14 Август, 2020 15:54 3 480 25

ЕК сключи споразумение за доставка на 400 милиона ваксини

  • ваксина-
  • ес-
  • ек-
  • доставка-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • споразумение

Постигната е трета предварителна договореност за доставка на възможна ваксина

ЕК сключи споразумение за доставка на 400 милиона ваксини - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейската комисия постигна първо споразумение с фармацевтичното дружество AstraZeneca за закупуване на потенциална ваксина срещу Cоvid-19, както и за даряване на държави с по-ниски и средни доходи или за пренасочване към други европейски държави, предадоха от пресцентъра на ЕК.

Това е продължение на положителните стъпки по отношение на приключването на проучвателните разговори със Sanofi-GSK, обявени на 31 юли, и с Johnson & Johnson на 13 август. След като е доказано, че ваксината е безопасна и ефективна срещу коронавируса, Комисията вече има приета основата за договорна рамка за закупуване на 300 милиона дози от ваксината на AstraZeneca с възможност за закупуване от името на държавите членки на ЕС на още 100 милиона. Комисията продължава да обсъжда подобни споразумения с други производители на ваксини.

Одобреното днес споразумение ще бъде финансирано с Инструмента за спешна подкрепа, който разполага със средства, предназначени за създаването на портфейл от потенциални ваксини, които са с различни профили и се произвеждат от различни дружества.

Кандидатът за ваксина AstraZeneca е вече във фаза II/III клинични изпитвания след обещаващи резултати във фаза I/II относно безопасността и имуногенността. Решението да се подкрепи ваксината, предложена от AstraZeneca, се основава на солиден научен подход и на използваната технология (рекомбинантна ваксина въз основа на аденовирус на шимпанзе ChAdOx1), скорост при доставяне в големи количества, разходи, споделяне на риска, отговорност и капацитет за производство, който може да осигури доставки за целия ЕС, наред с друго.

Регулаторните процедури ще бъдат гъвкави, но остават стабилни. Заедно с държавите членки и Европейската агенция по лекарствата, Комисията ще използва съществуващите възможности за гъвкавост в регулаторната рамка на ЕС, за да ускори процеса по осигуряване на разрешително и наличност на успешни ваксини срещу Cоvid-19. Това включва ускорена процедура за предоставяне на разрешение и гъвкавост по отношение на етикетирането и опаковането.

На 17 юни Европейската комисия представи европейската стратегия за ускоряване на разработването, производството и въвеждането на ефикасни и безопасни ваксини срещу Cоvid-19. В замяна на правото да закупи определен брой ваксини в определен период от време, Комисията ще финансира част от първоначалните разходи, пред които са изправени производителите на ваксини под формата на предварителни споразумения за закупуване. Предоставеното финансиране ще се счита за авансово плащане по отношение на ваксините, които действително ще бъдат закупени от държавите членки.

Тъй като високите разходи и високият процент на неуспех правят инвестирането във ваксина срещу коронавируса високорисково решение за разработчиците на ваксини, това споразумение ще позволи да се направят инвестиции, които в противен случай вероятно просто не биха се случили. Европейската комисия също така се ангажира да гарантира, че всички, които се нуждаят от ваксина, ще я получават навсякъде по света, а не само у дома. Никой няма да е в безопасност, докато всеки един не е в безопасност. Ето защо от 4 май 2020 г. насам бяха набрани средства в размер на почти 16 милиарда евро в рамките на глобалните мерки в отговор на коронавируса — действията за осигуряване на универсален достъп до тестове, лечения и ваксини срещу коронавируса и за възстановяване в световен мащаб.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ужас

    31 9 Отговор
    Ще ни преливат кръв от шимпанзе. Това ли е модерната и съвременна ваксина? УЖАС.
  • 2 Последния Софиянец

    54 11 Отговор
    Откъде тия ваксини?Само Русия има.Това ми звучи като нашата сделка за Ф16.

    Коментиран от #19

  • 3 факт

    41 2 Отговор
    БЕЗ МЕНЕ!

    Коментиран от #14

  • 4 Олимпийска надежда

    18 1 Отговор
    Лошо! Бат Бойко не може да пазари цената!
  • 5 колибри

    33 6 Отговор
    Никой не може да заставя хората да си вкарват ваксини или други отрови в тялото против Волята на Душата!!!
    Има заговор срещу човешкия род и вие го виждате и усещате!!!
    Демоните и слугите им в правителствата ще отидат за милиарди години на Адските планети!!!

