10 Октомври, 2020 15:33 5 009 43

БГ лекари срещу COVID-19 във Франция: Лекарите нямаха маски, носеха торби за боклук!

  • грип-
  • коронавирус-
  • маски-
  • ковид-19

Представете си все едно двата ви бели дроба са увити в паяжина и нещо ви пречи да си поемете дъх

БГ лекари срещу COVID-19 във Франция: Лекарите нямаха маски, носеха торби за боклук! - 1
Снимка: Shutterstock

„Страхът започва в момента, в който видиш първия болен, видиш какво става по света и ти става ясно, че това няма как да те избегне и ще ти се случи. В болниците в Париж хората нямаха маски. В спешните отделения работеха с хирургични, прости маски, затова и се поразболяха. И тогава даже колегите се обличаха с големи найлонови торби за боклук. Просто ги разкъсваха и правихме това, което можем, за да сме добре екипирани.

Това заяви в интервю за bTV специалистът по вътрешни болести д-р Елена Радева, която заедно с мъжа си д-р Константин Николов, който е ортопед и травматолог, работят в департамента Ойз, Северна Франция, от 10 години.

"Това беше период, който никога няма да забравя в живота си, защото беше период на изключителна солидарност. Физически и психически труден период“, разказа д-р Елена Радева.

„COVID-19 е непредвидим. Това означава, че в един момент изкарваш инфекцията, може да е леко. Примерно изкарваш седем дни, след което могат да се получат на втора ръка симптоми“, допълва д-р Радева.

В момента тя се грижи за около 20 пациенти. Споделя, че при младите хора, преболедували коронавируса, все по-често се наблюдават последствия като депресии, панически атаки и умора.

„По-интересното в случая са късните последствия при тежките форми и средно тежките форми. Представете си все едно двата ви бели дроба са увити в паяжина и нещо ви пречи да си поемете дъх. При късните форми на COVID-19 тази паяжина просто остава и даже става още по-дебела“, обясни д-р Радева.

Чрез публикациите си в социалните мрежи тя критикува остро противниците на носенето на маски и неспазването на противоепидемичните мерки, сред които и лекари.

„Много е важно, когато един човек говори, мисли и действа най-вече, а не само говори в социалните мрежи, от коя страна на бариерата ще застане - от страната на разума или от страната на фанатизма“, коментира тя.

„Аз не мога да си го представя как бих се почувствал, ако заразя пациент или семейство, или близък, или колега по простата причина, че съм COVID позитивен и не нося маски“, каза от своя страна д-р Николов.

Затова и двамата подкрепят твърдо призива на Българския лекарски съюз към всички медици за умерени медийни изказвания по отношение на поведението в COVID епидемия.

„Колеги, които загубиха живота си, да бъдат наречени садисти, защото са помолили пациент да си сложи маска. Това поведение е повече от обидно“, допълни д-р Константин Николов.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фак

    8 10 Отговор
    Юююююю
  • 2 минчо

    30 19 Отговор
    ПРИ УСЛОВИЕ ЩЕ ТОЗИ ВИРУС Е С МНОГО НИСКА СМЪРТНОСТ? ОБИКНОВЕННИЯ ГРИП УБИВА 65 МИЛИОНА ЧОВЕКА НА ГОДИНА

    Коментиран от #7, #8, #12

  • 3 въпросче

    28 5 Отговор
    От големите торби ли бяха,чували демек? Дето слагат мъртъвците.Чух това от НОЩ.
  • 4 SARS

    15 4 Отговор
    Депутатът от партията "Слуга на народа" на президента на Украйна Владимир Зеленски - Александър Качура, предложи закупуване на ваксина срещу коронавируса от Русия, ако тя се окаже ефективна.

