Last news in Fakti

20 Август, 2020 19:30 3 654 18

В Русия: Ако ваксината срещу коронавирус стане задължителна

  • русия-
  • ваксина-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Ако ваксината бъде задължителна, при отказ ще се прилагат същите санкции, както и при неспазване на режима за самоизолиране

В Русия: Ако ваксината срещу коронавирус стане задължителна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Какво ли ще се случи с руснаците, които откажат да се ваксинират срещу коронавируса, ако имунизацията стане задължителна? Ще има ли санкции? Мнозина в Русия се питат тези дни точно това.

 

Наскоро в Русия бе регистрирана първата в света ваксина срещу новия коронавирус. В страната това отприщи нови дебати за задължителното ваксиниране. И по-специално: повод за това даде едно изявление на министъра на здравеопазването Михаил Мурашко. Той обяви, че първо ще бъдат ваксинирани здравните работници и учителите. Но дали всички те искат? Според едно актуално допитване, повечето руснаци одобряват ваксината. Но и броят на противниците ѝ е значителен. Какви са техните аргументи и какви са последиците в случай на отказ от ваксиниране?

Какво безпокои руснаците?

42-годишният Алексей работи в един от техническите отдели на руското външно министерство. Безпокои го това, че новата ваксина може да стане задължителна. "Притеснява ме това бързане. Нямам нищо против обичайните ваксини, които се поставят отдавна. По препоръка на личния ми лекар винаги се ваксинирам, когато ми предстои пътуване до някоя екзотична страна. Но що се отнася до сегашната ваксина, нейните клинични изпитания не са приключили, което означава, че не знаем какви биха могли да бъдат страничните ефекти. Освен това аз имам хронично заболяване и се притеснявам дали тази ваксина няма да влоши нещата", казва той пред ДВ.

Алексей не изключва да го спрат от работа, ако не представи документ, че се е ваксинирал. "Според мен това би представлявало нарушение на гражданските ми права", казва той, но разбира, че в сегашната ситуация този аргумент просто не важи. Изолирането също би представлявало нарушение на правата му, продължава служителят, който вижда за себе си два изхода. "Или по някакъв начин да се сдобия с такъв документ, или да рискувам да ме уволнят. Здравето ми е обаче по-важно от работата, макар че намирането на нова работа с добро заплащане след това може да се окаже невъзможна задача", допълва Алексей.

Възрастните хора, които попадат в една от най-рисковите групи, също не бързат да се радват на новата ваксина. Пенсионерката Елена Королева не вярва в ефективността на ваксината: "Аз и моите приятели, т.е. хора на моята възраст и с моето мислене, не искаме да се ваксинираме. Може би няма да ни закачат", се надява тя. Ако обаче направят ваксинирането задължително, Королева е решена да откаже. "Как могат да ме принудят? Най-много да ми забранят да излизам в чужбина. Е, аз и без това през целия си живот не съм пътувала, с изключение на последните десетина години."

Според президента на организацията "Лига на защитниците на пациентите" Александър Саверский, притесненията на хората са основателни. "Очевидно препаратът не е достатъчно добре изследван, а неговата безопасност дотук не е доказана", посочва той пред ДВ. Павел Воробьов от Руската академия на медицинските науки смята, че само в редки случаи хората ще си търсят правата в съда, ако се стигне до задължителна ваксинация. Според него, ще е малко вероятно исканията им да бъдат уважени. По думите му, много хора, и най-вече лекарите, вече са свикнали със задължителните ваксинации. Воробьов пояснява, че е получил указание да изпраща в принудителен отпуск всички педагози, които не са ваксинирани - но признава, че все още става дума за други ваксини, а на за тази срещу коронавируса. 

Ще има ли санкции?

Според Александър Саверский, ако ваксината бъде задължителна, при отказ ще се прилагат същите санкции, както и при неспазване на режима за самоизолиране: административни наказания при непредставяне на доказателство за извършено ваксиниране. "Аргументът ще бъде същият: който отказва да се ваксинира, ще представлява заплаха за другите хора. Пряко задължение няма да има, но могат да ви орежат гражданските права, включително да ви спрат от работа или да ви забранят да пътувате зад граница", посочва той.

