Last news in Fakti

12 Октомври, 2020 20:04 2 379 3

Възможно е споразумение между Белград и Прищина до няколко месеца

  • косово-
  • сърбия-
  • хашим тачи

Съветът на ЕС е поискал пълно единство и подкрепа както за процеса на преговори между Сърбия и Косово, така и за работата на специалния представител на ЕС Мирослав Лайчак

Възможно е споразумение между Белград и Прищина до няколко месеца - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Възможно е окончателно споразумение между Белград и Прищина да бъде постигнато до няколко месеца, при работа с вяра и в духа на компромисите, заяви европейският външен министър Жозеп Борел след заседанието на външните министри на страните членки на ЕС в Люксембург, предаде Танюг.

Оставаме решени да доведем диалога до успешен край, каза още Борел и подчерта, че успехът на диалога между Белград и Прищина е от ключово значение за сигурността на региона и на целия ЕС, предава БТА.

"Не определяме какво да бъде решението, а улесняваме постигането на договор. Не искаме да ускоряваме изкуствено преговорите, нито да ги протакаме", каза още Борел. Той повтори, че съществува "само един диалог" - този който се "води от ЕС", а всички инициативи, които допринасят за процеса, са добре дошли.

Борел заяви, че Съветът на ЕС е поискал пълно единство и подкрепа както за процеса на преговори между Белград и Прищина, така и за работата на специалния представител на ЕС Мирослав Лайчак.

Той изтъкна още, че разрешаването на конфликта между Белград и Прищина е необходимо условие по пътя на Сърбия и Косово към ЕС.

ЕС започва подготовка на допълнение на списъка със санкции срещу представители на Беларус. Тази подготовка няма да отнеме отново месеци, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното заседание на европейските външни министри в Люксембург.

Съобщението за решенията от днешното заседание бе променено в следобедните часове и отпадна формулировката, че санкциите ще обхванат президента Александър Лукашенко, ако в Беларус обстановката не се подобри. Външните министри на ЕС днес потвърдиха, че Лукашенко няма демократична легитимност, затова разширеният списък ще включва и него, поясни Борел.

Властите в Беларус не са съгласни на никакъв разговор с протестиращите. Всички държави от ЕС приемат Лукашенко да бъде санкциониран заради пълния му отказ от преговори за намиране на някакво мирно решение, добави върховният представител. Той уточни, че въвеждането на първия списък срещу официални представители на Беларус се е забавило заради препятствие, което вече е преодоляно - съпротивата на Кипър.

По неговите думи срещу списъка за санкции за отравянето на руския опозиционер Алексей Навални няма възражения от нито една държава в ЕС. Борел уточни, че списъкът е бил изготвен от Франция и Германия.

Борел настоя решението за отварянето на комплекса Вароша на остров Кипър да бъде преразгледано, защото би подкопало доверието между гръцката и турската страна, и би увеличило напрежението. Турция трябва да се обвърже с търсенето на решение, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    7 2 Отговор
    Косовските Албанци изкормвача живи младите Сръпски войничета за органи.Неслучайно Косово е на първо място в света по частни клиники за трансплантиране на човешки органи.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 А от къде

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Врачка":

    им е доставена апаратуратза необходима за трансплатиране.Кои ги обучава.