Last news in Fakti

12 Октомври, 2020 08:34 44 527 65

Нито кашлица, нито главоболие! Ето кой е най-честият симптом на коронавируса

  • симптоми-
  • коронавирус-
  • главоболие-
  • кашлица-
  • умора-
  • пациенти-
  • заразени-
  • грип

82% от заразените усещат цялостна умора

Нито кашлица, нито главоболие! Ето кой е най-честият симптом на коронавируса - 1
Снимка: Shutterstock

Умората е най-често срещаният симптом на коронавируса. 82% от хората с позитивни тестове са изпитали умора, докато 72% - главоболие. Това са изводите на най-мащабното обществено научно изследване в света, което се провежда във Великобритания, предаде bTV.

Умората, главоболието и загубата на мирис са най-често срещаните симптоми през първите 7 дни на боледуване от COVID-19. Над 4 милиона души докладват симптомите си в специално разработено с помощта на властите на Острова мобилно приложение, а статистиката се обработва от учените в Кралския колеж в Лондон. Така правителството в Лондон цели да подпомогне здравната си система, но и открива неподозирани симптоми на невидимата заплаха.

82% от хората на възраст между 18 и 65 години и позитивни за COVID-19 усещат цялостна умора, а главоболието се среща при 72%. Така те се оказват най-честите ранни симптоми и учените дори ги наричат „тъмните коне на коронавируса”. Все пак обаче предупреждават, че тези симптоми може да се появят и при други по-леки заболявания, така че не трябва да бъдат приемани като сигнал за тестване.

Загубата на мирис срещат 55% от участващите в проучването. Учените го определят като „най-характерния симптом на COVID-19”. Той обаче – заедно с другите често срещани симптоми като кашлица и главоболие – е по-специфичен за активните възрастни хора между 18 и 65 години, отколкото при децата и хората над 65 години.

Със сухота в гърлото са се сблъскали половината от участвалите в изследването хора между 18 и 65 години. Едно от важните заключения е, че възрастта има изключително голямо значение за борбата с болестта и нейното разгръщане в човешкото тяло. По-възрастните са отчели дори периоди на дезориентиране, объркване, както и затруднено дишане. Подобни ситуации са много по-рядко срещани при активните мъже и жени във Великобритания.

Данните в голяма степен потвърждават досега известната информация на българските власти за невидимата заплаха. Националният център по заразни и паразитни болести, който е двигателят на борбата с инфекциозните заболявания у нас, обобщава, че симптомите на COVID-19 са грипоподобни – треска, кашлица, затруднено дишане, болка в мускулите и умора. А тестване е препоръчително при внезапно развиване на кашлица, възпаление в гърлото и/или задух, както и ако е имало контакт с потвърден или вероятен случай на заразен с коронавирус.

А въпреки рекордния брой случаи, с които страната ни се сблъска тази седмица за пръв път от началото на епидемията през март и достигането на общо над 24 хиляди случая – здравните власти все пак уверяват, че масово затваряне на обекти няма да има, приканват уязвимите групи да се пазят приоритетно, както и да се спазват дистанция, дезинфекция и дисциплина.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bandita

    67 154 Отговор
    те повечето хора не вярват че има корона вие и да им наливате с черпака кои е симптома пак няма да повярват... глупаво племе са тези невярващите

    Коментиран от #5, #15, #20, #35, #64

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Рошко

    176 22 Отговор
    Воала, значи всички сме заразени щото всички се чувстваме уморени да слушаме за корона вирус

    Коментиран от #10, #31

  • 4 Отново и отново

    128 19 Отговор
    промиване на мозъци!

    Коментиран от #48

  • 5 Мислещ

    119 16 Отговор

    До коментар #1 от "bandita":

    Повечето хора вярват в коронавируса, но не вярват в нуждата от мерки. Само че тази опорка как не вярвали ви е удобна, за да вкарате в същия кюп и по-мислещите.