    Коментиран от #5

  • 5 choki

    20 6 Отговор

    До коментар #4 от "SARS":

    Ефективна е, виж Тиквата не го лови нищо хихи :)
  • 6 Потърсете в ютуб информация

    7 2 Отговор
    За Бил Гейтс ,вирусите и ваксините срещу Божия ген Vmat2.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 333

    9 9 Отговор

    До коментар #2 от "минчо":

    В Щатите жетвите от грип са по 50, 60000 годишно, понякога и по 30000. Не знам къде си гледал, че обикновения грип убива 65 милиона годишно. В Англия понякога стигат ди 15000 жетви от грип, до колкото помня. Ей ти и източник за щатите. Говоря за тия държави, защото им разбирам езика.
    Не знам заради линка ли ми скриха поста, потърси в Google статията от епидемичната служба в Щатите. Има таблица с годишните жертви на грип.

    Table 1: Estimated Influenza Disease Burden, by Season — United States, 2010-11 through 2019-20 Influenza Seasons

    Коментиран от #17, #38

  • 9 Брабинеца

    22 22 Отговор
    На таЗи жена и мъжа й, българското общество им е платило образованието, на тези двамата българското общество заработва пенсиите на родителите им.
    Тези двама гастербайтери са срам за България

    Коментиран от #14, #18, #25, #33

  • 10 Рошко

    17 4 Отговор
    Искам всяка статия да започва или съдържа думата ковид
  • 11 Ерекция Кочева

    11 3 Отговор
    На тая другарка Илена ,вече и четохме лексикона ,как яко ше се мре и т.н.
    🐮💀🐮💀🐮

    Коментиран от #15

  • 12 Кой грип, испанският ли?

    8 9 Отговор

    До коментар #2 от "минчо":

    Той е бил преди век. За последните 100 години сигурно общия брой на жертвите на грипа надхвърля цифрата, която си написал. Но има доста излишни нули в цифрата, която си написал. В САЩ заради грип умират 15000 до 60 000 души годишно. А от/с ковид за 9 месеца има над 200 000 починали.Изчисли сам, ако можеш да боравиш поне с калкулатора в телефона си колко пъти е псмъртоносен квидСтига си дезинформирал другите невежи, които ги мързи да се доберат до достоверен източник на информация и ти слагат плюсове. Застрашаваш и техния живот.

    Коментиран от #39

  • 13 Кой грип, испанският ли?

    7 5 Отговор
    Той е бил преди век. За последните 100 години сигурно общия брой на жертвите на грипа надхвърля цифрата, която си написал. Но има доста излишни нули в цифрата, която си написал. В САЩ заради грип умират 15000 до 60 000 души годишно. А от/с ковид за 9 месеца има над 200 000 починали.Изчисли сам, ако можеш да боравиш поне с калкулатора в телефона си колко пъти е по-смъртоносен ковид-19 от всички грипни щамове накуп за една година. Стига си дезинформирал другите невежи, които ги мързи да се доберат до достоверен източник на информация и ти слагат плюсове. Застрашаваш и техния живот. Както и живота на лекарите, които не може да откажат да лекуват дебили като теб. И рискуват да се заразят, докато го правят. И умират все по-често заради такива като форумните"мъдреци-непукисти" и онзи Мангъров дето днес пак се е изявявал медийно.
  • 14 оня с коня

    13 9 Отговор

    До коментар #9 от "Брабинеца":

    В момента в който ти прочетох Разлятата по Екранчето на Компа Мисъл и моментално схванах че си със Образование "Незавършена Забавачка".Защото иначе щеше да имаш хабер колко е САМО НАЕМА на един Студент за 5г обучение/Лекарите следват дори 6/,отделно Храната,и Пътните до родното място.И всичко това е на Гърба на родителите,а НЕ на Държавата както твърдиш.А КАК според тебе Държавата ще заработва Пенсиите на Родителите им,след като им се удържат Пенсионни вноски?!И НАЙ-ВАЖНОТО:КОЙ ти е внушил че ТИ си човека,който да определя "Срамовете на България"?както и да е- не те обвинявам в нищо,щото САМ БОГ е решил да има и такива като тебе...според Закона за Разнообразие на видовете.

