Last news in Fakti

11 Октомври, 2020 16:55 3 300 7

Пандемия! Тази държава ще обявява и асимптоматичните случаи на COVID-19 от 15 октомври

  • турция-
  • пандемия-
  • коронавирус

През последните седмици Турция съобщава за регистрирани средно по 1500 пациенти със симптоми на коронавирус дневно

Пандемия! Тази държава ще обявява и асимптоматичните случаи на COVID-19 от 15 октомври - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция ще започне да обявява и асимптоматичните случаи на Ковид-19 от 15 октомври, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа в интервю за в."Хюриет".

Министърът посочи това след критики към Анкара, че обявяването само на случаите на коронавирус, проявяващи симптоми, скрива мащаба на заразата.

В края на юли Турция промени формулировката при представянето на данните за деня за коронавируса от нови "случаи" на нови "пациенти", припомня Ройтерс. На пресконференция на 30 септември министър Коджа каза, че правителството публикува само случаите за деня на хора, които са дали положителен резултат на тест за коронавируса и същевременно проявяват симптоми на болестта, предава БТА.

Медици и опозиционни партии критикуваха тази практика, като изтъкнаха, че тя цели да скрие реалния мащаб на пандемията и да поддържа функционирането на икономиката.

"Ще започнем /публикуване на всички бройки/ на 15 октомври", посочи Коджа в интервю за в."Хюриет".

"Ние ще споделяме резултатите от скринига на определени групи от хора дори и те да не показват симптоми. Ще съобщаваме тези резултати на Световната здравна организация /СЗО/", каза Коджа.

Той посочи, че такъв вид скриниг тестове се правят сред различни групи, включително на летищата, в затворите и сред хората, пътуващи в чужбина.

Турция ще продължи да извършва скрининг тестове за коронавирус на терена, добави Коджа.

През последните седмици Турция съобщава за регистрирани средно по 1500 пациенти със симптоми на коронавирус дневно. Общият брой на починалите от вируса досега е 8778 души, според данни на турското здравно министерство.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мислещ

    9 9 Отговор
    Взимат пример от тиквата, все пак са дружки с турската тиква.
  • 2 Ггг

    18 2 Отговор
    Ами то навсякъде се прави. Как иначе ще докарат бройки.
  • 3 Name

    18 5 Отговор
    Наср@хте се с този вирус вече. Колкото и да ни плашите Тиквата вече е пътник.
  • 4 Сетиха се най-накрая. Отдавна

    2 1 Отговор
    се съмнявах в цифрите, които подават като данни. Не само те не го правят обаче. Има и други подобни държави със сигурност.
  • 5 ЛЪЖА

    3 0 Отговор
    ПОВТОРЕНА ХИЛЯДА ПЪТИ, СТАВА ИСТИНА
  • 6 Дон Чико

    2 1 Отговор
    По удивителна в заглавието веднага познах, че това го е списвал Анатолчо сензацията. Жалък, просто жалък екземпляр.
  • 7 Казуар

    1 0 Отговор
    Според данните давани от Турция, положителните тестове са 1.5 процента, но пък смъртноста е колкото в България, според броя на населението. И от тук изводът е, че процентът на тестваните положителни е колкото в България.