Last news in Fakti

22 Септември, 2020 18:45 4 371 10

Втори локдаун в Израел: "За нас започна следващият кръг на ада"

  • изреал-
  • коронавирус-
  • карантина-
  • ковид-19

Мнозина в страната са разочаровани от решението на властите

Втори локдаун в Израел: "За нас започна следващият кръг на ада" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пред броени дни в Изпраел отново бе наложен общонационален локдаун. Мнозина в страната са разочаровани от решението на властите. "Ситуацията е абсурдна. За нас започна следващият кръг на ада." Репортаж на Таня Кремер.

Повечето израелци днес имат усещането за дежавю. През април те трябваше да празнуват Пасха при най-строга карантина. Преди броени дни - в навечерието на юдейската Нова година Рош а´Шана, отново бе въведен локдаун. Той е в сила от 18 септември.

През пролетта властите успяха да отбележат успехи в борбата с пандемията, но след отмяната на ограниченията броят на заболелите отново започна да расте. Ето, че сега отново бяха затворени училищата, детските градини, хотелите, търговските центрове, зоните за отдих и плажовете. На жителите на страната е разрешено да се отдалечават на повече от километър от домовете си само при изключителни случаи.

"Ситуацията е абсурдна"

"Трябва да оставя 90-годишната си майка сама. Няма да я посетим за Нова година - тя ще остане с гледачката си, а ние ще си бъдем вкъщи", оплаква се израелката Ял Тургеман. Тя е разочарована от това, че въпреки строгите мерки, въведени през пролетта, в страната отново е регистриран рязък ръст в броя на новозаразените. "Не можеш да си сигурен в нищо. И не вярвам, че в крайна сметка вторият локдаун ще помогне", споделя Тургеман.

Същото мнение изразява и актрисата Анат Дример, която е останала без работа заради пандемията. "Ситуацията в страната е абсурдна. Мнозина са възмутени и объркани. Властите нямаха стратегия за изхода от първия локдаун, а сега за нас започва следващият кръг на ада. Не знам кога ще можем отново да работим и дали някой ще се погрижи за нас", казва Дример.

Израел още не се е съвзел от дълбоката икономическа криза, предизвикана от първия локдаун през март и април. През пролетта мнозина хвалеха министър-председателя Бенямин Нетаняху за това, че е успял да спре разпространението на коронавируса.

Но оттогава насам правителството редовно е обект на критики - не само заради бързата отмяна на ограниченията, но и заради недостатъчната помощ, оказана на бизнеса и на гражданите в борбата срещу последствията от пандемията. Вече трети месец край резиденцията на Нетаняху в Йерусалим ежеседмично се организират протестни акции: демонстрантите обвиняват премиера в неспособност да се справи с кризата и корупцията.

Опозицията остро разкритикува решението на правителството за въвеждането на нови ограничителни мерки, наричайки го "грешка и катастрофа". Според лидера на опозицията Яир Лапид, сега гражданите биват наказани заради провала на властите. Кризата така или иначе вече е подкопала силно икономиката на страната, подчертава опозиционерът.

Израел - една от страните с най-много заразени

Израел бе първата държава, въвела втори общонационален локдаун. Деветмилионната страна е с един от най-високите показатели на заразени в света (б.р. процент заразени спрямо население). На 15 септември бе регистриран рекорд на новозаразените за денонощие - 5523 души. Новото избухване на пандемията засяга особено силно кварталите, населени с араби и ортодоксални евреи. В тях много големи семейства живеят нагъсто, поради което е изключително трудно да се проследи веригата на заразата.

Макар нивото на смъртността в страната да остава относително ниско, броят на постъпилите в болница пациенти, болни от Ковид-19, расте. Някои клиники вече изпращат пациенти в други медицински центрове, за да не се препълват. Като цяло обаче в болниците не се забелязва недостиг на места за пациенти с коронавирус.

В медицинския център "Шамир" - една от най-големите израелски болници, лекарите и медицинските сестри работят без прекъсване от самото начало на пандемията. "Ситуацията е сериозна. Всекидневно приемаме все повече пациенти. Отделението ни за болни от коронавирус вече е пълно - можем да приемем още само един пациент. След това ще ни се наложи да откриваме друго отделение и да търсим допълнителен медицински персонал", казва лекарят Гал Пачис. Притеснява го широкоразпространеното схващане, че коронавирусът не е толкова опасен. "Това не е така", категоричен е докторът.

Очаква се, че локдаунът в Израел ще продължи най-малко три седмици.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    9 1 Отговор
    Дреме ми .
  • 2 Ти да видиш

    11 6 Отговор
    С вашите камъни по ваща глава! Дано изпукате всички,да мирне света,👻☠️

    Коментиран от #7

  • 3 Зевс

    3 2 Отговор
    Тия на снимката са много бели евреи и много бели араби, същите в Франция

    Коментиран от #4, #8

  • 4 CHIVAS

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Зевс":

    ем че те баш Арабите и Евреите са същите като тея на снимката
  • 5 ссдфсдф

    6 0 Отговор
    "Пред броени дни в Изпраел отново бе наложен общонационален локдаун."

    Какво е Изпраел? Некой там при ваз май е Изпращел хахаха
  • 6 Мангъров

    2 2 Отговор
    Нещо ви лъжат...Аз в БГ ги оправих...
  • 7 Алфа Вълкът

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ти да видиш":

    Значи искаш Путин и Медведев да хвъргат топа, а?
  • 8 Космат гръб

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Зевс":

    Във Франция са по-черни. Истински и неподправени.
  • 9 Космат гръб

    0 1 Отговор
    Джутата нема какво да се оплакват.
  • 10 piff

    0 0 Отговор
    Пише се не израелка а израелица !