    Коментиран от #19, #30

  • 15 А на великия Мангъров четеш почти

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "Ерекция Кочева":

    Ижидневно мъдростите и не ти пречи, нали? Зная, че се пише "ежедневно", но ти влизам в тона. Когато влезеш в болница да лекуваш някого с ковид-19,а не като пациент, се подигравай и се прави на оригинален. Аман от нагли психопати бъзливци като теб, които не се спряха да плюят по всеки, който иска да им опази жалкия животец.
  • 16 иван иванов

    5 4 Отговор
    След като тези херургични маски са прости и не стават тогава зашо трябва да ги носим ?

    Коментиран от #20, #21, #35, #36

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Родителите им са си заработили

    5 8 Отговор

    До коментар #9 от "Брабинеца":

    пенсиите сами. Когато са работили като млади,наглецо.Ако въобще са живи още бъди сигурен, че ги подпомага дъщеря им. В момента обиди всички гастърбайтери, които са постигнали нещо в живота си.И сега млади лекари напускат България в търсене на по-добра реализация и достоен живот. А темата е ковид-19 и като лекарка в държава с над 30 000 жертви на ковид-19 Елена Радева и лекуваща такива пациенти месеци наред има 100 пъти повече основания и морално право да се изказва, отколкото чучелото Мангъров, който до вчера наричаше възрастните "сухи съчки", а днес има наглостта да говори за "медицински фашизъм" спрямо пенсионерите. А и въпросната лекарка се е и казала най-вероятно веднъж, а някой е счел за разумно пак да огласи казаното от нея. Не че това ще озапти Мангъров и подобните на него. Добре, че поне сред лекарското съсловие са малцинство тези, които са му фенове.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 МислиПолезноЕ

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "иван иванов":

    Дистанцията при лекарите е 0 метри, наситеност 100%, 8-20 часа, всеки ден. Шопът не иска да е интелектуалец защото в главата трудно му влиза.
  • 21 Казва се хирург, а не "херург"

    7 6 Отговор

    До коментар #16 от "иван иванов":

    И аз се питам защо неграмотници като теб трябва да се изказват по сериозни теми и да задават дебилните си въпроси нонстоп. Естествено, че хирургична маска няма да предпази лекар работещ по 8 часа в отделение пълно с ковид пациенти, но ако в супермаркета, където клиентите престояват средно 15 - 20 минути всички носят такива, вероятността да се зарази човек пада в пъти, отколкото ако никой не носи. Намалява най-вече рискът за работещите там на каса, щанд и т. н. Които после връщайки ти ресто или докосвайки клиентската ти карта също биха могли да ти предадат зараза, ако са безсимптомни или с леки симптоми. Затова пък ползваш дезинфектант след като си пипал пари, докосвани от неизвестно колко хора преди това.И едва след това си сваляш маската от физиономията. Ама колко хора го спазват това? Колко слагат и ръкавици преди да започнат ровейки да избират плодове и зеленчуци. Въпреки, че поне по големите вериги са оставени на видно място. И колко ползват дезинфекциращ гел преди да влязат в магазина. Преди дезинфекцираха и дръжките на колички те, а вече си го спестяват. Защото е разход. А после защо скача броя на заразените? И мерките били не ефикасни и затова било все тая дали се спазват. Ами не е. А пък ти ако можеш да си позволиш цената носи маска с висока защита в ежедневието си. Никой не ги е забранил за употреба.
  • 22 оня с коня

    2 4 Отговор
    Някой се опитал да ми каже нещо,пък "Те" зели че го изтрили/ном 19/.МаНможе тъй бе Русофиле да пУсуваш на Обществено място - тука не е Азиатска Русия,а Европейска България1
  • 23 Бах

    13 2 Отговор
    Направо ме втресе . В богата Франция докторите да носят маски от торби за боклук , като клошари . Та ние в България не сме били толкова трагични . Май на запад много неща са въздух под налягане

    Коментиран от #27

  • 24 Даниел

    6 4 Отговор
    Колко сълзлива боза, направо се разплаках...хахаха, съвсем евтина манипулацийка, ама като гледам, явно и масовото ниво си е такова и номера си минава...
  • 25 Пенсионер

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Брабинеца":

    Аз не получавам пълната си пенсия вече 17г,защото съм плащал двойна максимална пенсионна вноска и съм хранил 25г. поне 10 пенсионера като баща ти и майка ти УМНИКО!

