ФАКТИ.БГ

Европейският съюз си гарантира 300 милиона ваксини

Днешният договор се финансира от инструмента за спешна подкрепа, който отделя средства за създаването на портфейл от потенциални ваксини

Публикувана: 18 Септември, 2020 18:29
35 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3331
Европейският съюз си гарантира 300 милиона ваксини
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.

Днес, след официалното му подписване между Sanofi-GSK и Комисията, влезе в сила вторият договор с фармацевтично дружество. Договорът ще позволи на всички държави — членки на ЕС, да закупят до 300 милиона дози от ваксината, разработена от Sanofi-GSK. Освен това държавите членки могат да дарят определен брой дози на държавите с по-ниски и средни доходи.

Sanofi и GSK също така ще се стремят своевременно да предоставят значителна част от своите доставки на ваксини чрез сътрудничество с механизма за глобален достъп до ваксини за COVID-19 (COVAX) — свързания с ваксините стълб на ускорителя за достъп до инструменти за борба с COVID-19 за държавите с по-ниски и средни доходи. Комисията вече подписа договор с AstraZeneca и продължава да обсъжда подобни споразумения с други производители на ваксини (Johnson & Johnson, CureVac, Moderna и BioNTech), с които приключи проучвателните разговори, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви: „С днешния си договор със SanofiGSK Европейската комисия отново показва ангажимента си да гарантира равен достъп до безопасни, ефективни и достъпни ваксини не само за европейските граждани, но и за найбедните и най-уязвимите хора в света. Скоро ще бъдат сключени споразумения с други дружества и ще се изгради диверсифициран портфейл от обещаващи ваксини въз основа на различни видове технологии, което ще увеличи шансовете ни за намиране на ефективни средства за защита от вируса.“

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: „Като се има предвид, че няколко държави в Европа са изправени пред нови огнища след лятната ваканция, безопасната и ефективна ваксина повече от всякога се възприема като найдобрия начин за преодоляване на тази пандемия и на разрушителните последици от нея за нашите икономики и общества. Това второ споразумение е още един крайъгълен камък в стратегията на ЕС в областта на ваксините. Днес разширяваме възможностите си да гарантираме, че гражданите на ЕС и хората целия по свят могат постепенно да се върнат към ежедневието си и да се чувстват в безопасност.“

Днешният договор се финансира от инструмента за спешна подкрепа, който отделя средства за създаването на портфейл от потенциални ваксини с различни профили, произведени от различни дружества. Sanofi и GSK разработват рекомбинантна ваксина за COVID-19, като използват иновационни технологии и от двете дружества. Sanofi ще допринесе с антиген на S-протеин на вируса на COVID-19, който се основава на рекомбинантна ДНК технология.

GSK ще участва със своята адювантна технология, която е от особено значение в случай на пандемия, тъй като може да намали количеството протеин в една доза ваксина, което ще позволи да бъдат произвеждани повече дози ваксини и по този начин ще се допринесе за защитата на повече хора. Комбинацията от протеин-базиран антиген заедно с адювант е добре установена практика и се използва в редица налични днес ваксини, за да се подобри имунната реакция. Тя може също така да подобри вероятността за създаването на ефективна ваксина, която да може да се произвежда в по-голям мащаб. Дружествата започнаха етапи 1/ 2 на проучванията си през септември, които ще бъдат последвани от етап 3 на проучванията до края на 2020 г. Ако тези проучвания са успешни и при отчитане на регулаторните съображения, дружествата имат за цел да предоставят ваксината на разположение до втората половина на 2021 г.

Заедно с държавите членки и Европейската агенция по лекарствата Комисията ще използва съществуващите възможности за гъвкавост, за да ускори разрешаването и предоставянето на разположение на успешни ваксини срещу COVID-19. Регулаторните процеси ще бъдат гъвкави, но ще останат солидни. Всяка пусната на пазара ваксина трябва да отговаря на необходимите изисквания за безопасност и да бъде подложена на научна оценка от Европейската агенция по лекарствата като част от процедурата по предоставяне на разрешения в рамките на вътрешния пазар на ЕС.

На 17 юни Европейската комисия представи европейска стратегия за ускоряване на разработването, производството и въвеждането на ефикасни и безопасни ваксини срещу COVID19. В замяна на правото да закупи определен брой дози ваксина в даден срок Комисията финансира част от първоначалните разходи на производителите на ваксини под формата на предварителни споразумения за закупуване. Предоставеното финансиране се смята за авансово плащане за ваксините, които в действителност ще бъдат закупени от държавите от ЕС. Тъй като високите разходи и високият процент на неуспех правят инвестирането във ваксина за COVID-19 високорисков избор за разработчиците на ваксини, тези споразумения следователно ще дадат възможност да се направят инвестиции, които при други обстоятелства просто не биха били възможни.

