8 Октомври, 2020 18:50 6 269 19

Откриха обезпокоителни данни за коронавируса

  • коронавирус-
  • симптоми-
  • данни-
  • заразени-
  • учени

90% от пациентите с COVID-19 нямат нито един от трите основни симптома на заболяването

Откриха обезпокоителни данни за коронавируса - 1
Снимка: Shutterstock

Проучване установи, че близо 90% от пациентите, заразени с коронавирус, нямат нито един от трите контролни симптома по време на тестването. Само 16 от 115 доброволци с положителен тест за вируса показват симптоми на заболяването. Учените казват, че техните изследвания подчертават важността на широкообхватното тестване, пише британският вестник "Дейли мейл", цитиран от агенция "Фокус".

Учените са установили, че почти 90% от пациентите с COVID-19 нямат нито един от трите основни симптома на заболяването в деня на тестването. Британски изследователи анализираха данни от 36 000 доброволци, които са били тествани за вируса между края на април и края на юни. И само 16 от 115 души, които са имали положителен тест за COVID-19 в деня на вземане на проби, са имали треска, кашлица или загуба на вкус или мирис - единствените симптоми, изброени от Националната здравна служба (НЗС) на Великобритания.

Когато умората и задухът са били добавени към списъка на „основните“ симптоми, само 23% от изследваните са имали предупредителни симптоми. Въпреки че 158-те души в проучването са страдали от поне един от трите явни симптоми по време на тестването, само 10 процента от тях са имали вируса. Това добавя към доказателствата, че хиляди хора, страдащи от подобни на коронавирус симптоми, трябва да бъдат тествани тази зима, защото това е единственият начин да се разбере дали са заразени.

Изследване от University College в Лондон предполага, че поне 70% от случаите на COVID-19 в Обединеното кралство може да са безсимптомни. Но други проучвания казват, че действителният брой е много по-малък, тъй като фалшиво-положителни резултати при тестовете могат да доведат до неправилна диагностика на вируса. Това означава, че правителственият режим на тестване, при който хората се тестват само когато показват симптоми на вируса, може да пропусне хиляди „скрити“ предавания и инфекции, разпространяващи се в цялата страна. Две проучвания, публикувани през септември, предоставиха допълнителна представа за ролята на безсимптомните разпространители, които представляват около половината от заразените.

Проучване на южнокорейски случаи на COVID-19 установи, че асимптоматичните пациенти имат същия вирусен товар като пациентите с признаци на заболяване, като треска, нова и упорита кашлица или нова загуба или промяна във вкуса или миризмата. Вирусното натоварване е мярка за това колко вирусни частици циркулират в тялото на човек и колко е вероятно те да предадат вируса на другите, например чрез кашляне или говорене. По-рано се предполагаше, че тези без явни симптоми са заразени с по-малко вирусни частици и следователно е по-малко вероятно да го разпространят. Но някои изследвания показват, че асимптоматичното разпространение е причина за по-голямата част от предаването на болестта, като се има предвид, че хората не се изолират, освен ако не знаят, че имат коронавирус. Задачата за откриване на броя на асимптоматичните случаи изглежда много трудна, тъй като се основава на случаен скрининг на хора, което може да даде смесени резултати.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 име

    6 27 Отговор
    няма притеснение . това го казва идолът на ФАКти- РЕзидента.

    Коментиран от #3

  • 2 мъка

    25 1 Отговор
    И какво е обезпокоителното??? Че не могат да хванат кой носи заразата и кой не. Не че ще МРАТ всичките.
  • 3 чист

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "име":

    олигофрен си.
  • 4 Тома неверни

    19 2 Отговор
    Признаха очевидното!
  • 5 име

    3 11 Отговор
    прос то си т ъп номер 3 . нали вирусът беше само на жълтите павета? червен глу пак.
  • 6 абг

    26 5 Отговор
    Обезпокоителното в случая е, че ни казват в очите, че вирусът не причинява заболяване, а мерките "против него" продължават.

    Коментиран от #12

  • 7 Рошко

    14 1 Отговор
    Няма симптоми няма лекарство 90 на ст0 излекувани и страшен, ай въри се гръмни те някъде бре, във автобус и магазин с маска в заведение детски градини и влак без маска що за абсурд е това хората нарочно ги оглупихс отвсякъдее
  • 8 Пепи

    5 10 Отговор
    Аман от тъпанари да ви лекува мангъра

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Крум

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пепи":

    Пепи, тъп си като антична брадва.

    Коментиран от #16

  • 10 факт

    3 0 Отговор
    тръмп уби вируса
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ами,

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "абг":

    след някой ден,всички ще ни изкарат “болни”,
    и без да го знаем...
    Такива са инструкциите.
  • 13 Човек от щаба

    7 1 Отговор
    Масово тестване, масово ваксиниране, продукт на масова паника. Все по-ясно се очертават причините да има Ковид. Айде хейтъри почвайте да ме пращате в интензивното.....
  • 14 абе сган

    11 3 Отговор
    НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА МЕ УБЕДИТЕ ,ЧЕ СЪМ БОЛЕН КАКВОТО И ДА СИ ПИШЕТЕ КАКВИТО И ИЗМИСЛЕНИ ТЕСТОВЕ ДА ПРАВИТЕ -ПРОБЛЕМЪТ ЗА ВАС Е ,ЧЕ НЕ СЪМ ОВЦА С ОВЧО САМОСЪЗНАНИЕ ПАСМИНА БЕЗРОДНА!НАЙ-ВАЖНО В ДЕНЯ НА ТЕСТВАНЕТО НЯМАТЕ СИМПТОМИ ДОКАТО НЕ ВИ ЗАРАЗИМ С МИЗЕРИИ СЪС САМИЯ ТЕСТ!АЙДЕ ИРУШ НА ТЕСТОВЕТЕ!
  • 15 Верно ли

    9 3 Отговор
    Хах, ми нали това е целта - здравите да ги изкарат болни. Чудя се дали ще доживеем някой да плаща за тази измама.
  • 16 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Крум":

    Не бил пепи, ами педи
  • 17 Просветен илюминат

    0 0 Отговор
    Изследване от University College в Лондон предполага, че поне 70% от случаите на COVID-19 в Обединеното кралство може да са безсимптомни. Но други проучвания казват, че действителният брой е много по-малък, тъй като фалшиво-положителни резултати при тестовете могат да доведат.
    Честито за тези,които така смело защитават вече ваксината за корона вируса!
  • 18 Хахаха

    1 1 Отговор
    Страшна трагедия ! 90% от заразените СА ЗДРАВИ
  • 19 пророк Исай

    0 1 Отговор
    Нови схеми , за издевателство над населенията на Света .