Last news in Fakti

10 Август, 2020 12:56 14 197 17

Туристите бягат от гръцките острови

  • гърция-
  • коронавирус-
  • туризъм-
  • туристи-
  • огнища-
  • гръцки острови

Сериозни забрани заплашват Солун и Халкидики

Туристите бягат от гръцките острови - 1
Снимка: Shutterstock

Туристите напускат гръцките острови, Порос е в карантина, броят на заразените нараства на Миконос, обявена е червена аларма в 21 региона, а тревожна е ситуацията и в Солун и Атина, които са застрашени от въвеждането на нови ограничения. През изминалата седмица над 900 души се разболяха от Covid-19 в Гърция, а през последните няколко дни повече от 150 на ден, което значително надвишава епидемиологичните показатели, които Гърция имаше в началото на пандемията. Общо до момента заразените са 5300, но смъртността е ниска - 212 случая от април насам. Кризисният персонал почти всеки ден обявява нови мерки, опасявайки се, че ситуацията може да излезе извън контрол. Вирусът се е разпространил в почти цялата страна, а причината не са туристите, а самите гърци, пише белградският ежедневник „Политика“, цитиран от агенция "Фокус".

Те празнуваха, организираха местни панаири, прекарваха време в претъпкани нощни клубове и на частни партита. От общия брой на новозаразените половината са на възраст между 20 и 40 години. Малкият остров Порос, намиращ се на около час плаване от Атина, се превърна в първата туристическа дестинация, където е въведена местна карантина. След като бяха регистрирани 30 положителни теста и резултатите от още 130 теста са в очакване, кризисният щаб реши да ограничи движението на Порос до 19 август, да отмени всички социални събития, да затвори обществените пазари, да забрани събирането на повече от девет души и да съкрати работата на кафенетата до 23 часа.

Освен това на маса могат да сядат не повече от четири души, или шест, ако са семейство. Маските са задължителни както на закрито, така и на открито. На острова, с население от три хиляди души, не могат да пристигат нови посетители. Само няколко часа след научаването на новините за новите мерки, туристите масово започнаха да бягат. Мястото опустя и по улиците на градчето рядко може да бъде видян човек. През последните няколко години, след като икономическата криза направи летните ваканции на Миконос, Корфу или Родос недостижими за мнозина, Порос се превърна в интересна дестинация и много клубове се преместиха на този остров.

Смята се, че заразата се е разпространила на едно пуул-парти. Сериозни забрани заплашват Солун и Халкидики, където за седмица се разболяват 184 души, както и Атина, където са регистрирани 178 случая. В един от хотелите, в които се настаняват мигранти, е въведена карантина заради болните. Разглежда се и възможността за отмяна на Международния панаир в Солун през септември, на който почетното място трябваше да бъде заето от Германия. По думите на говорителя на гръцкото правителство Стелиос пецас, ако ситуацията продължи да се влошава, в Солун може да бъде въведена пълноценна карантина. "Все още не сме изпаднали в паника, но ако броят на тежките случаи се увеличи, интубацията и като цяло натиска върху болниците, ще има сериозни причини за безпокойство", заяви проф. Матина Пагони, директор на болницата в Атина-Пирея и подчерта, че може да се очаква експлозия на коронавируса около 20 август, когато гърците се завръщат от почивка и когато ваканциите свършват.

Ето защо се забраняват по-големите църковни събори по случай големия религиозен празник, който е на прага, и би било добре, според експертите, да се въведе отново забраната за всички големи събирания. До 31 август остава в сила забраната за работата на нощни клубове, барове и развлекателни центрове, ако посетителите не могат да седнат на маси, което на практика означава, че повечето ще трябва да затворят вратите си. Обмисля се идеята напълно да се забрани експлоатацията на тези съоръжения в най-тежко засегнатите райони и да се съкрати работното време на всички ресторанти и кафенета до 23 часа. Все по-малко се говори за туристическия сезон, защото е очевидно, че той се е провалил. А в малкото отворени хотели едва се запълват 25 процента от капацитета. Някои държави апелират гражданите да избягват Гърция заради коронавируса. В числото на тези, които направиха това, е и САЩ, които пострадаха от пандемията много по-тежко от Гърция.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 свиквайте

