Last news in Fakti

8 Септември, 2020 16:17 6 706 65

Първата в света ваксина срещу коронавирус излиза на пазара

  • ваксина-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия

Тя е преминала необходимите лабораторни изпитания за качество и в най-близко време ще бъде доставена и в руските региони

Първата в света ваксина срещу коронавирус излиза на пазара - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Първата партида от руската ваксина срещу коронавирус е получила разрешително за ползване. Неблагоприятните странични въздействия били слаби. Масовото ваксиниране със "Спутник V" може да започне скоро.

Първата партида от руската ваксина „Спутник V" е пусната в обращение, съобщи руското Министерство на здравеопазването. Тя е „преминала необходимите лабораторни изпитания за качество“ и в най-близко време ще бъде доставена и в руските региони.

Преди няколко дни бе съобщено, че от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Н. Ф. Гамалея“, където е разработена ваксината, очакват да получат разрешение за пускането в обращение на първата партида от препарата, след което ще може да започне масовото ваксиниране на хората от рисковите групи. Междувременно директорът на института Александър Гинцбург потвърди пред агенция „Интерфакс“, че ваксината вече е постъпила в клиниките.

Статия за руската ваксина бе публикувана в „The Lancet"

Информация за изпитанията, осъществявани по отношение на „Спутник V", бе поместена от авторите на проучванията в престижното медицинско списание „The Lancet". Както е отбелязано там, тестванията на ваксината са се провели в две руски болници с участието на доброволци между 18 и 60-годишна възраст. Във всяко от тестванията са участвали 38 души.

„И двата компонента на ваксината, приложени на доброволци, се оказаха безопасни и бяха понесени добре“, пишат авторите. Най-често неблагоприятни странични ефекти e имало около мястото на убождането, както и повишена температура, главоболие, обща слабост, болки в мускулите. Повечето странични ефекти се проявявали слабо.

При всички участници в изследването са се образували антитела срещу SARS-CoV-2, съобщават освен това авторите на изследването. Но допълват и това, че има нужда от допълнителни проучвания на ефективността на ваксината.

Критики срещу руската ваксина

„Спутник V" е първата в света ваксина срещу коронавируса, тя бе регистрирана в Русия на 11 август - още преди да е преминала третата фаза от изпитанията, която включва тестването на препарата от няколко хиляди доброволци. Във връзка с това срещу руската ваксина бяха отправени критики от много експерти и организации.

За опасностите от преждевременното ваксиниране предупреди и германският министър на здравеопазването Йенс Шпан. Световната здравна организация се изказа сдържано по въпроса, отбелязвайки, че данните за безопасността и ефективността на новия препарат трябва да бъдат проверени внимателно.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъжно соросче

    70 8 Отговор
    Е ся га са оплача на чичко Шорош...
  • 2 Копейкин

    26 82 Отговор
    Нека всички рускоблизци се ваксинират .
  • 3 др Гей Билтс

    28 73 Отговор
    Много ефективна е руската скоросмъртница. За руснакът изпитания не трябат. За Родину и на екс.

    Коментиран от #6

  • 4 Спутник към Казана

    14 46 Отговор
    Вова - безплатния вожд.
  • 5 Син Дзин Пин

    18 12 Отговор
    Царят се е ваксинирал и идва след 800 дни
  • 6 Asdfg

    60 9 Отговор

    До коментар #3 от "др Гей Билтс":

    Понеже в USA не пият алкохол...пишеш глупости, колкото да не заспиш.

    Коментиран от #54

  • 7 РОСИЯ КАТУН С РАКЕТИ

    22 75 Отговор
    Да си я използват в Русия тая отрова и без това за диктатурата там ,руския народ и човешкия живот никога не е бил от значение.Нито една държава няма да рискува с подобно нещо като руска ваксина и то произведена в една от най-изостаналите държави в света по медицина.

