Last news in Fakti

14 Август, 2020 18:50 3 169 7

Коронавирус: скандал в Бавария, броят на инфекциите в Германия силно расте

  • бавария-
  • скандал-
  • тестове-
  • германия-
  • заразени-
  • коронавирус-
  • пандемия

44 000 души чакат повече от седмица резултата от тестовете си

Коронавирус: скандал в Бавария, броят на инфекциите в Германия силно расте - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Тестването за коронавирус в Германия предизвика тези дни огромен скандал. Бавария е засега единствената германска провинция, която тества безплатно всички желаещи, а не само онези, които се завръщат от рискови региони. Сега обаче се оказа, че резултатите от тестовете на 44 000 души са били забавени по недопустим начин. Повече от седмица всички тези хора са били в пълно неведение - поради технически и организационни проблеми на баварските власти при обработването на данните.

"Най-големият провал досега"

Особено фатално е, че сред тези хора е имало и близо 1000, които са били тествани положително. И през цялото това време те нито са знаели, че са заразени, нито са били в карантина. Експерти се опасяват, че навярно вече са заразили много хора от обкръжението си. Заговори се дори за "нов Ишгъл".

Скандалът постави под силен натиск правителството на Бавария. От различни страни се чуха призиви за оставка на баварската министърка на здравеопазването Мелани Хумл и на министър-председателя Маркус Зьодер. Опозицията говори за крещящо нехайство, а лидерът на фракцията на Зелените в баварския Ландтаг Лудвиг Хартман каза, че това е най-големият провал в досегашната битка на Германия срещу пандемията.

В същото време броят на инфекциите бележи сериозен ръст: институтът „Роберт Кох“ съобщава за близо 1500 нови случая на ден. Мнозина са разтревожени, други са истински ядосани - заради безгрижното отношение на някои пътуващи в чужбина, както и на младите хора, които участват в масови празненства. Трети пък смятат, че ситуацията се драматизира излишно. Според тях, броят на новите зарази расте заради покачващата се бройка на проведените тестове. Но така ли е наистина?

Числа и факти

Факт е, че напоследък в Германия се правят повече тестове. Така например те станаха задължителни за всички, които се връщат от рискови региони и страни. Докато през март в Германия са правени по около 350 000 теста на седмица, в момента броят им достига 600 000 седмично.

През март делът на положителните тестове е особено висок. От една страна това се дължи на относително малкия брой извършвани тестове, а от друга на това, че ограничените тогава капацитети за тестване са насочвани само към хора със симптоми на зараза.

Особено впечатление прави следният факт: след първоначалния пик на инфекциите в началото на април, когато за една седмица са регистрирани 37 000 положителни тестове, броят им започва систематично да спада. Според експертите, това се дължи на приетите мерки за защита и дистанция.

В резултат в началото на юли делът на положителните тестове е едва 0,6 на сто. По това време вече се правят повече тестове, но делът на новите инфекции въпреки това спада. Днес е друго: правят се още повече тестове, и то не само на хора със симптоми, но въпреки това делът на положителните тестове расте.

Това показва, че данните трябва да се разглеждат в съотношение помежду им. По-високият брой на установените инфекции в момента не може да се обясни само с по-големия брой на извършваните тестове. Защото в такъв случай относителният дял на положителните тестове би трябвало да намалява. Не бива да се забравя и факта, че в момента и в останалите европейски държави се регистрират по-високи нива на новите инфекции. А това може да означава само едно: кривата отново тръгва нагоре.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ае стига с тоя корона вирус

    16 6 Отговор
    Засрамете се малко.
  • 2 АМИ ДОБРЕ АМА... ПАК БЪЛГАРИЯ ЛИ

    8 1 Отговор
    ИМ Е ВИНОВНА ЗА ТОЗИ РЪСТ...И НЕ СПИРАТ ДА СЕ ОПРАВДАВАТ ЧЕ ВСЕ ДРУГИТЕ СА ИМ ВИНОВНИ И ТЕ ГОРКИТЕ СА ПЕРФЕКТНИ ВЪВ ВСИЧКО....СИГУРНО ПАК БЪЛГАРИЯ ИМ Е ВИНОВНА ЧЕ МАНИПУЛИРАТ СОФТУЕЪРИТЕ НА КЕНЕФИТЕ ОТ ФОЛГСВАГЕН....И ПИЯНИТЕ ШВАБЧЕТА ПО НАШИТЕ КУРОРТИ КОИТО НЕ СПАЗВАТ МЕРКИТЕ И СА БЕЗ МАСКИ ПАК НИЕ СМЕ ИМ ВИНОВНИ НА ТЕЗИ НАРКОМАНЧЕТА И УТРЕПКИ....АЙНЦ ЦВАЙ ДРЪН...КАКТО Е КАЗАЛ ЕДИН ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ФУТБОЛИСТИ В СВЕТА...
  • 3 Ама разбира се

    8 3 Отговор
    Дойче зеле!
  • 4 Сандо

    13 1 Отговор
    Да не се тревожат.ЕС им осигури ваксина.Вярно,нито е произведена,даже не е създадена,но бъдещето е сияйно.Тъжно е да гледаме падението на някогашното страшилище Германия.
  • 5 456

    3 2 Отговор
    Проблемът идва от турците, които си отидоха до Турция, от немците които посетиха Испания и от англичаните които дойдоха в Германия. Ако бяха чули правителството когато каза, "въздържайте се да напускат Германия", това нямаше да се случи. И ние имахме планувана почивка за Майорка, но я отложихме. Живот и здраве догодина.
  • 6 И там

    3 0 Отговор
    Плямпат глупости, явно ще раздават пари.
  • 7 Метгонтан

    0 0 Отговор
    Пабло се върти като пиле на грил в гроба, като разбра че за гумени ръкавици и маски по света са похарчени над $200млд