Last news in Fakti

5 Октомври, 2020 13:32 7 883 15

Стероидът, с който лекуват Тръмп, трябва да се ползва само в „критични случаи”

  • дексаметазон-
  • стероид-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • лечение-
  • коронавирус-
  • президент

Той се използва и при лечението на някои видове рак

Стероидът, с който лекуват Тръмп, трябва да се ползва само в „критични случаи” - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Кортикостероидът дексаметазон, който американският президент Доналд Тръмп приема като част от лечението си за COVID-19, се дава само на тежки или критични случаи на болестта, сочат препоръките на СЗО и американския Национален здравен институт, предаде bTV.

През последните дни световната общност получава изключително разнопосочна информация за състоянието на американския президент. Първоначално беше съобщено, че Тръмп е в добро състояние – с лека хрема и температура. Часове по-късно стана ясно, че президентът ще бъде преместен за наблюдение във военна болница в Съединените щати. Междувременно се появиха информации, че Тръмп е бил лекуван с кислородна терапия още в Белия дом, както и с коктейл от лекарства, някои от които все още недоказани.

При последния брифинг на неговите лекуващи лекари стана ясно, че американският президент приема кортикостероид като част от лечението си. Дексаметазонът е разпространен по цял свят кортикостероид. Той се предписва като лечение за артрит, кръвни, хормонални или имунни проблеми, алергични реакции, някои кожни и очни заболявания, проблеми при дишането и някои типове рак. При COVID-19 дексаметазон се предписва само и единствено за тежките или критични случаи на болестта.

Голямо проучване във Великобритания от юни тази година е установило, че дневна доза от кортикостероида в продължение на десет дни намалява смъртните случаи при пациенти на дихателни апарати с една трета. При пациентите на кислородна терапия смъртните случаи намаляват с една пета. И Световната здравна организация, и американския Национален здравен институт препоръчват използването на дексаметазон само в случаи на „тежък или критичен COVID-19“ – тогава, когато има опасност от т.нар. цитокинова буря. В препоръките на СЗО пише също, че трябва да се избягва за леки случаи на болестта, тъй като няма доказан ефект и може да влоши състоянието заради подтиснатата имунна система. Лекуващите лекари на Доналд Тръмп обявиха, че американският президент приема дексаметазон, след като на два пъти е регистриран спад на кислородните нива в кръвта му под 94%. Медиците не уточниха точно колко са паднали нивата, за да се налага такава терапия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    4 9 Отговор
    Значи имаме още един излекуван САЩЕЦ.
  • 2 коко

    25 0 Отговор
    аз бях със ковид, и ми дадоха дексаметазон за 10 дни по 6 мг,заедно с антибиот -. не бях тежък случай, може бе среден, но лекарите решиха да се подсигурят. Неприятното на този кортикостероид са хилядите странични ефекти. Така че и при тръмпи се подсигуряват.
  • 3 Б.Б.

    15 8 Отговор
    Земе да пукне и кво ши праим? Отиде подкрепата

    Коментиран от #15

  • 4 Мария Тънасова

    7 11 Отговор
    Не е честно! Сега, като изръси някоя малоумщина, няма да са виновни руснаците, а лечението на ковида. Ще трябва да се пращат два самолетоносача и един луноход в Мурманск, за да се доказва на Евро-гейците, какъв зъл агресор е Путин. Това са разходи, ще поскъпнат на Шкебе ВоЕвода-БИЛА Омбашия, Ф-ъките.
  • 5 ляяяяя

    14 4 Отговор
    ще уморят рижия палячо като Джако
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Муфтаджийски

    3 0 Отговор
    ДС-Ванче гюфто-КОМИСИОН караПрас е КАРЪК за коалиранията и сътрудничеството! В която коалиция се е включил - тя се разпада и коалиционерите му изчезват и влизат в процедура за ликвидация! Дори не е нуцно да използват "Новичок" - достатъчно е да изпратят караПрас и спец-заданието ще е изпълнено! Ето и сега отиде в САЩ да си "сътрудничи" и стрико Дончо а-а да хвърли петилата! Най-добрата терапия ще е да изриртат Веднага караПрас за да ликвидират каръшкото му ДС-"излъчване"!
  • 8 Bat Sande

    8 4 Отговор
    А защо не пине белина или някой по-вкусен дензифектант?!?
  • 9 Рошко

    8 0 Отговор
    Чичо Дони като е такова тежко състояние защо излиза от болницата, за да го набие май на опозицията в лицето на сзо и геловците затова почнаха и да го оплюват чрез медиите, техните си медии
  • 10 Abv

    6 5 Отговор
    Нали пиеше хинин, как се зарази? А и някакъв спомен имам за пиене на дезинфектант.
  • 11 Чудно

    7 0 Отговор
    " В прeпoръкитe нa CЗO пишe cъщo, чe трябвa дa ce избягвa зa лeки cлучaи нa бoлecттa, тъй кaтo нямa дoкaзaн eфeкт и мoжe дa влoши cъcтoяниeтo зaрaди пoдтиcнaтaтa имуннa cиcтeмa"
    СЗО - на какви научни доказателства се обосновава - там има ли въобще медици ?
  • 12 Behemoth

    2 1 Отговор
    Белина му е майката!Сутрин и вечер на гладно!Абе някой знае ли Мелания колко ще прилапа?Дали ще и стигнат?
  • 13 Нане

    1 1 Отговор
    пиенето на белина му е майката

    Коментиран от #14

  • 14 Вуте

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Нане":

    Давай Вуте! Не се бави!
  • 15 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Б.Б.":

    Моли се да оздравее иначе ще ти кажа кво ши праиш.....
    Ще мреш,,,,,, от ваксините на
    Гейтс.... Тръмп погна гущерите и те го мразят.... Байдън е гущер, педофил и сатанистки дявол.... Тръмп изтегли Америка от сзо,,,, а нашите тук изпълняват заповедите на сзо.... А сзо са също педофили... Психично болни сатанисти...