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Реалист

    40 10 Отговор
    Купуване на"ПОТЕНЦИАЛНА" ваксина е безопасно, купуването на реална от Русия е опасно. Повтаряйте: AstraZeneca добро, Русия лошо. И недейте да мислите че не е в интерес на тези контролиращи медиите
  • 8 Кой68

    27 2 Отговор
    Фармацефтичните лобита и фармацефтичнити фирми вече са на ход..Как в EU знаят коя фирма ще произвежда ?! Нали няма одобрена от СЗО ваксина?
  • 9 миш

    11 2 Отговор
    Е,за кой са тези 400млн.,поне 2-3 милиарда,пара има.
  • 10 Рошко

    19 3 Отговор
    Аз моята я подарявам на някой изперкал от медиите и оли овца която все още вярва че има такова чудо, бийте си я ако искате снално
  • 11 Гого

    21 5 Отговор
    Голямо шубе от успеха на руската ваксина. Сключват се договори за нероден Петко, само и само да доказват, че "И ние можем". Да ама на каква цена? Да ни тровят с нескопосана ваксина, само за да си лъскат самочувствието? Грепшно е. Ако имаше нещо такова, отдавна да бяха надули тромбите. А сега бързат. От страх. Пък и да похарчат парите ни в някаква закъсала немска компания.

    Коментиран от #18

  • 12 Хак да ни е

    13 16 Отговор
    Българина не вярва, че има вирус, но вярва, че има руска ваксина !?!?

    Коментиран от #22

  • 13 xaxa

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "колибри":

    Буташ ли масло а? Буташ ли?
    Леко само да не се подпалиш както си се разпенил
  • 14 Бончо- лудия

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "факт":

    как без тебе , ти незнаеш ли , че живееш в диктаторска държава насила ще ти я бият , после ставш контролируем, когато си искаш ще те очистят
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Чекмедже Банка " Тулуп"

    0 0 Отговор
    Е са ако можеше Шиши да рекетира за правата на покупка и разпространение на тая ваксина, охаааа, тъкмо ще има причина да изтегли пак 500 мил
    от "следващата КТБ", да я фалира, и да да стане още по-дебел 🐖.
  • 18 Антимилиционер

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "Гого":

    Боже колко си прост...типичен русиянин вярващ в бог путин.
  • 19 бивш разкаял се ком

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Първо да видим колко мужика ще умрат след като си направят
    руска ваксина.А в България няма да има БСП ще са измрели след
    ваксината!Също и президента ни.
  • 20 Karosel

    0 3 Отговор
    Руската ваксина най-чистият руски алкохол!
  • 21 Фаро

    7 1 Отговор
    По статистика едва 2% от българите са ползвали антигрипна ваксина през годините.Днес българите са болни от начина на живот и лошата храна а не заради вируси.Няма да успеят да ваксинират балканджиите,колкото и да се напъват това не са европейските и американски промити мозъци
  • 22 Karosel

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хак да ни е":

    Голям коментар!
  • 23 Karosel

    4 1 Отговор
    Всеки да си слага от която ваксина желае! Никой не задължава никой!
  • 24 СССРБарета

    5 0 Отговор
    Добро утро AstraZeneca e американска компания! на Европейския съюз му е заповядано да плати 16 милиарда долара и да превърне в клиент 750 милиона души само от Европа на американската компания! Aмериканците заповядват на всички да купуват от тях защото вече отпускат първото място и няма с какво да изпъкнат! Всички вие пчели трябва да работите за благото на Америка! иначе руската ваксина я има и е твърде ефективна безспорно! иначе Путин не би рискувал дъщеря си! ама номера че ваксината и не била добре само глупак би се вързал че ваксината и не била добра!

    Коментиран от #25

  • 25 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "СССРБарета":

    СССР на времето изпрати Юри Гагарин в орбита около планетата- първият човек в космоса и Америка гледаше отстрани .Днес Русия формулира първа ваксината за ковид. Всъщност те пак са в надпревара кой ще е по по ....по - силен. Не се знае каква е ваксината на Русия ( може би вътре има водка : D ) но много се радвам, че плановете на Б. Гейтс се осуетяват.