    Коментиран от #8

  • 6 Умен

    125 9 Отговор
    Значи всеки който се почивства уморен да бяга да си прави тестче за х левчета хахах.От толкова месеци проучване на толкова специалисти и това ли установихте до сега ...умора хахахах
  • 7 Пасквил

    106 7 Отговор
    Такава простотия отдавна не бях чел.Значи,квото и да те заболи е коронавирус,или пък не е коронавирус.Тотална идиотия!!!

    Коментиран от #28

  • 8 Гейвасий

    88 10 Отговор

    До коментар #5 от "Мислещ":

    Какво значи ДА ВЯРВАШ В КОРОНАВИРУС бе човек!?!?..това новата религия ли е?
  • 9 Верно ли

    112 10 Отговор
    Най-честият симптом на короната е простотията и плиткоумието, което ви позволи да промивате и без това промитите мозъци на тълпата.
  • 10 Вуте

    76 6 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Ако нямате симптоми и сте здрави, гаранция че сте носители на корона вирус! Няма смисъл от тестове.
  • 11 А такаа.....

    110 4 Отговор
    Ами че това са симптоми на обикновен грип!Плюс болка в ставите и загуба на обоняние.Аз например всяка есен и пролет настивам и губя обоняние и естествено,че се чувствам и уморен.И това е вече шейсет години!
  • 12 Дълбоко Виждащ

    43 3 Отговор
    Добре,че не е старческата к...о дървица,щото щях да се попритесня сериозно!
  • 13 Страничен

    73 4 Отговор
    Скъсаха се глупости да плямпат! Някой дебил е прибрал добри парички за това ялово проучване!
  • 14 пишомишо

    51 7 Отговор
    курона - мурона, лъжи, лъжииии
  • 15 Карлос

    53 8 Отговор

    До коментар #1 от "bandita":

    А вярващите са още по глупави !!!! Конспирацията е направена въпрос на време е да се осъзнаете овце слепи !!!
  • 16 АНОНИМЕН

    53 5 Отговор
    Тези са открили топлата вода пак!
    От 55-60 години нататък усещането за вкус и мирис отслабва поради естествени причини! Умората идва по-рано поради същите причини! ПРи т.нар. ОВИ причинена от грипни, рота и прочее вируси съпроводени с главоболие, отпадналост-при висока температура децата си играят, а възрастните са като пребити, повръщане, дрискавица е същото! При повечето от хората го минават за 3 до 7 дни!
    Такива изследвания се правят отдавна и какво?!
  • 17 12345

    53 2 Отговор
    Абе я да попитам тук ковид защитниците. Защо кръвен тест за антитела за Ковид е 30 лева, а секрет от гърлото/носа за самия вирус е 120 лева. Да не би защото втория да го искат по границите а първия не. Пак ще припомня - PCR теста се доставя за 10-ина евро!

    Коментиран от #54

  • 18 Хасан

    73 4 Отговор
    Не знам кое е вярно и кое не е за вируса , обаче съм перманентно заразен с това чудо. От доста години се чувствам уморен още като тръгна за работа защото знам какво ще ми платят. След връщане от втората месторабота ,защото една не стига за никъде вече съвсем съм скапан . Главоболието и то всекидневно . Само като знам ,че една седмица след заплата и парите са свършили - ток,вода ,телефон,интернет и тв , гражданска отговорност , преглед ,винетки ,данъци за таралясника и гарсонерата , да не дава Всевишния среща с КАТ-НАП , детето -400 лв безплатни учебници да отиде на училище , ми дрехите и обувките , а ко ще ручаме ???... Тези симптоми за нормалния Българин не са стряскащи. Така си живеем . С политически вирус от крадливата олигархична класа. Те да се притесняват от такива симптоми и затова се подсигуряват за поколения на пред .Крадът като за световно и един друг Царство му раздава нашите и взетите на заем с лихвите пари. Те за това е беднотията и имате единствено симптомите на вируса поне от 30 години. Нема да се плашите- то това живот ли е ?
  • 19 jyty