Европейската комисия също така е поела ангажимент да гарантира, че ваксина ще получат всички нуждаещи се навсякъде по света, а не само хората у дома. Никой няма да е в безопасност, докато всички не сме защитени. Поради това от 4 май 2020 г. Комисията набра почти 16 млрд. евро в рамките на глобалните действия срещу коронавируса, насочени към всеобщ достъп до тестове, лечение и ваксини срещу коронавируса и към глобалното възстановяване, и потвърди интереса си да участва в механизма COVAX за справедлив достъп до ваксини срещу COVID-19 на достъпни цени навсякъде по света. Като част от усилията на „Екип Европа“ Комисията обяви на 31 август, че ще предостави 400 милиона евро за гаранции в подкрепа на COVAX и на неговите цели в контекста на глобалните действия срещу коронавируса.

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.4 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ваксини няма
1 Отговор
Ама едни подписи се размятат, едни милиарди...нищо лично просто бизнес! Боц!

Оценка:
-3 +49

2
Този коментар е премахнат от модератор.
Имали ваксина
3 Отговор
против мафията във властта която ежедневно убива десетки хора в БГ ?!

Оценка:
-3 +41

trtreees
4 Отговор
Кофа2020 е лъжа! Тиранията е факт! Вируси - няма - има само медии слуги и господари - падари с пари! Срамотаааа!

Оценка:
-4 +40

Доц
5 Отговор
COVID 19 е причината.. ваксината ще убива.. все пак населението трабва да се намали!

Оценка:
-2 +41

Оня с Магарешкия
6 Отговор
Я че си кютам с БЦЖ ваксината де ми я сложиха по бай Тошово.

Оценка:
-3 +41

Оня с Магарешкия
7 Отговор

До коментар #2 от "ппГРОБ са":


Я с таз ваксина лекувам. Никой не се е оплакал.

Оценка:
-2 +15

???
8 Отговор
Дали ще се намерят 300 млн. зомбита?!

Коментиран от #10


Оценка:
-0 +33

Владимир Путин
9 Отговор
Аз имам една спринцовка за гражданите от ЕС. Тя е кожена и се намира в гащите ми. Така ще ви го зъбода, че свят ще ви се завие.

Оценка:
-5 +25

Д-р Гей Билтс
10 Отговор

До коментар #8 от "???":


Дали ще се намерят ли? Всеки 9 от 10 ще ги Бодрум яко, докато не забелат очите, дали ще си измежду Тех, хвърляй боб.

Оценка:
-4 +12

11
Този коментар е премахнат от модератор.
Смех !
12 Отговор
Ваксина ,Запада - НЯМА ! Няма и да имат ! Това са глупости ! Изостанали са от Китай и Русия с 50 г. в тази област !

Коментиран от #13


Оценка:
-6 +31

13
Този коментар е премахнат от модератор.
14
Този коментар е премахнат от модератор.
Ха ха
15 Отговор
Мераклийте намаляват драстично всеки изминал ден.

Оценка:
-2 +23

Теди
16 Отговор
Ами то това беше целта на коронавируса и тази пандемия,да забогатеят фармацевтичните фирми а покрай тях и политиците.Вируса е един обикновен грип по-безопасен от останалите щамове грип.

Оценка:
-2 +25

Вяра
17 Отговор
Борбата е да ни притиснат и обезверят! Тиранията е пътя, а целта е душите на хората! Пазете се от и вярвайте в човешкото, не във вируси и такива л.ай-на! Вяра - не на звяра!

Оценка:
-2 +23

Предположение
18 Отговор
Как работи ваксината според посветени. Първата доза хаква имунната ви система. За да не ви убие най-безобидната бактерия или вирус в бъдеще ще ви е нужна нова доза през определен период от време. Дали ще я получите обаче, ще зависи от това, дали правите каквото властта ви нарежда и дали правите нещо, което властта не харесва. Като става въпрос за власт не се има впредвид тази която се вижда.

Оценка:
-4 +18

БПФ
19 Отговор
Първо - Санофи и Глаксо са различни компании, не един концерн както ги изкарвате.
Второ - какво подписвате, като ваксини още няма?
Само Русия има ваксина, ама тя е недемократическа.

Оценка:
-1 +18

no name no face no number
20 Отговор
Да си ги бият в европарлсмента и по правителствата и администрациите в ес.Ние си имаме БЦЖ и РАБОТИ

Оценка:
-1 +15

Кой68
21 Отговор
Как бе сключен този договор? Тръжни процедури със колко фирми?Колко бяха кандидатите при офертирането?!

