Last news in Fakti

14 Септември, 2020 21:10 2 318 6

Милиони италиански деца се върнаха в класната стая

  • италия-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • училище-
  • джузепе конте

Някъде учебната година започна по-рано, но днес над 5 милиона и половина от общо 8 милиона италиански ученици седнаха отново на чиновете

Милиони италиански деца се върнаха в класната стая - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Милиони италиански деца се върнаха от днес в класната стая, след като училищата бяха затворени в продължение на половин година. Децата се сблъскват с нова реалност на меренето на температура на влизане в училище, спазване на социална дистанция и носене на маски.

В някои училища в Италия учебната година започна по-рано, но днес над 5 милиона и половина от общо 8 милиона италиански ученици седнаха отново на чиновете.

Над 5 000 допълнителни класни стаи бяха осигурени за учениците, за да стоят на разстояние минимум един метър един от друг. Позволено им е да махат маските си само по време на уроците. В училищата, където не е възможно да се осигури еднометрова дистанция, децата трябва да носят маски постоянно.

Италианската стратегия за отваряне на училищата изисква незабавна карантина за всеки, който е бил в близък контакт със заразен. След положителен резултат за Covid-19 учениците ще бъдат допускани в класната стая само след два негативни теста.

Италия беше първата най-тежко ударена от коронавируса държава в Европа и първи там учениците бяха принудени да учат дистанционно.

В първия учебен ден родителите масово бяха доволни, че децата им се връщат към нормалното. "Аз подкрепям незабавен старт на учебната година, нормалност както всяка друга година", отбеляза една италианска банка.

"Израснах със съученик, с който делях едно бюро. За тях е ново изживяване и много полезно. Училището започна и така трябваше, абсолютно съм убеден“, посочи италиански баща.

Над 1500 са новорегистрираните инфекции в страната дневно, а новата учебна година е голямо изпитания за премиера Джузепе Конте.

Опозицията критикува остро управляващите за недостиг на учители, на обслужващ персонал и достатъчно пространство в класните стаи. Някои региони в южна Италия като Пулия и Калабрия отложиха началото на учебната година за 24 септември, защото не са готови да отговорят на новите изисквания в условия на Covid-19.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    5 4 Отговор
    Много ще се радвам сега с децата събрани на едно място да се докаже, че този вирус е безобиден.
  • 2 хахах

    5 5 Отговор
    " меренето на температура на влизане в училище, спазване на социална дистанция и носене на маски."

    Къде е световнонеизвестният "специалист" глуцент Магаров????
    Магарооооооов! Бързо отивай в Италия да им обясниш на тези загубеняци, че няма полза и да не "тормозят" децата заради няколко "сухи съчки".

    ...да видим после дали ще могат да те отърват или ще те провесят като Дучето...
  • 3 Вероятно

    3 6 Отговор
    Първо: новото поколение трябва да израсте с мисълта че е съвсем нормално да се стои на разтояние от другите.
    Второ: има голяма вероятност да сложат микрочип на всеки човек човек, така както днес в паспорта има чипче.
    Трето: ще има антени за локализиране на всеки индивид на всеки 100 метра но ако хората са на куп заедно , антените няма да могат да разчитат данните от всеки отделен микрочип, за това се изисква да се спазва разтояние. Същото като със самолетните полети.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Топим се

    3 0 Отговор
    А наще дечица немат и 60 хиляди ...

    Коментиран от #6

  • 6 Оптимиста

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Топим се":

    И по лошо ще става