    Коментиран от #12

  • 8 Бат Бойко нощния бандит

    39 5 Отговор
    Бате Путин дай малко ваксина за внуците и мис Гащи.И малко детенце имам.Молим ти се?!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сър

    10 35 Отговор
    сПУТИН докрай, до победа над лошия алчен капиталзъм, нов СССР с ново още по-съкрушително разпадане 2089-та година !!!
  • 11 браво на руснаците

    83 11 Отговор
    Ваксината е създадена на базата на платформа, разработвана 20 г. Не е създадена от нула. Най лаишки казано, руснаците имат универсална ваксина, в която задават променят някои параметри според случая. Или на един автомобил да му подменят гумите с по широки. Критикарите да не се правят на по големи специалисти. Гледах по телевизията едно наше доцентче, и то тръгнало да критикува. А бе аланкоолу, тази ваксина е създадена от академици в научен институт. Ти кой си. Какво си създал до сега.

    Коментиран от #27, #32

  • 12 Отроче

    11 52 Отговор

    До коментар #7 от "РОСИЯ КАТУН С РАКЕТИ":

    Колега, ти знаеш ли, че всичко което е СДЕЛАНО се разпада, Сигурно ще имат брак 20 % на спринцовките за ваксината .. Пияндурниците ги бива само за едно - АК47 ама пък за беда и то краден дизайн от STG 44 :( :(

    Коментиран от #14

  • 13 Българина

    42 10 Отговор
    Предлагам Руското посолство да започне да я продава по заявка, сигурен съм че русофобите ще бъдат първи там, за да спасят кожата ... Опашката ще е до Козяк...
  • 14 Къде е

    22 4 Отговор

    До коментар #12 от "Отроче":

    различната от руската ваксина?

    Коментиран от #25, #41, #58

  • 15 да да

    8 32 Отговор
    очаквайте рязък скок на раково-болните след ваксинация!
  • 16 1-20

    4 18 Отговор
    Притеснява ме само заключението, че страничните въздействия били слаби. Така се говореше и за ципрофлоксацина, а той остави много хора инвалиди.
  • 17 Хасан

    13 17 Отговор
    Абе докато Америка не беше открита от европейците я нямаше те така и с ваксината ..докато западняк не направи ваксина няма да има
  • 18 Юда

    21 18 Отговор
    Който се ваксинира дълго няма да живее ! Отговорно заявявам 1 Никой в света не е умрял от корона вирус ! Всичко е една еврейска измама за милиарди долари и евра !

    Коментиран от #30

  • 19 Вие си лайте

    41 4 Отговор
    По форумите,до припадък! Руската микробиология,вирусология е уникална ,не от вчера! Разполагат и с тяхно си оборудване,с база данни от поне 80 години назад. Путин не е глупав! Възложил е на всички лаборатории,приоритетна разработка на ваксина.А там всички подобни" заведения" са под крилото на военните и ГРУ.Бюджета им е неограничен,и най- важното: разполагат с огромен ,научен потенциал.Със сигурност ще има ваксини и от други държави.Става въпрос за стотици милиарди печалба.Путин знае това,и не иска да допусне чужди ваксини ,да " лекуват" руския народ! Своето е най- сигурно и безопасно.На тях външен пазар не им трябва.Самата ефективност,на местно ниво,ще докаже на другите,дали ще купуват,или не.Говорим за суверенни държави.Пинчерския ЕС,ще купува от където му разпореди Бялата къща.За нас,изобщо не сме в групата на " възлагащи" поръчка.
  • 20 Маца

    43 1 Отговор
    Не мога да разбера, какво толкова ви бъркат отзад руснаците, че под всяка публикация ги коментирате. Имат си ваксина - ползват си я. Ама можела да е опасна - техен проблем. Пиели, били катун с ракети, ядяли корени - все техни проблеми.
    Ние си имаме Бойко (няколко папи са го галили по главата), който ни пази от всичко лошо. Гешев и половината министри живеят кой в Банкя, кой по приятели - мислят само за народа и нямат време да си уредят собствения живот. Е, имаше един с 6+ апартамента, ама те се разграничиха от него. Та спете спокойно... комунизма си отиде... останаха "комунистите" .

