Last news in Fakti

13 Октомври, 2020 12:07 2 831 2

Важна информация за българите, пътуващи до Естония

  • естония-
  • мвнр-
  • коронавирус-
  • българи в естония-
  • чужбина-
  • карантина-
  • самоизолация

Задължителна самоизолация няма да се прилага за лица, пристигащи в Естония от ЕС

Важна информация за българите, пътуващи до Естония - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на Естония преразгледа, считано от 12 октомври, правилата за самоизолация, които се прилагат при преминаването на границата на страната. Задължителна самоизолация няма да се прилага за лица, пристигащи в Естония от държава от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, Шенгенското пространство и държава, включена в общия списък на ЕС с процент на инфекция под 50 души на 100 000 жители, съобщиха от Министерство на външните работи.

Новото правило включва и следното условие: ако степента на инфекция в страната на произход е между 25 и 50, изискването за самоизолация зависи от това дали степента на заразяване е по-ниска или по-висока от 1,1 пъти от естонското ниво, т.е. всички лица от държава със степен на инфекция над 1,1 от тази в Естония, подлежат на задължителна карантина. Освен това, ако дадено лице пристига в Естония от страна с процент на инфекция 50 или повече на 100 000 жители, то във всички случаи трябва да остане в самоизолация. Задължението за самоизолация не се разпростира върху пътниците, които пристигат в Естония от държава с ниво на инфекция - под 25 души на 100 000 жители през последните 14 дни. Ограничението на свободата на движение няма да се прилага за пътници, пристигащи от: България, Кипър, Финландия, Германия, Гърция, Латвия, Лихтенщайн, Норвегия и Ватикана.

Въз основа на степента на инфекции с коронавирус, считано от 12 октомври, двуседмично самоизолация се прилага за лицата, пристигащи в Естония от следните европейски държави: Андора, Австрия, Белгия, Хърватия, Чехия, Дания, Франция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Литва, Люксембург, Малта, Монако, Холандия, Полша, Португалия, Испания, Швеция, Румъния, Сан Марино, Словакия, Словения, Швейцария и Обединеното кралство. Свободното движение между балтийските държави и Финландия остава в сила. Променя се само лимитът за лица, пристигащи, от Латвия, Литва и Финландия, от 25 на 50. Тази промяна гарантира, че досега валидният принцип, че лица от тези страни могат да пристигат в Естония по работа, за обучение, посещение на лекар, участие в неизбежни семейни събития или за транзитни цели, остава в сила.

Пътуващите от Австралия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд и Уругвай могат да влязат в Естония и не е необходимо да са под карантина при пристигане. От 12 октомври двуседмично ограничение на свободата на движение обаче се прилага за лица, пристигащи от Канада, Грузия и Тунис. При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Хелзинки, в работно време на телефони: (+358 9) 458 4055, (+358 9) 458 4035, а в извънработно време на номер (+358) 44 055 0547 Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    0 1 Отговор
    На Ганьо трябва да му е гадно като пътува, да го самоизолират карантиниран само като кихне. Разбира се всичко това ще е в миналото само когато се боцнете по 4 пъти на година с коктейла на чичко Бил.
  • 2 препатил

    1 0 Отговор
    След изложената стъкмистика, по-добре не тръгвайте, ще ви прецакат още на летището, оная русата на паспортна проверка ще ви се изсмее ехидно и ще ви покаже пътя до изолатора.