Last news in Fakti

19 Август, 2020 15:58 3 081 10

За да няма нов локдаун: "Стягаме юздите", каза Меркел

  • германия-
  • локдаун-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • мерки-
  • пандемия

Броят на инфекциите в Германия гони рекордите от края на април

За да няма нов локдаун: "Стягаме юздите", каза Меркел - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На 18 март Ангела Меркел направи нещо, което тя обикновено не прави. В пряко телевизионно обръщение канцлерката апелира към германците да вземат на сериозно пандемията от коронавирус. „Това е най-голямото предизвикателство от Втората световна война насам. Положението е сериозно", каза тогава Меркел. Ето че ситуацията сега отново започва да прилича на тази от април. В последно време броят на новите инфекции на няколко пъти надмина 1500 за 24 часа. Толкова висок брой нови зарази не беше имало от 1 май насам.

"Трябва да направим всичко необходимо"

„Все по-ясно е, че започва втора вълна на пандемията, в която случаите на нови инфекции са в цялата страна", каза здравният експерт Карл Лаутербах. Канцлерката Меркел, по време на вчерашното си посещение в провинция Северен Рейн-Вестфалия заяви, че трябва да се направи всичко необходимо, „за да се държи заразата под контрол". Необходимо е да „стегнем юздите" и „стриктно да спазваме правилата", каза тя. При сегашното повишаване на инфекциите е немислимо да се очаква ново разхлабване на мерките срещу пандемията.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан смята да подложи на преоценка правилата за провеждането на масови мероприятия и частни тържества. Някои експерти настояват да се въведе ограничение за събиране на не повече от 50 души. Министър Шпан вече се изказа против провеждането на традиционния карнавал в Германия през идната пролет. В същото време заяви, че дори да се стигне до нов локдаун, смята да изключи от него училищата, детските градини и търговската мрежа като най-приоритетни.

40% от инфекциите са на хора, пристигащи от чужбина

По думите на канцлерката Меркел при растящите случаи на инфекция в момента изобщо не може да се мисли за разхлабване на мерките. Тя припомни, че ще се налагат високи парични глоби и на онези, които не ги спазват или не се придържат към задължението да се тестват след пристигане от рискови региони. Новите данни на института „Роберт Кох" в това отношение са стряскащи: оказва с, че близо 40% от направените в Германия положителни тестове за коронавирус са на хора, завърнали се от чужбина. Най-често това са пътници от Косово, Турция, Хърватия, България и Босна и Херцеговина, показват данните на института.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    10 2 Отговор
    Ама точно "локдаун" ли каза Меркел? Не вярвам!!! Германците уважават езика си!

    Коментиран от #9

  • 2 Последния Софиянец

    13 2 Отговор
    Локдауна за Германия и България е определен за 30 август.Боко вече е закупил 400 КПП та и ги е раздал по градовете.Кмета на Пловдив си призна.

    Коментиран от #3, #6, #10

  • 3 Емил

    2 12 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    А бе, ти не си ли в пандиза, след като счупи на жената с двете деца предното стъкло?
  • 4 12121212

    19 0 Отговор
    И тя лъже като съдрана за К19, както и всички други управляващи ГАДОВЕ по целия свят!
  • 5 Blackthorn

    6 0 Отговор
    Ще има нов локдаун и още как! Сам опочакайте някой и друг месец!

    Коментиран от #7

  • 6 НА ЦОФИЯНЕЦА БАБА МУ

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    ти не разбра ли баба че ви лъжат и пари няма да видете от бож ов хващай се на работа че от такива като теб никога няма да се оправим
  • 7 Верно ли

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Blackthorn":

    По-скоро смятам, че не им стиска, защото масата вече разбра, че я манипулират и започва да недоволства. Затова пък плашат с глоби, които в хаоса си узакониха - гледай какво става в неолиберастките държави - маски навсякъде.
  • 8 Азззззззззз

    4 1 Отговор
    На бабичката трябва да й затегнат примката около врата.
  • 9 Д-р Хаус

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Точно тая шопаркиня ли ще стяга юздите?? Ха ха ха ха!!
  • 10 тц тц

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    КПП-та в Пловдив си ги има още от времето на комунизма, но не се използват. Как по точно се раздават. Това не са пари, маски ...