    Коментиран от #28

  • 26 Докторката

    7 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: че при младите хора, преболедували коронавируса, все по-често се наблюдават последствия като депресии, панически атаки и умора.
    Ами сигурно е нормално да се появят след такава страховита пропаганда. То здрави хора получават тези симптоми, та какво остава за преболедували

    Коментиран от #31

  • 27 Четеш ли за кога говори въпросната

    6 10 Отговор

    До коментар #23 от "Бах":

    лекарка? За периода, когато предпазните дрехи бяха дефицитна стока в цяла Европа и маски нямаше дори за лекарите, понеже цялото им производство беше съсредоточено в Китай, а китайските фабрики, които не бяха затворени произвеждаха само за собствени нужди защитни маски и облекла. А омразният ви Бойко и НОЩ успяха да организират производство на защитни облекла за многократна употреба много по-бързо, отколкото в тежко засегнатите през пролетта европейски държави. Друг е въпросът, че едва ли трябва такива да се ползват и в малките болници с малко на брой ковид-пациенти, в които няма условия за надеждно обеззаразяване на защитните облекла след всяко обличане. Иначе като замисъл е прекрасно, защото се трупат по-малко отпадъци.
  • 28 25ти лъжe

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Пенсионер":

    По време на соцa осигуровките се плащаха от предприятието, за работещите извън страната ги внася държавата.
  • 29 Брабинеца

    6 4 Отговор
    На всичкото отгоре кога дойде да се пенсионира въпросната лекарка ще цъфне в НОИ и ще кандидатства с пълно право като гражданин за пенсия и от България.

    Коментиран от #32

  • 30 Брабинеца

    6 11 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    На единият ми син съм му платил висшет образованието в България, 44 000$
    Без да слагам наеми и издръжка, другия е доста по евтин, третия още е малък.
    Чудя се иначе кой кон ти е бил къч право в челото, че ти путьовец ще ми даваш квалификации.
    А докторката и мъжа и са измекяри, хорица които отиват да работят на някого за едната надница, нека гнiяят у France
  • 31 Защо така?

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "Докторката":

    Нали уж антителата макар и за кратко би трябвало да ги предпазват от ново заразяване. Защо да им вреди "пропагандата"?Би ли ми обяснила, измислена докторке? Нямам предвид Радева, а коментиращата.В случай, че някой от плиткоумниците, пишещи в темата не е разбрал. И вземе по погрешка да ми сложи +. А за мислещите и интересуващите се в информацията, че у преболедували млади хора се срещат посочените от лекарската симптоми тя няма предвид безсимптомните заразени, а тези, които са имали целия"букет" симтоматика и са се лекували доста дълго. При някои други зарази като токсоплазмозата у преболедувалите я със симптоми се наблюдават повишена тревожност, по-ниска концентрация на вниманието, депресивни състояния и т. н. Вече има достатъчно наблюдения за това в медицинската литература. Тепърва ще се разбират нови и нови неща и за ковид инфекцията и дългосрочните последици от нея в организма на преболедували.