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Симптомът":

    Ако си прав тогава членовете на избирателните комисии от опозицията са лукови глави. С лукови глави как биха управлявалие въпросът.
  • 20 789

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "bandita":

    Ти като гледам си цъфнал та си върэал от акъл!?😖😡

    Коментиран от #21

  • 21 bandita

    13 45 Отговор

    До коментар #20 от "789":

    като гледам колко минуса са ми нащракали на 1 коментар ми е ясно че положенеито е трагично. не се изненадвам и ако случайте скочат до 1000 на ден и станем като в италия или испания.. само че с 10 пъти по-малко население. ама питеците, масово протестъри тук ще почнат да обясняват как нямало нужда от маска.. ужас

    Коментиран от #24, #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 МКостов

    29 6 Отговор

    До коментар #21 от "bandita":

    Първо,бегай се покривай,че ще мреш!
    Второ,иди се ограмоти,че е срамота!
    И трето,не за цапвай кратуните на другите с празни брътвежи!!
  • 25 Лека НОЩ

    45 7 Отговор
    Сега като пуснат всяка сутрин и всяка вечер брифингите на Сънчо, Кунчо и генерал Годжи бери, ще видите какво главоболие ще получите.
    И си слагайте намордниците, да не заразите монитора и клавиатурата.
  • 26 Перо

    36 4 Отговор
    Когато няма нито една независима лаборатория и всички резултати за короната се съобщават изключително по новините,на мутренските ТВ,как да вярваме сляпо на доказания престъпен режим за размера на пандемията. Видя се огромната разлика в броя и процента на болните по новините и тестваните заразени от гръцките гранични власти.Същото се получава и при продължителността на лечението на Тръмп и Д-р Генчо Начев с еднакви медикаменти и процедури.
  • 27 гжгж

    18 3 Отговор

    До коментар #21 от "bandita":

    А ти, вярващия си за облажаване. Видя жертвите по цял свят и половината ти роднини и близки закачиха от вируса.
  • 28 Мария Тънасова

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пасквил":

    Бритиш клевър д'ге.
  • 29 е х о

    17 2 Отговор
    Започна се разтеглянето на ЛАСТИЦИ - умора , главоболие , липса на обоняние и др. Но си оставят отворен портал - с тези симптоми се проявяват и други болести ! НО , голямо НО , това се отчита на Острова . Подобни симптоми се цитираха при ЛУДА КРАВА , но тогава унищожиха кравите на Острова , дали няма да се приложи този метод и с РИСКОВИТЕ ГРУПИ ????
  • 30 даскала

    9 0 Отговор
    ....menace phantom .......ситският лорд Дарт Мол , се развихря , тъмната страна взема превес в битката . Джедаите са разгромени и унищожени , но NEW HOPE се заражда ............канцлерът Палпатин е в паника и вади нови лъжи от чувала .............следва продължение и развръзка на конфликта .
  • 31 Тапи за уши си купи!

    6 14 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Не пускай канали с новини и не кибичи във Факти. Ама май сте мазохисти и ви харесва, че иначе темите за плюене ще намалеят и къде ще си избивате комплексите и вечното недоволство. Бойко и коронавируса са най-благодатните теми и за рошави и за плешиви.

