24 Септември, 2020 18:55 2 458 3

Вече половин ЕС е в списъка на Германия с рисковите региони

  • германия-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия

В цяла Европа броят на новозаразените с коронавирус расте

Вече половин ЕС е в списъка на Германия с рисковите региони - 1
Снимка: shutterstock

В цяла Европа броят на новозаразените с коронавирус расте. Затова Германия разшири своя списък с рисковите райони. В него вече са половината страни от ЕС. Франция затяга ограниченията, а Израел е пред "пълен локдаун".

Заради силното покачване в броя на новозаразените с коронавирус Германия разшири списъка си с т.нар. рискови райони - това са държавите и регионите, до които е препоръчително да не се пътува. Вчера (23.09.) към този списък бяха добавени региони от общо 11 страни от ЕС. Сред новите попълнения са региони в съседните на Германия страни Дания, Чехия, Франция, Австрия и Нидерландия. Освен това към списъка бяха добавени и райони в Португалия, Ирландия, Словения, Хърватия, Румъния и Унгария, става ясно от данните на института "Роберт Кох". Така вече общо 14 от 27-те страни членки фигурират в списъка на Берлин. Т.е. всяка втора страна членка.

Не пътувайте до тези райони, ако не ви се налага!

Всички, идващи от рисков район, са длъжни да си направят тест до 48 часа преди или след влизането им в Германия, в случай че не могат да представят актуален негативен тест. Препоръката да не се пътува до рисковите райони не означава изрична забрана за пътуване. Тя служи само за предупреждение. Германското външно министерство обаче съветва да се избягват пътуванията във въпросните рискови региони, ако те не са наложителни.

Сред новите рискови райони са популярни туристически дестинации - като Форалберг в Австрия, Карлови Вари, Пилзен и Южна Бохемия в Чехия. Рисков е и районът около столицата Копенхаген, който включва и остров Борнхолм в Балтийско море - любима туристическа дестинация за много германци. В Ирландия е засегнат районът около столицата Дъблин, а в Португалия - Лисабон. Във Франция към рисковите райони вече са включени Нормандия, Бретан и Център-Вал дьо Лоар.

Франция затяга още повече ограниченията

В самата Франция властите бяха принудени да затегнат мерките заради безконтролното нарастване на новите инфекции. Най-тревожно изглежда положението в Марсилия. По думите на здравния министър Оливие Веран, там ресторантите и баровете могат да затворят напълно за две седмици. Ако броят на новозаразените продължи да се покачва, ще бъдат наложени и забрани за излизане навън.

В Париж и още девет други големи градове се забранява събирането на повече от 10 души на обществени места - като парковете и площадите. Там местните власти имат право временно да затварят барове и ресторанти - частично или напълно. Същото се отнася и за фитнес- и многофункционалните зали. Освен това в големите градове като Париж, Лил и Рен са забранени масовите прояви с над хиляда участници.

Според здравните власти, в момента във френските болници се лекуват 6000 болни от Ковид-19. От няколко дни насам ежедневно биват хоспитализирани по около 600 нови пациенти. Около 100 от тях биват настанявани в интензивни отделения. Франция регистрира ежедневно по над 13 000 инфекции. Миналата събота беше поставен нов рекорд - с близо 13 500 новозаразени за денонощие. Междувременно общият брой на жертвите на Ковид-19 е 31 459.

Израел дърпа ръчната спирачка

И в Израел развитието е тревожно. Деветмилионната страна е с един от най-високите показатели на заразени в света (б.р. процент заразени спрямо население). На 18 септември там бе наложен втори общонационален локдаун. Но след като тези дни властите регистрираха нов негативен рекорд - близо 7000 нови заразявания за едно денонощие, те се видяха принудени да вземат още по-строги мерки: от 24 септември до 10 октомври в страната се налага "пълен локдаун".

"Решихме да дръпнем ръчната спирачка", заяви заместник-здравният министър Йоав Киш след спешно заседание на кабинета, продължило 8 часа. От петък затварят предприятията и синагогите, а демонстрациите се забраняват.

От началото на пандемията досега над 200 000 души в Израел са се заразили с коронавирус.

Актуалните данни за Германия

В Германия броят на новите инфекции нараства с по-бавни темпове. През последното денонощие в цялата страна са регистрирани 2143 нови случаи на коронавирус. Общият брой на заразените в Германия от началото на пандемията е 278 070, а смъртните случаи дотук са 9428, по данни на института "Роберт Кох". През последното денонощие от Ковид-19 в Германия са починали 19 души.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    3 2 Отговор
    Важното е, че БГ е от първия ден у списака с чумавите нежелани за работа у Германия. Скоро ще й върнат и камиларите регистрирани през годините.

    Коментиран от #2

  • 2 Ще ни върнат ромите !!!

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Нищо ново под слънцето.Гурбета свърши патладжани
  • 3 др Гей Билтс

    0 0 Отговор
    зззззззззззззззззз