    Коментиран от #34

  • 32 Няма да дойде, умнико

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Брабинеца":

    А ако синът ти е учил в Американския университет в Благоевград в чии джобове са потънали поне 2/3 от таксите, които си платил? И дано синът ти да успее да се реализира в България. И да си жив и здрав да отглеждаш и малкия си син и да го изучиш. А злобата си към"измекярите" работещи като лекари във Франция, Германия, Англия и т. н. ако обичаш не изливай във форумите. За да не те подхващат такива като "оня с коня" и мен. Или защото с някакъв бизнес(честен или не), (сенчест или не), или продадени ниви или наеми от реституцията си успял да заделиш 50 000 $ само за образованието на единия си син не те прави велик родител. В момента най-високоплатените у нас българи работят за чужди компании, понеже у нас данъците засега са ниски. Осигуряват ги на максималния праг, но печалбите изтичат в чужбина. Сигурно синът ти ако не е в чужбина, работи точно в такава международна IT фирма. А таксите за обучение на лекари са далеч по-ниски за българи, от посочените от теб цифри. И да, не е редно да бягат навън, но като нямат перспективи и достойно заплащане ще го правят. Защото има мастити доктори търгаши у нас, които лъжат и точат здравна каса и рекетират пациенти. И такива като тях пречат на младите да се реализират. Особено ако виждат в тях конкуренция. А лансират собствените си, не винаги кадърни отрочета. Но не това е темата...
  • 33 КЕДЪРА

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Брабинеца":

    Синът ти явно е малко зле със знанията,щом тука си платил тия пари .Сугурно е като теб...малко тъпичък.
  • 34 Докторката

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Защо така?":

    не съм аз. Аз съм мислещ човек, който подлага на строга логика, всичко което се изговори от всякакви медицински специалисти... И също така, смея да кажа, че много от тях предупреждават за създаване на психоза под въздействието на тази супер активна пропаганда. Така, че не разбирам какво ти е си разбрал в коментара ми. Да, трябва да се съблюдават предпазни мерки, но това е така с всички вирусни и заразни болести и всеки що- годе смислен човек го знае и прави. Ама да се нагнетява ежедневна истерия с една и съща мантра е като да "избодеш очи, вместо да изпишеш вежди"...и предизвиква обратен ефект у някои, а други наистина произвежда излишна паника и стрес.
  • 35 Ами като не си разбрал,

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "иван иванов":

    помисли над следното: маската не защитава носещия, а предпазва околните ОТ (кашлицата на) носещия маската. Това никой май не го осппрва. Сега, ти като отидеш на лекар и той ти каже "Отворете устата и кажете "А-а-а", вдишайте дълбоко и издишайте, изкашляте се..." - лекарят носи маска, обаче ти - не. Маската пази теб, а не него, т.е. ти ако си болен, можеш да го заразиш. Той ако е болен, няма да зарази теб. И тази процедура ще се повтори за лекаря многократно в един ден. Затова лекарите не са защитени добре, макар че са с маски.

    Коментиран от #37

  • 36 Т.е. Мангъров,

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "иван иванов":

    ако се зарази и е от безсимптомните, и ако не носи маска, докато преглежда пациентите си, става опасен ЗА ТЯХ.
  • 37 А при зъболекар пак няма как

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ами като не си разбрал,":

    да си със затворена уста. И затова освен маски носят вече и шлем, или плътно прилепнали защитни очила и ръкавици за еднократна употреба. Поне тези, които не са първа младост и са с някоя и друга болест.
  • 38 Мечко

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "333":

    ЧЕТИ СТАТИСТИКАТА. МИСЛИХ ДА ТИ ОБЯСНЯ НО НЕ ВИЖДАМ СМИСЪЛ ТИ ПАК ЩЕ СИ ТАКЪВ...
  • 39 Мечко

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Кой грип, испанският ли?":

    Ако ти отговоря ще стана като ТЕБ ААА ТОВА НЕ ЖЕЛАЯ ЛЕК ДЕН
  • 40 Francaise

    0 0 Отговор
    Департаментът се казва Оаз😉
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 е х о

    0 0 Отговор
    Модератор ли си , цензур ли си , задраскваш неудобни коментари , които са истина ! Мислиш си , че триейки коментар , изтриваш личността . Но аз съм тук и ти пиша ! Сега засичам , колко време ще се задържи написаното сега .

    Коментиран от #43

  • 43 е х о

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "е х о":

    Ехоооо , бавиш се .............бързай , че ще го прочетат !