Експертите са уверени, че това ще доведе до ръст на продажбите на сертификати на черно. "Черен пазар съществува отдавна, но сега той просто ще се разшири", казва още ръководителят на руската "Лига на защитниците на пациентите".  


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Активист на БКП

    9 10 Отговор
    Путин не е прост като се Тръмп!
  • 2 Това

    10 6 Отговор
    е като бай Иван от Пловдив, каза....., баба Марта от Варна сподели..... Глупости.

    Коментиран от #9

  • 3 ABV

    19 10 Отговор
    Ами ако станът задължителни в Германия САЩ България? Поне руската ваксина е без чип!

    Коментиран от #13

  • 4 Гост

    9 4 Отговор
    Кога ще направят ваксина срещу новичока?
  • 5 Гошо

    15 3 Отговор
    Много ги тегли ДВ на новини "една жена от пазара "
    Ама колко и да се тръшкат и плюнчат ВАКСИНАТА е факт и е РУСКА
    По добре да вземат едно проучване в Германия да направят колко хора искат да се ваксинират а не да ринат под вола за телето че вече дупка изкопаха по дълбока от Царичинската
  • 6 111111

    11 6 Отговор
    Едва ли ще е задължителна.
  • 7 Да ама Не

    29 5 Отговор
    Стига писахте простотии -официално беше заявено от Кремъл,че ваксината няма да е задължителна....То бива измислици и русофобия-ама вече дразните
  • 8 Гледач

    12 8 Отговор
    Руската ваксина е задължителна за малоумни те тролове в този сайт.
  • 9 Гошо

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Това":

    Пeнcиoнeркaтa Eлeнa Кoрoлeвa нe вярвa в eфeктивнocттa нa вaкcинaтa: "Aз и мoитe приятeли, т.e. хoрa нa мoятa възрacт и c мoeтo миcлeнe, нe иcкaмe дa ce вaкcинирaмe "Кaк мoгaт дa мe принудят? Нaй-мнoгo дa ми зaбрaнят дa излизaм в чужбинa. E, aз и бeз тoвa прeз цeлия cи живoт нe cъм пътувaлa, c изключeниe нa пocлeднитe дeceтинa гoдини."
    Като виждаш целия народ не иска да се ваксинира Дори да го репресират е съгласен но ваксина не
    Ако обаче САЩ направят, тогава е друго ,с цената на всичко ще отидат там и фалшиви сертификати ще си купят но ще се ваксинират -там- в -
    -СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ НА АМЕРИКА
  • 10 Хахаха

    8 1 Отговор
    Потресаващо неуважение към интелигентността на хората, които, се предполага, ще прочетат тоя пасквил.
    Бива, бива......ама съвсем смятат хжрата за глупаци. Позэр на писачите.

    Коментиран от #12

  • 11 Европеец

    1 9 Отговор
    Ще стане следното: в Русия, който не иска ще го бият в районното, а в България платените от Русия тролове ще разправят, че във ваксината има течни чипове.
  • 12 ХаХа

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Хахаха":

    Потресаващо незнание на това какво значи интелигентност. Няма нищо общо с поклоните към Путин.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Верно ли

    2 1 Отговор
    Дойче зеле пак са се из.одили по темата. Па и върху руснаците се упражняват. Я си гледайте там франсетата и дойчовците, баба Меркел и Микрончето усилено бачкат за гражданска война.
  • 15 Сульо

    2 0 Отговор
    Ако баба ми беше мъжка щеше да има дръжка. Тези вече съвсем срамят славната някога немска нация.
  • 16 яко ни лъжат управляващите

    0 0 Отговор
    след като се ваксинира путин се ваксинирам и аз, пак вие ако искате.
  • 17 Сандо

    0 0 Отговор
    А ако не стане,какво ще пишем?
  • 18 незнайко

    1 0 Отговор
    Ефекта от ваксината ще дойде след 15-20 години когато се разбере, че РЕПРОДУКТИВНАТА НИ СИСТЕМА ИМА ПРОБЛЕМ !!! Това е целта, за намаляване популацията на ХОРАТА !!! Не напразно този вирус тръгна от Китай !!! Докато определени нации не спрат да се размножават като хлебалки това ни е наказанието !!!