    18 5 Отговор
    Така ще е за напред, до 8 август на море и после на къра, че ТКЗС чака.
  • 2 Ахаа

    9 10 Отговор
    Виновна е Русия...
  • 3 Нашите Боко и НОЩ

    24 13 Отговор
    се надлъгват с гръцките си авери - кой да открадне повече пари от Европа... а бизнеса и хората - кучета ги яли!
  • 4 Антимилиционер

    14 11 Отговор
    Големи паникьори тез гърчоля:))) ще мрат яко си мислят.

    Коментиран от #9, #10

  • 5 Ще се действа като

    6 6 Отговор
    Австралия и Нова Зеландия или като Швеция! Това са двете решения!
  • 6 Как може

    4 1 Отговор
    Да сравняващ Швеция със затвпрените общности на другите две. И в двата случая нищо особено не направиха и са две крайност. Виж Виетнам е сериозна работа.
  • 7 КПСС-БКП

    16 4 Отговор
    Да изикваме и ние положителни тестове за гърците влизащи у нас. Веднага !
  • 8 гражданин

    8 5 Отговор
    порос морос, пецас мецас, пагони магони, за какво ми е протокол и тест, след като на другия ден на бийч бара, ми е гарантирано че ще ми го лепнат и на мен, и то самите местни
  • 9 Бачо Киро

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "Антимилиционер":

    Въобще никой нищо не напуска, малоумни дрънканици на пияни джурналя...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 незнайко

    5 2 Отговор
    Сега разбирате ли, че КОРОНАВИРУСА се ПУСКА НА ОПРЕДЕЛЕНИ МЕСТА а не се разнася както се тръби !!! Кой го прави това не е ясно и с каква цел !!! Единственото обяснение е ИКОНОМИЧЕСКО !!!
  • 12 АВЕ КО СТАНА С НАШИТЕ ПРЕДАТЕЛЧЕТА

    5 10 Отговор
    ДЕТО РЕВЯХА И СЕ КЪЛНАХА ЧЕ НА БЪЛГАРСКОТО МОРЕ НЯМА ДА СТЪПЯТ.....АМИ КАТО ГЛЕДАМ ВСИЧКИ С ГОЛЕМИТЕ УСТИ СТЕ СЕГА НА НАШЕТО МОРЕ И ДУМА НЕ ОБЕЛВАТЕ ЗА ТУЙ И ОНУЙ....МНОГО БЪРЗО КЛЕКНАХТЕ ВЕ ПРЕДАТЕЛИ ....АЙ СЯ ОБРАТНО У ГЪРЦИЯ....ДА ГИ ЛИЖЕТЕ И ОБСЛУЖВАТЕ С ДЪЛГИТЕ СИ ЕЗИЦИ.....ЕЛЕМЕНТАРНИ И ЕВТИНИ СТЕ.....

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сашо

    2 4 Отговор
    Тъпи журналисти не пишете непроверени неща на 10 се върнах от Гърция бях на Тасос и Халкидики няма нищо такова
  • 15 Кукуригу

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "АВЕ КО СТАНА С НАШИТЕ ПРЕДАТЕЛЧЕТА":

    Изключително елементарен тип сте.Мисля,че е достатъчно.
  • 16 Фактология

    0 1 Отговор
    От всички островир които обиколих най-ми е сърцето именно Порос..Уникално съчетание от зеленина и тишина,дървета и море..Само в кухнята се издъни едно от ресторанчетата на кея, но го преживях.
  • 17 незнайко

    1 0 Отговор
    Този вирус витае във въздуха като грипа и не е единственото спасение с маските !!! Просто трябва да СПРАТ ДА ГО РЪСЯТ !!!