Оценка:
-0 +13

ужас
22 Отговор
В Русия от понеделник пущат в аптеките лекарство против короната. В рамките на 24 часа спира развитието на вируса. Цена в български лв. 300. Лекарството е показало отлични резултати и е революция в борбата срещу короната.

Коментиран от #25


Оценка:
-1 +22

гетъижк
23 Отговор
Ваксината могат да си я наврат в гза. Нямам никакво намерение да си слагам каквито и да е ваксини.

Оценка:
-1 +14

Токмаков
24 Отговор
Тази ваксина съдържа в себе си живинки от шимпанзе. Изпитанията й бяха спрени, защото един от участниците започна да влиза в апартамента си през прозореца.

Оценка:
-1 +14

Да ама не
25 Отговор

До коментар #22 от "ужас":


„Лансет“, по информация от руския институт „Гамалея“, съобщи, че доброволците са развили 1,5 пъти по-силен имунитет в сравнение с излекуваните от болестта. Ваксината, която самият Путин рекламира по държавната телевизия, въобще не е преминала през задължителния трети етап от тестове, които вървят в момента.
Учените, изпратили писмото, изразяват нарастващите опасения в научните среди за безопасността и ефикасността на руската ваксина, която беше одобрена за използване, преди да са завършени изпитанията. Тя бе инжектирана на мъже под 62 г.
Те изтъкнаха, че имат съмнения за данните, защото много участници са с еднакви нива на антителата.

Пък ти се ваксинирай, щом искаш да си опитно свинче!

Коментиран от #27, #31


Оценка:
-13 +1

ежко
26 Отговор
Само дано ваксината е демократична.Иначе-не!

Оценка:
-1 +9

Антигерб
27 Отговор

До коментар #25 от "Да ама не":


Ами западните ваксини не са минали даже и първия етап от тестовете обаче имат сключени даговори. Някои фармацефтични гиганти даже нямат измислена ваксина обаче имат договори за милиарди.

Ха сега герберче кажи ми как стават тия работи - имали съмнения - ами да купят няколко руски ваксини и да ги тестват на запад и да си разсеят съмненията - толкова е лесно и логично.

Но не трябва да е лесно и логично а трябва да се оплюе руската ваксина и парите да отидат в правилните хора.

Коментиран от #30


Оценка:
-1 +14

МЕРКЕЛ
28 Отговор
Гарантира 300 милиона афрота

Оценка:
-1 +5

Честито
29 Отговор
ИСКАШ ЛИ ДА ИДЕШ ВЕДНАГА НА НИБЕТО СЛОЖИ СИ АСТРА ЗЕНЕКА

Оценка:
-1 +9

Да ама не
30 Отговор

До коментар #27 от "Антигерб":


Боже колко си зомбиран! Къде видя Герб ? В статията ? В коментара ми?
Ама съвсем сте.........
Това е публикация на една от най-големите лаборатории за такива изследвания!
И реално пише,че резултатите са дотолкова еднакви, че няма как да са истински!

А ти си търси Герб и по дърветата ако искаш!

Оценка:
-8 +0

ужас
31 Отговор

До коментар #25 от "Да ама не":


Лансет са получили от руснаците отговори на всички въпроси. Много ги подценявате, ама прекалено много.

Коментиран от #32, #35


Оценка:
-1 +9

Да ама не
32 Отговор

До коментар #31 от "ужас":


А не- всеки който е подценил руснаците е получил такъв шут в.....
Това , което се знае, е че не са минали всички тестове!
И Лансет , се съмняват дали резултатите са истински!
А пък точно Путин, не би се отказал от малко допълнителна публичност!
Не че и другите лидери не са такива!
Просто в Русия, изпитанията могат да минат и със заповед "отгоре", докато на запад си имат регулации, които се следят!
Лично аз , не бих си сложил ваксина в близките месеци! Без значение руска или каквато и да е друга!

Оценка:
-3 +2

7699
33 Отговор
Смешна работа. ЕС гарантирали 3000 милиона ваксини, САЩ си гарантирали и те няколко стотин милиона, Австралия и тя гарантирала 60 милиона, с една малка подробност - НЯМА ВАКСИНА!

Оценка:
-1 +7

Уауа
34 Отговор
Как се сключва договор за нещо което още не е произведено,не се знае как и дали ще работи и д кога ще се произведе???

Оценка:
-0 +2

гостгост
35 Отговор

До коментар #31 от "ужас":


Получили са отговори нали ? И ти ли я чете тая глупост ? Ако видиш какви са отговорите ,никога няма да посмееш да си набиеш тая руска ваксина !

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Румен Радев
Президентът Румен Радев с коментар от САЩ за българската политика
Четем Достоевски наполовина – престъпление без наказание"

Още бисери
ТОП 5