    Коментиран от #33

  • 32 hahaha

    27 3 Отговор
    Ако е умората аз съм с коронавирус от 91 година...
  • 33 Рошко

    17 2 Отговор

    До коментар #31 от "Тапи за уши си купи!":

    Сигурно си имаш постер на стената с бате ти Бойко, как спинка гол
  • 34 Българин

    19 2 Отговор
    Не искаме да четеме повече статии за коронавируса.Стига вече облъчване и психясване.Четете си ги сами , ние спираме.
  • 35 На кръстопът

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "bandita":

    Аз го изкарах с леки и продължителни колики и разстройство и обезводняване в резултат на ковид и мисля че със това приключвам коментира на тази на това нещо удивително
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 5656

    34 1 Отговор
    Ами то човек, бачкайки като луд нон стоп, все си е уморен - едва влачи крака вечер. Да не говорим, че зимата по принцип има хронична умора и т.н. Възрастните все са си уморени и гледат да си поседнат.
    Иначе всичко продължава по старому. Децата по цял ден на училище са с маски, вечер по кината и дискотеките са в пъти повече - без маски - смисъл - нула. Да не говорим един първокласник, дето днес пет пъти си изпусне маската на земята, а после си я сложи на устата, дали ще е по-здрав. Със сигурност ще се разболее поне от още пет болести.
    Хората бачкат в колективите с маски, вечер по барове и дискотеки - пак всичко пие и крещи без маски - смисъл - нула.
    Ходиш в магазина с маска - там 10 клиенти, барабар с магазинера - без маска. Смисълът от носенето на маски - нула.
    Ходиш по учреждения - навсякъде се увили като буби с маски - по стадионите и пред стадионите на разни екрани скачат, крещят, прегръщат се, плюят се и т.н., пак без маски.
    Ако се въвежда нещо, да се въвежда като хората, иначе само е безмислен тормоз.
    И вместо само да се плямпат и плашат хората, да осигурят средства всеки, който има някакъв симптом, по най-бързия начин да се тества безплатно. Иначе всичко е пълна глупост. Как си мислите едно четеричленно семейство, където всеки през зимата поне три-четири пъти кара грип, да даде хиляди левове за тестове при всяко разболяване на член на семейството. И как така нито един баровец или политик не умря от тази болест, а мрат само обикновените хориц
  • 38 ВирОсолог

    26 5 Отговор
    covid-19 Е ИЗМАМА ❗ ПРОУМЕЙТЕ ❗

    Коментиран от #61

  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    21 3 Отговор
    .........полека-лека ставаме общество от ипохондрици заразени от мутафдживирус...
  • 40 нашият

    17 2 Отговор
    докога с тази простащина . оставете хората на свобода.
  • 41 БРЦК

    21 1 Отговор
    Всеки един грип наричат ковид 19 . Преписват му се небивал ужас и смърт . Грипове е имало има сега и ще има . Нещата опират пак до икономическо робство
  • 42 Хахаха

    21 1 Отговор
    Значи всеки ден като се прибирам от работа съм заразен, след като се наспя съм излекуван и така до събота, уикенда съм добре стига да нямам мигрена...ех че страшен тоя вирус бре:) Третия сиптом загуба на мирис е направо страхотия, сравним единствено с рак в терминален стадий, дори при бубонната чума няма такива адски симптоми:) П.П.Вече ставате смешни
  • 43 Ментаджийски

    15 3 Отговор
    Друг чест признак е че пръднят@ ти мирише на пръжки.
  • 44 Класическия българин

    6 13 Отговор
    Добре, че са тия статии,че да се оплачете колко ви е тежко, уморено, как ви лъжат, но вие не се хващате, как всичко е срещу вас. На такива андрешковци вечно я държавата им е виновна, я некоя световна конспирация, та и затова си стоят в.мизерия и обвиняват всичко и всички, заради това ,но не и себе си и собствения си мързел.
  • 45 към

    6 0 Отговор
    20-я ден виждам идва `агантата`.....А на 7-ми се оправям с кеф...
  • 46 Работник

    15 1 Отговор
    Аз от години като се прибирам от работа чувствам умора.Понякога като имам хрема и губя обоняние и вкус.Значи ковида е от десетилетия.
  • 47 гост

    11 0 Отговор
    Знаете ли разликата между МИРИС и ОБОНЯНИЕ?
  • 48 До простия

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Отново и отново":