    Коментиран от #26, #36

  • 21 Иван

    35 4 Отговор
    Колкото и помия да изливате, Русия е велика!!!
  • 22 Гост

    5 21 Отговор
    Нищо не сте разбрали. Ваксината е "С Путник -V" .т.е. " С Путин за 5-ти път" - ваксинират масово за да гласуват за 5-ти мандат на батьошка Путин, че иначе мандата не е гарантиран.
  • 23 БУМЕРАНГ

    3 18 Отговор
    За неоспоримото доказателство за руската "ваксина" и нейните чудодейни свойства срещу КО-ЖИД 19 мисля, че трябва и самият Путин да помогне, като си я приложи върху самия себе си. Е да, ноооооооо...!?

    Коментиран от #29

  • 24 ВМОРО

    5 13 Отговор
    Братя руси! Пратете хилядина бройка на вашите лакеи в България, та белкем се разредят малко. Съ Богомъ!
  • 25 Ха ха

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Къде е":

    Няма я,но Баце вече я предплати.
  • 26 Браво

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Маца":

    Абсолютно си права.
  • 27 ВМОРО

    1 13 Отговор

    До коментар #11 от "браво на руснаците":

    Аланкоолу, нали БЦЖ-то от Татово време( нищо, че е налично в България от 1922 година) щеше да ни пази? Аман от вашите кьорфишеци. Копринкаджиите да дадат Димитровски почин и да се ваксинират дружно. Ако оцелеят, ще се ваксинираме и ние, българофилите.

    Коментиран от #35

  • 28 Възмутен

    12 2 Отговор
    Авторчето, два пъти пишеш обращение вместо обръщение. В кой университет се дипломира. Най-вероятно Югозападния.
  • 29 Тъпо

    22 3 Отговор

    До коментар #23 от "БУМЕРАНГ":

    Тъпото си е тъпо.Една от първите доброволки е дъщерята на Путин.Ти ваксинирай детето си с френската или щатската ваксина и тогава се прави на остроумен.Бумеранга е самоубийствен в ръцете на неграмотник.

    Коментиран от #34

  • 30 Идиоти

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Юда":

    Прав си, но се надявам да пуснат някаква "ваксина", поне да спрат с облъчванията, пък който ще да я ползва. Не се накрадоха. Нарочно и целенасочено сринаха икономиката.
  • 31 СССР майтапи

    3 11 Отговор
    Ауууу страшни тествания бе: 2 х 38 души. Сега учителите и лекарите на Путину ще са опитни мишки.
  • 32 За Родину за Путину

    3 15 Отговор

    До коментар #11 от "браво на руснаците":

    То по тая логика всички ваксини се създават на базата на 'една и съща платформа'. Проблема е че бъкел не разбираш какво говориш. Именно какво се слага на 'платформата' определя дали ваксината е безопасна и ефективна. Затова и трябват фаза 3 изследвания при всяка нова ваксина, които руснаците още не са направили. Публикували са СМЕШНИ изследвания от Фаза 1.

    Коментиран от #38

  • 33 дада

    2 6 Отговор
    Но допълват и това, че има нужда от допълнителни проучвания на ефективността на ваксината......................... ..... А бе,ясно
  • 34 А Путину защо така

    4 9 Отговор

    До коментар #29 от "Тъпо":

    Да ама Путину още не се е ваксинирал а той е в рискова група, на възраст. Изчаква да види как ще я понесат първите опитни свинчета като учители и лекари в Русия нали .... Подобно поведение не ни вдъхва доверие.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Кауш

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Маца":

