Last news in Fakti

13 Август, 2020 17:23 4 007 14

За туристите в Гърция става все по-трудно

  • гърция-
  • туризъм-
  • икономика-
  • ковид-19

През последните три дни в Гърция с коронавирус са се заразили повече хора, отколкото през целия месец юни – общо 525 души

За туристите в Гърция става все по-трудно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Гърция беше регистриран абсолютен рекорд новозаразени с коронавирус. Хората са станали непредпазливи, особено често се заразяват млади хора. Лошата епидемиологична обстановка пречи и на туризма.

 

Гръцките власти регистрираха „опасно нарастване“ на новите случаи на коронавирус в страната. Правителството в Атина реагира и наложи нови ограничения, които пряко засягат и туристическия сектор, съобщава ДПА.

През последните три дни в Гърция с коронавирус са се заразили повече хора, отколкото през целия месец юни – общо 525 души, съобщиха властите. Миналата неделя дори е бил отбелязан абсолютен рекорд на новозаразените за едно денонощие, откакто от 26 февруари насам се води такава статистика.

Туристическа Гърция става негостоприемна

Реакцията на правителството в Атина не закъсня: смятано от 17 август, всички пристигащи по въздух от Швеция, Чехия, Белгия, Испания и Нидерландия ще трябва да показват на влизане в страната негативен тест за коронавирус, направен в рамките на 72 часа преди пристигането им. Мярката важи за пътуващите със самолет. На сухопътните граници на страната тя се прилага за всички пътуващи към Гърция, включително и за многобройните български туристи.

Друга мярка засяга ресторантите, кафенетата и баровете в много туристически центрове: от вторник те вече затварят в полунощ. Мярката се отнася за островите Крит, Миконос, Парос, Санторини, Родос, Кос, Закинтос и Корфу, както и за Халкидическия полуостров недалеч от българската граница. От министерството за гражданската защита обявиха нови проверки за новото работно време на баровете и ресторантите. При нарушения ще бъдат налагани глоби в размер на 10 хиляди евро.

Министър Кикиляс: Опасен ръст на новите заразявания

През първата седмица на август гръцките власти регистрираха над 3 пъти повече инфекции, отколкото през целия месец май. Здравният министър Василис Кикиляс определи това като „опасен ръст“ на новите заразявания. Според експерти, броят на инфекциите се увеличава включително поради факта, че хората са станали непредпазливи. Това се отнася най-вече за по-младите: над половината от новозаразените с коронавирус са хора на възраст между 18 и 39 години.

Силен отзвук предизвика прогнозата на солунския университет „Аристотел“, според която броят на заразените с коронавирус в Гърция може да нарасне от 5 623 в момента на близо 170 хиляди до края на годината, ако сегашната тенденция се запази. Авторите на изследването очакват, че към края на годината числото на жертвите ще достигне близо 4 500 души. Друга прогноза гласи, че пандемията ще се превърне в сериозно предизвикателство за здравната система, която дотук се справя добре с кризата. Според специалистите от „Аристотел“, до края на годината трябва да бъде увеличен  броят на болничните легла за интензивно лечение – на 1200 общо. Авторите на изследването смятат още, че ако не бъдат предприети нови мерки за ограничаване на пандемията, в края на годината Гърция ще има нужда от около 2 000 такива легла. В прогнозите им се препоръчва задължително носене на маски на открито, както и спазването на социална дистанция. Те смятат, че превозните средства в обществения транспорт в бъдеще трябва да запълват най-много 50% от капацитета си за пътници.

Има опасност и от пълна карантина

Експертите препоръчват още на фирмите в частния и обществения сектор да преминат в режим на работа „домашен офис“ – навсякъде, където това е възможно. Друга препоръчителна мярка е налагането на пълна карантина в населените места в най-засегнатите райони, каквато в момента е ситуацията на малкия остров Порос край Атина. Там вече е наложен вечерен час – забранено е напускането на дома от 23 часа до 7 сутринта, както и събирането на повече от 9 души на едно място, включително в жилищата. Здравните власти вече откриха едно от новите огнища на заразата на острова: купон край басейна под мотото „Корона парти“, организиран за младите хора всяка сряда от един местен хотел.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    10 17 Отговор
    На гърците така се прави И нашите трябва да са по строги
  • 2 QR Виза

    15 6 Отговор
    Доста наивно да мислиш, че така, ще решиш проблема тероризирайки гражданите си и туристите? Колко ли, ще им издържат нервите и какво гражданска война ли мислят да водят!

    Коментиран от #14

  • 3 Скоро и без това в гърция туристи няма

    7 14 Отговор
    Да има. Ще има само турски бомби и после 5 века мир.
  • 4 Прометей

    5 5 Отговор
    Затваряйте Тея византийци по бързо и да не ми стъпват тука
  • 5 Ердоан

    8 7 Отговор
    Спокойно братя българи, съвсем скоро ще поставя гръците под 5вековна карантина да не мърсят балканите, Европа и света.
  • 6 Я дайте

    11 2 Отговор
    една статистика колко има заболели от рак и колко са починалите от катастрофи. Това ако се оповести си е чиста война. То работата с К19 ни е ясна. Някой си прави гаргара с хората защото го псуват. Яко нагнетяване на напрежение върху хората ама само да не избие.
  • 7 Последният

    6 2 Отговор
    Няколко пъти в последните месеци съм бил в Гърция без особени проблеми по преминаване на границата. Проблема на гърците не са туристите, а поведението на хората, но не непременно туристите. Този летен сезон в северна Гърция не се наблюдават кой знае колко туристи, напротив те са малко. Но хората предимно гърци и да млади хора са твърде разпасани. Отворени са дискотеки, барове и нощни увеселителни заведения, където неизбежно има струпвания на хора с консумация на алкохол. Настроенията са приповдигнати, лошо няма, но вируса е точно там. От неадвекватните мерки на гърците по конкретно неконтролираната възможност за струпвания по гореспоменатите обекти идва и проблема им. Много малка част от туристите са по тези обекти освен младите гърци; впрочем те също са туристи. Малка част от чуждестранните туристи обаче посещават именно тези заведения, те са предимно по ресторанти и таверни единствено заради добрата храна, но не и заради забавленията вечер и нощем. По плажовете младите гърци са струпани в клъстерни плажни барове с чудесна възможност за развлечения, където дъни музика, танци, близки физически контакти, струпвания, всичко това съпроводено от липсата на контрол за предпазване от корона вируса. По разумните хора отстояват на достаъчно разстояние един от друг и възможността за заразяване липса, няма проблеми с местата за плажуване, всичко е ОК там където се постъпва културно и отговорно.
    Та това е проблема на гърчолята, а не директно туристите па били те бъл

    Коментиран от #8

  • 8 продължение

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Последният":

    па били те българи, румънци и сърби.
  • 9 Готино

    7 0 Отговор
    От статията стигнах до извода, че тоя вирус заразява само нощно време. През останалата част от денонощието няма проблем.
  • 10 Анталия

    3 5 Отговор
    Затова добре дошли в Турция! За 3 дни само от Русия са пристигнали 78 000 туристи. Невероятно чисто море (Средиземно, а не Егейско), супер ниски цени и гостоприемство! Welcome to Turkiye!!!

    Коментиран от #11

  • 11 Мерси

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Анталия":

    Никога в Турция!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "QR Виза":

    ...........хитреят, защото МИЛИАРДИТЕ на ЕС ги чакат.
    Когато се роди гърче, евреинът плаче..../Българска народна поговорка/