    Мозък като твоя, няма нужда от промиване !
    И като си тъп и необразован, лесно "кълвеш" !
  • 49 злобар

    9 0 Отговор
    Най-ефикасният начин да се предпазите е да ядете зрял боб с яйца после като пуснете един залп и вируси и хора ще се ометат на безопасно и прилично растояние от вас .
  • 50 ogidog

    9 1 Отговор
    боли не боли, важно е да си платиш едно тестче!! да има да си харчат некои хора!!
  • 51 Баце

    7 3 Отговор
    Като имам нетърпимост към червени боклуци от какво съм болен?
  • 52 ДОКТОРА

    13 2 Отговор
    Симптомите са ако ти са ходи в тоалета по голяма или малка нужда , ако си гладен също може да си болен от короната , или ако вечер ти са спи , или ако ти са излиза навън може да си болен , ако отидеш до магазина също си болен , ако дишаш си болен от короната , ако ти са дояде баничка с айрянче си болен на 100 % , ако си носиш мобилния телефон в джоба на якето или в чантата това е признак на 101 % че вече си болен от короната !!!

    Коментиран от #56

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 карамфила

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "12345":

    " Пак ще припомня - PCR теста се доставя за 10-ина евро!" Така е защото еврото в бг е 12 лева и скоро ще стигнем руснаците.
  • 55 незнайко

    5 1 Отговор
    Възрастта има значение при всички болести ! Никой не се изправи и да каже, как човек с положителен тест като си остане в къщи 14 дена ще се излекува !!! Къде отива вируса ??? Ако ходи на работа след 14 дена нали пак ще оздравее ? В изнасянето на данните никога не са казвали колко теста са направени за първи път и колко са за втори или трети път ! Казват, че са направени определен брой теста и това е . От началото на годината никой не се е РАЗБОЛЯЛ от друго освем от коронавирус . Другите болести да не би да са изчезнали ??? ПРОСТО ТОВА Е НАЛАГАНЕ НА НОВ СВЕТОВЕН РЕД !!!

    Коментиран от #62

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Тука някой пише за руснаците,

    5 1 Отговор
    Ама в Русия, дори в провинциални градове правят БЕЗПЛАТНИ тестове на кръстовищата, на жп и автогари, на пенсионери и т.н.
    В моловете на входа на всеки магазин има безплатни маски и дезинфициращи средства.
    На входа на всяка метростанция има автомати за маски по 5 рубли при евро 90 рубли, правете сметка. Тяхната ваксина струва в чужбина 11 евро, а сега ваксинират лекари и даскали напълно безплатно. Та, няма смисъл да се сравнявате с Русия, щащото те са светлинни години пред България. Гадостите се пишат от продажни тролове само като фейк новини
  • 58 !!!

    3 0 Отговор
    Пръднах, мирише... значи всичко е наред! 100% работещ бърз тест!
  • 59 баиуй

    1 0 Отговор
    Значи , ако ти нема нищо си болен от ковид-19.
  • 60 баиуй

    0 0 Отговор
    Значи , ако ти нема нищо си болен от ковид-19.

    Коментиран от #63

  • 61 даскала

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "ВирОсолог":

    Някой го разбрахме още преди да започне истерията , други се лекуват с истерията !
  • 62 пророк Исай

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "незнайко":

    Нов световен ред = контрол . Контролирайки страхът , се контролира индивида . Ние го знаеме , но власниците държат СИЛАТА и начините ЗА ПРИНУДА . Господарите налага мерките , робите са длъжни да се подчиняват , иначе следва наказение на непокорните .
  • 63 даскала

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "баиуй":

    Именно ! Диагнозата е правилна - всеки е болен от COVID-19 , някой го осъзнават , други не . Явно , COVID-19 е ФИСКАЛНА болест , която не е налична , но съществува в тефтерите !
  • 64 fgyhty

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "bandita":

    на такива като тебсамо смъртпедернеден
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.