Last news in Fakti

16 Август, 2020 20:45 11 825 20

Бизнесът отново е бесен! Собственици на заведения са недоволни от ограниченията заради коронавируса

  • гърция-
  • ковид-19-
  • карантина-
  • икономика

Правителството в Атина твърди, че няма да се откаже от мерките за ограничаване на епидемията и наистина ги разшири в по-голямата част от страната

Бизнесът отново е бесен! Собственици на заведения са недоволни от ограниченията заради коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Разтревожено от нарастването на новите случаи на заразяване с коронавирус, което заплашва да преобърне относителния успех в справянето с епидемията до момента, гръцкото правителство налага локални ограничения за някои бизнеси, особено тези, които задоволяват нуждите на големи тълпи от хора, предизвиквайки недоволството на собственици на заведения на остров Миконос, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Не може да вземеш едностранно решение и да затвориш острова на следващия ден в полунощ", заяви пред АП собственикът на бар Ставрос Гримплас по повод правителственото решение от 10 август, с което се налага баровете, кафенетата, клубовете и ресторантите да затварят в полунощ от 11 август до 23 август.

"Всеки е дошъл в Миконос, за да яде гръцка храна, да се забавлява, да плува в морето. В момента ние се подиграваме с тях. Ние им казваме: "елате в Гърция", а Гърция е затворена", продължи видимо раздразнен Гримплас.

Когато Гърция стартира летния сезон на 13 юни, в страната имаше 3112 потвърдени случая и 183-ма починали с Ковид-19. В събота общият брой на заразените бе 6858, като повечето от новите случаи са регистрирани през август, както и 226 смъртни случая.

Остров Миконос е перфектният пример за масово струпване на хора. Извън сезона на малкия остров живеят 10 000 души. През лятото Миконос посреща над два милиона посетители, привлечени от репутацията му на място с активен нощен живот.

Тази година обаче броят на туристите ще е много далеч от тези цифри. Най-малкото - няма ги круизите, които осигуряват една трета от посетителите. Хората на острова казват, че хотелите са пълни на около 70 процента от капацитета си, което е нечувана бройка в сравнение с другите туристически дестинации в Гърция.

В събота следобед плажовете са доста препълнени. След края на работното време на заведенията в полунощ, големи тълпи от хора се мотаят в центъра, много от тях - с бира в ръка, купена от малко магазинче.

Когато подобни ограничения бяха наложени първо на остров Парос, близо до Атина, туристите се изнесоха на тълпи. Но не и в Миконос.

Заведенията отварят по-рано, за да компенсират. Собствениците написаха гневно писмо до правителството, в което посочиха, че се превръщат в "зрители на унищожаването на собствения им бизнес" и поискаха да узнаят данните, които са довели до това решение.

Собствениците на заведения попитаха правителството защо не спре незаконните партита, които ще предизвикат взрив на пандемията.

Въпросните партита се организират в изолирани вили на острова. Поканите се разпространяват стриктно от уста на уста, а билетите за тях се продават минимум по 150 евро и достигат до 1000 евро за ВИП-партита, разказват жители на острова.

Правителството казва, че няма да се откаже от мерките за ограничаване на епидемията и наистина ги разшири в по-голямата част от страната, отбелязва Асошиейтед прес.

От понеделник работното време до полунощ ще важи и за столицата Атина. Има глоби, и дори арести, за нарушаване на правилата. Свещеник бе арестуван в Атина вчера, след като призова вярва вярващите да не носят маски на неделната литургия, информира агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така

    9 10 Отговор
    Трябва А не нашите да маат гащи само по улиците заради тримата глупаци
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ааа

    12 8 Отговор
    Гърците да излезнат и да изметат ковид измамниците.

    Коментиран от #5, #14

  • 4 Зимата ще е тежка

    13 0 Отговор
    Да голема криза е в Гърция, за първи път виждам толкова малко туристи🤔
  • 5 3333333

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "ааа":

    навсякъде трябва да се линчуват тези гадове лъжливи и крадливи!
  • 6 Новичок

    7 2 Отговор
    Изпратете им лъжливия фълшив патриот далавери симионов барабар с любовницата си,да им оправят туризма и кръчмите,те го могат хахаха...
  • 7 1122

    10 2 Отговор
    Абсолютно неадекватни мерки от гръцка страна. Прават нещо, ама за лудо. Няма ефект от мерките им, защото в по голямата им част са глупави. И това се вижда ясно сравнено с туризма в други държави подобни на Гърция.
  • 8 Рошко

    5 3 Отговор
    Скоро ша ходим пак в турско, при комшиите бизнеса ни тука не се наяде
  • 9 Това са фактите

    13 3 Отговор
    Колкото повече затварят и забраняват - толко по-дълго удължават мъките и агонията - това е положението.
    Това трябва да го разбере всяко правителство.
    Трябва да оставят нещата да си се развият свободно.
    У нас не посмяха да затворят отново и вече 2 месеца при работещи барове, дискотеки и масови протести със струпване на много хора на едно място новозаразените повече не се увеличават, даже вече намаляват.
  • 10 ...

    0 2 Отговор
    Да се благодарят на китайците
  • 11 Ман

    9 1 Отговор
    Да фалират.намалиха им ддс то а те вдигнаха цените.1 палачинка 9 лв.

    Коментиран от #18

  • 12 QR Виза

    11 0 Отговор
    Гърците само още чипове за GPS проследяване не са сложили на туристите, ама скоро нищо чудно и това да направят! След QR визите, платените тестове и "кръвни, днк проби от родата до 9-то коляно" !? Абсолютно се гаврят с туристите и то точно, защото са неадекватни и не знаят чинивниците им, какво да правят. Или да кажат "охи туристес" и да затворят границите или да спрат с тия простотии !
  • 13 Данчо

    4 0 Отговор
    Всички алчни мутри да го д......хат

    Коментиран от #17

  • 14 Anonim

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "ааа":

    Да те зарита теб човек в дървената глава да ти дойде акъла
  • 15 Све

    1 2 Отговор
    КОРОНОБЕСИЕТО в пълна сила. Докога ще търпят гърците ?
  • 16 Проблемът е никакъв

    3 2 Отговор
    Заведенията без ограничения. Собствениците - санитари в Ковид отделенията.
  • 17 Само таща

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Данчо":

    Тия от Мафията като кажат бизнес се сещат само за хотелиерите и т.н ресторантьорчета!! Мафия всички в затвора!!То не беше ухажване пари помощи ддс то край няма бе!!
  • 18 Много добре ще да е

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ман":

    Но те са МИЛИОНЕРИ ! КОНФИСКАЗИЯ НЯМА ЧЕСТНО ЗАБОГАТЯЛ!!

    Коментиран от #19

  • 19 Ама

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Много добре ще да е":

    Ама ти луд ли си.Какво е конфисказия?От БАН ще те включат в следващото издание на Български тълковен речник.
  • 20 ВАСИЛЕВА

    0 0 Отговор
    ЦЪНЦАРОВА РАЗСТРЕЛЯ РЕДНИК ДЖАМБАЗКИ ПО БТВ 12ГОДИНИ УЧЕ ПРАВО ЗА ДА НЕ БЪДЕ ВОЙНИК А СЕГА ИСКА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА КАЗАРМА ЗА МЕН Е ЦИНИЗЪМ ОСТАВКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!