Last news in Fakti

24 Август, 2020 12:44 3 213 10

Ранен край на туристическия сезон в Гърция

  • гърция-
  • коронавирус-
  • туризъм-
  • туристи-
  • сезон-
  • пандемия-
  • карантина

Не се очаква печалбите от международния туризъм да надхвърлят 3 милиарда евро

Ранен край на туристическия сезон в Гърция - 1
Снимка: Shutterstock

Втората вълна от пандемията и решенията на други държави, че жителите, които се връщат от почивка от определени дестинации, трябва да се поставят под карантина – или дори перспективата за подобна мярка – ще доведат до ранен край на туристическия сезон в Гърция, пише вестник "Катимерини", цитиран от БГНЕС.

Правителството на Обединеното кралство реши, че в края на краищата Гърция е безопасна дестинация и че британците на почивка в Гърция не се нуждаят от карантина при завръщането си, но перспективата за такава мярка доведе до масирана отмяна на резервации. Това трябваше да се очаква, пише изданието и допълва, че никой не иска да отиде във ваканция, ако трябва да се карантинира, когато се върне. А Обединеното кралство е източник номер едно за туристите за Гърция.

От останалите основни пазари за гръцкия туризъм САЩ никога не са допускали своите граждани да пътуват; Германия препоръча на своите граждани да прекарат празниците си у дома, нещо, което немците с нетърпение направиха. Французите пък трябва да решат дали пътуването до Гърция е приоритет в тези времена. Очевидният успех на Гърция в овладяването на първата вълна от пандемията създаде надежди, че пикът на туристически сезон може да настъпи през септември и октомври, като по този начин ще бъдат възстановени значителна част от загубите от юли и август.

Втората вълна на пандемията обаче лиши страната от точно този тип пътници, от които се нуждаеше: по-възрастни, без деца, които да пристигнат в началото на учебната година, и обикновено харчещи много пари. Тази демографска група също е най-уязвима за пандемията.

Столицата Атина, някога обикновена спирка за огромното мнозинство от туристите на път за островите, придоби репутацията на дестинация „градска почивка“ през последните години, като новите хотели се разрастваха. Сега и тя също страда от този ранен край на сезона. Къде това оставя туристическия сектор? Според прогнозите, както от правителствените, така и от секторните специалисти, не се очаква печалбите от международния туризъм да надхвърлят 3 милиарда евро, от 18,2 милиарда евро през 2019 г. Този дефицит от 15 милиарда евро, съчетан с мултиплициращите се ползи от такава сума, е най-големият удар за БВП на страната. 


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Бил Геноцидис

    15 1 Отговор
    И византийците ще ги затваряме по къщурите, ама те поне имат маслини, зехтин, лук и лебец, а и топла зома, ще изкарат някак си, ама Ганьо..?
  • 2 Kris51

    13 2 Отговор
    Затова при нас туризмът просперира напук на епидемията. С кристално чистата вода край Варна /цитираме ББ/, подпорните хотели и други хубавини на Бетономорието, където явно днешните мутри са решили да дерат по няколко кожи на сбъркалите да отидат там. Явно са разбрали, че ще им е за последно. Не вярвам догодина и българите да се излъжат.
  • 3 ТКЗС Сиртакис

    8 2 Отговор
    Така беше през Комунизъма, море 2 седмици и после на къра с мотиката.
  • 4 Брадвата

    7 2 Отговор
    По принцип на БГ-морето ходим, ако имаме запек, малко да продухаме системата, че на тия дърти години дебелото черво има нужда
  • 5 Гррррр

    9 4 Отговор
    Гърчолята най-обичат да ревът. Опашки се вият от месеци към Гърция, а те ревът че нямат туристи. Ние какво да кажем, като плажовете са пусти.

    Коментиран от #10

  • 6 QR Виза

    7 1 Отговор
    " .решенията на други държави..." Гръцките чиновници от девет морета вода, ще донесат да си измият ръцете за некадърните, малоyмни и неадекватни мерки и решения с които си гилотинираха туризма! Да ви напомнят на някой на който все другите са му "виновни и го маскарят" ? Гаврата на гърците с туристите си има цена, но за жалост няма да я платят виновните чиновници и политици!
  • 7 Мисля

    10 0 Отговор
    Сами се наиграха с тези Пи-Си-ари,Кю-Ари и пунти-мари.От 12год не бях ходил на нашето ама южното черноморие е фраж.Вярно не е като хората ама и ние
    не сме като хората ,никой отдавна нищо не спазва и така.Което сам си направиш-никой не може!
  • 8 а сезона

    1 0 Отговор
    въобще почвал ли е,за да има край?
  • 9 Логично

    4 0 Отговор
    В момента в който турците стартираха сезона, гърците затварят ..
  • 10 57899

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гррррр":

    Кой ни е виноврн