    Не им връзвай косур, те сами си бъркат отзад, колкото да извадят нещо, за да пишат. Е-е, ... само това могат.
  • 37 Активист на БКП

    10 2 Отговор
    Велика страна моя родная!!! А в Кравария пият белина !!!
  • 38 браво Путин

    11 5 Отговор

    До коментар #32 от "За Родину за Путину":

    Това е според теб. Нищо не разбираш. По просто не мога да ти го обясня. Тези неща ги кажи на английското списание, за да изтрият статията. Путин пак ви го начука. Като Крим, Сирия, Донбас, СП2, ТП, ВАКСИНА. За 20 г направи за смях натоовско -европейските бандити.

    Коментиран от #40

  • 39 Stéphanie 🎲

    5 9 Отговор
    Живи и здрави ,да се боЦнат всички руснаци и русофили . 😅,малко и африканците ако може да заделят .....

    Коментиран от #42

  • 40 Ну Путину ну погоди

    4 8 Отговор

    До коментар #38 от "браво Путин":

    Ланцет са публикували резултати от Фаза 1 които са минимални начални изследвания. Като не разбираш медицина, недей да коментираш.

    Коментиран от #51

  • 41 Сър

    3 9 Отговор

    До коментар #14 от "Къде е":

    Братушките имат ваксина, колкото ние имаме войска.
  • 42 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #39 от "Stéphanie 🎲":

    Хубаво де! Недей да си слагаш руската ваксина - какъв ти е проблема? И аз не смятам никаква да си слагам, не само руската! Но да разлика от Ковид.одите няма да чакам ваксина с маска и шнорхел в гардероба, а и като гледам опитите с вируси, като ХИВ, може и никога да не дочакаме ваксина...

    Коментиран от #48

  • 43 Жоро Главата "Само за бели"

    2 2 Отговор
    И за нашите роми ако може?Другите не искаме
  • 44 Соросоид

    9 2 Отговор
    "Цивилизованият свят" няма ли да въведе още санкциЙ заради това, че Путин (лично) иска да трови руския народ с непроверена в западна лаборатория ваксина? Само одобрените от западните нАучни институти препарати са правилните. Всичко друго, може да е "Новичок" - справка - Навални. Срещу Асад как въведоха санкции за химическото оръжие, което после се оказа инсценировка на белите каски?

    Коментиран от #45, #46

  • 45 ВМОРО

    3 7 Отговор

    До коментар #44 от "Соросоид":

    Путин (лично) да се ваксинира немедлено. Иначе не хваща дикиш заверата.
  • 46 ВМОРО

    3 9 Отговор

    До коментар #44 от "Соросоид":

    На другаря Путин не му пука за православния руски народ, той си аканъ евреин.
  • 47 2020

    6 2 Отговор
    Завистта,винаги пречи много.Поръчки за доставка на руска ваксина ще има от много държави.Уважение и респект към руските лекари и учени.Който иска да не купува.Колкото до България ,която е в позиция партер към разпадащите се сащ и ес може да оостанат и без ваксина.Завистта и глупостта са човешки отрицателни качества,а българите за съжаление са и завистливи и непрактични.
  • 48 Stéphanie 🎲

    5 11 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    Експерти от Европа и САЩ са" СКЕПТИЧЕНИ КЪМ РУСКАТА ВАКСИНА".„Да имаш ваксина и да докажеш, че тя е безопасна и ефективна са две различни неща".Правителства и специалисти по цял свят също критикуват действията на Русия.Не съм лабораторно животно,само след година гледай колко недъгави мутанти ще има след тази ваксина.
  • 49 Японеца

    10 0 Отговор
    Oпасна била, защото не е западна или американска!

