16 Септември, 2020 15:15 2 661 11

Смъртоносно! Септември ще бие май по брой на заразени и жертви на COVID-19 в Турция

  • турция-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия

Лекари и медицински работници демонстрират с черни панделки, за да насочат вниманието към нарастващите случаи на заразени и починали хора

Смъртоносно! Септември ще бие май по брой на заразени и жертви на COVID-19 в Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

За "опасен ход" на коронавирусната пандемия в Турция пише в заглавие днес турският в. "Йени месаж". Изданието алармира, че през септември средният брой на случаите на инфектираните и на починалите от COVID-19 в страната превишава този през май, втория най-тежък за Турция месец досега от началото на пандемията.

Най-голям брой инфекции в страната е имало през април, но септември го следва като най-опасен месец, пише още вестникът.

През април страната е регистрирала общо 106 673 случаи на заразени с коронавирус, а 2960 граждани на Турция са загубили живота си като следствие от COVID-19, предаде БТА.

През май общият брой на случаите е 43 738, а на жертвите на болестта - 1366. Септември обаче изглежда ще задмине май, като се има предвид, че само в периода до 14 този месец са регистрирани над 22 хиляди инфектирани и 749 починали.

Средно на ден през май заразените са 1411 спрямо 1571 през първите 14 дни на септември, а жертвите на Ковид-19 са били средно по 44 души дневно през май спрямо 53 до средата на настоящия месец, показва статистиката.

"Идва цунами", предупреждава в заглавие и в. "Коркусуз", цитирайки бившия председател на Анкарската лекарска камара проф. Ведат Булут. Според мрачната прогноза на лекаря приближава "голяма вълна, която заплашва да отнеме живота на много хора".

По думите му такава опасност създава завръщането на гражданите от почивка обратно в градовете и предстоящото отваряне на училищата за присъствено обучение.

Булут обърна внимание и на оставките на медицински персонал на фона на пандемията. По думите му около 900 лекари са напуснали болниците, а в някои медицински заведения не са останали специалисти по белодробни болести. Експертът призова за радикални мерки.

"Карар" акцентира върху мерките срещу разпространението на Ковид-19, които местните власти връщат в някои окръзи на страната в отговор на нарастването на инфекциите.

"Процентът на позитивните (сред изследваните за коронавирус) надвиши 15 на сто. От днес можем да кажем за Истанбул, че епидемията е започнала отначало", коментира проф. Туфан Тюкек, декан на Истанбулския медицински факултет.

Опозиционният в. "Евренсел" обвинява властите, че не се справят добре със ситуацията с пандемията. Лекари и медицински работници демонстрират с черни панделки, за да насочат вниманието към нарастващите случаи на заразени и починали хора. Обръщайки се към властта, те заявяват, че управлението на пандемията буди тревоги, пише "Евренсел".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ааххахаха

    7 3 Отговор
    Това по хороскопите на оная пача Алена ли го разбрахте?! То повечето хора го изкараха. Алоооо.
  • 2 Хасан

    2 4 Отговор
    Турция почна ваксинация с китайски и руски ваксини
  • 3 Васето

    4 1 Отговор
    То това е като Националната лотария,всички печелят,само дето никой не ги познава.
  • 4 Osman

    4 0 Отговор
    А България отдавна размина Турция по брой на смъртни случаи от Ковид на глава от населението
  • 5 куку руку ку

    1 3 Отговор
    Я, пак медиите говорят за болест, а не медиците!
  • 6 Идиот

    0 1 Отговор
    Султана се уплаши, чуди се как да ги държи по къщите
  • 7 TRoskOt

    1 1 Отговор
    През Май месец са правени проби на 20 или 30 хиляди души докато сега през септември се правят проби на 112 хиляди . Значи около 4 пъти.
  • 8 TRoskOt

    1 0 Отговор
    Между другото днес са започнали с ваксини срещу вируса около 1 200 души доброволци от медицинскя персонал. Очаква се в кратък срок цифрата да достигне 13 000. Доколкото знам пробват германска ваксина.

    Коментиран от #9

  • 9 Azi

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "TRoskOt":

    Китайска е ваксината, пробно за сега.

    Коментиран от #11

  • 10 МРАЗЯ ГЕШЕВ И ДОГАН

    0 1 Отговор
    Престанете да ни облъпеате с ЛЪЖАТА КОВИД
  • 11 TRoskOt

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Azi":

    Германска е на BioNTech.