    Коментиран от #55

  • 50 Пълно е със смешковци пишещи тук

    17 0 Отговор
    Недейте плака на чужди гробища ! В дадения случай, даже и да искате да се се възползвате от руската ваксина няма как да стане. Може да измрете до един но Европата няма да позволи руската ваксина да влезе у нас. Ако не сте разбрали досега - целите са две - да ви държат в страх и след това с ваксината някои да натрупат баснословни печалби, а вие да им целувате ръцете, че са ви спасили. :)) Народа ясно го е казал - на човек само можеш да му вземеш насила, насила не можеш да му дадеш ! Така че гледайте си ваште копанки в които ви хвърлят кокали и ги оставете руснаците да се оправят сами. Русия е преживяла много неща, ще преживее и короната !!!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Николай Георгиев

    4 0 Отговор
    Всички сте големи специалисти / на думи / спор няма.
  • 53 1944

    4 0 Отговор
    ваксината е супер ефективна - навални се оправи от чая
  • 54 B. Popov

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Asdfg":

    Дори там има повече алкохолици и наркомани... да не говорим пак за расизма...
  • 55 Stéphanie 🎲

    3 3 Отговор

    До коментар #49 от "Японеца":

    Не!!!!Короната не е опасна,просто грип.Играят си с нервите на хората,лудите да си бият ваксина.Колко близки и колеги имаш умрели от корона ????Аз нито един всички я минахме .Живи и здрави сме ,аз например при най малкото застудяване боледувам ,ангина всяка година след короната съм по здрава от всякога.
  • 56 000

    2 5 Отговор
    Казва се Спутник щото като си я сложиш и "си пътник".
  • 57 плевенски

    3 1 Отговор
    Този вирус е,, пунта мара". Жалко , че и руснаците се хванаха на тази въдица.Ако беше истина до сега жив швед и беларусин да не е останал.
  • 58 6865

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Къде е":

    Такива ваксини вече има.Русия просто бързаше да я пусне именно заради руската пропаганда и да се види едва ли не,че са първи.Тази ваксина обаче не е минала задължителните тестове и нужния период и накрая ще се окаже,че е пълна със странични ефекти,а след време може и по-сериозни болести да се развият.САЩ и Великобритания са най-напред до пускането на истинска ваксина която е минала всички клинични тестове и е изпитана до последния детайл.Русия прескача всичко това ,за да може да каже ,че първа има ваксина ,ама накрая народа ще страда.Затова и никоя държава няма да посмее да купи тази ваксина от руснаците.Не може да се рискува с нищо руско.

    Коментиран от #59

  • 59 ужас

    6 3 Отговор

    До коментар #58 от "6865":

    Гроздето е кисело. В момента започва ваксинация на 40 000 доброволци. Това е третия етап. Съмнения за крайния изход няма никакви. Производството върви на пълни обороти. Има заявки от 50 държави, а ще се произвежда в още 5 страни. Русия е първа, защото развива, както и сащ, всички клонове на фундаменталната наука.

    Коментиран от #60

  • 60 Не може така другари

    1 4 Отговор

    До коментар #59 от "ужас":

    Май доста от "доброволците" се опъват да бъдат ваксинирани с руския спуткин-5 но щом другарят Путин нареди или се ваксинираш или получаваш чайче подсладено с отслабен новичок.
  • 61 Фрг

    2 0 Отговор
    Всички които пишат против русия невиждат ли колко много минуси получават,и да вземат да се скрият някъде.българина обича русия.и никога сащ.
  • 62 Анонимен

    1 1 Отговор
    Ходих и на Женакият пазар и на Красно село, викат ,, няма и в склада няма,, та на кой пазар е вече. Сигурно е на този дето продават вече от 5г. Су-57 , Т14 Армата , Бумеранг и Курганец.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Анонимен

    1 0 Отговор
    Хватката е следната: вместо да плащат на десетки хиляди хора за да участват в 3-та фаза на изпитанията, просто ще я пуснат и ще ксжат, готова е и така съвсем безплатно ще проведат клиничните изпитания.
  • 65 шиваго др

    1 0 Отговор
    спутник-5 на 5 месец и аут