Last news in Fakti

13 Октомври, 2020 15:08 4 579 13

Строги мерки! Червени, оранжеви, зелени и сиви зони в ЕС заради COVID-19

  • ес-
  • пандемия-
  • ковид-19

Съветът на ЕС прие днес препоръка за координиран подход при ограничаването на свободното движение в отговор на пандемията от коронавирус

Строги мерки! Червени, оранжеви, зелени и сиви зони в ЕС заради COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Съветът на ЕС прие днес препоръка за координиран подход при ограничаването на свободното движение в отговор на пандемията от COVID-19. Целта е да се избегне фрагментирането и смущенията, както и да се увеличат прозрачността и предвидимостта за гражданите и бизнеса, предаде БНТ.

Всяка седмица държавите членки следва да предоставят на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) наличните данни по следните критерии: брой на новосъобщените случаи на 100 000 души от населението през последните 14 дни; брой направени тестове на 100 000 души от населението през последната седмица (интензивност на тестването); процент на положителните проби през последната седмица (процент на положителните проби).

Въз основа на тези данни ECDC следва да публикува седмична карта на държавите членки на ЕС, по региони, за да подпомогне вземането на решения. Всеки район следва да бъде обозначен със следните цветове: зелено, ако 14-дневният брой на уведомленията е по-малък от 25 и процентът на положителните проби е под 4%; оранжево, ако 14-дневният брой на уведомленията е по-нисък от 50, но процентът на положителните проби е 4% или повече, или ако 14-дневният брой на уведомленията е между 25 и 150 и процентът на положителните проби е под 4%; червено, ако 14-дневният брой на уведомленията е 50 или по-висок и процентът на положителните проби е 4% или повече, или ако 14-дневният брой на уведомленията е по-висок от 150; сиво, ако няма достатъчно информация или ако интензивността на тестване е по-ниска от 300.

Държавите членки не следва да ограничават свободното движение на лица, пътуващи до или от „зелени“ райони.

Ако държавите членки обмислят дали да приложат ограничения, те следва да зачитат различията в епидемичната обстановка между „оранжевите“ и „червените“ райони и да действат по пропорционален начин. Те следва също така да вземат предвид епидемичната обстановка на собствената си територия.

По принцип държавите членки не следва да отказват влизане на лица, пътуващи от други държави членки. Държавите членки, които считат за необходимо да въведат ограничения, може да изискват от лицата, пътуващи от „незелени“ райони: да се подложат на карантина; бъдат тествани след пристигане.

Държавите членки може да предложат възможност за замяна на този тест с тест, направен преди пристигането.

Държавите членки може също така да изискват от лицата, влизащи на тяхна територия, да представят формуляри за локализиране на пътниците. Следва да бъде изготвен общ европейски формуляр за локализиране на пътниците, който да може да се използва от всички.

Държавите членки, които възнамеряват да прилагат ограничения, следва първо да информират засегнатата държава членка преди влизането им в сила, както и другите държави членки и Комисията. Ако е възможно, информацията следва да бъде предоставена 48 часа предварително.

Държавите членки следва също така да предоставят на обществеността ясна, изчерпателна и навременна информация относно всички ограничения и изисквания. Като общо правило тази информация следва да се публикува 24 часа преди мерките да влязат в сила.

Препоръката на Съвета не е правнообвързващ инструмент. За прилагането на съдържанието отговорност носят органите на държавите членки.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    35 2 Отговор
    Накрая всички с жълти звезди.
  • 2 сила

    34 5 Отговор
    започна се а много хора продължават да си мислят че има някакъв измислен вирус дълбоката държава показва истинските си цели

    Коментиран от #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ddаааааааааа

    37 2 Отговор
    И за какво? Заради вирус, който 2-5% от човешката популация сигурно си го носи от десетилетия. И малка част си се разболяват, но досега неразличимо от грип. А сега с писиар наука почнаха да правят, за да ни докарат до комендантския час.

    Коментиран от #8

  • 5 Псевдоним

    29 1 Отговор
    Ще има и кафяви зони.
  • 6 лека полека

    31 2 Отговор
    фашизмът в действие.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Като си тъп

    4 12 Отговор

    До коментар #4 от "ddаааааааааа":

    медицински не го показвай публично. Различава се симптоматично от грипа този вирус и то доста,но такива тъпунгери не могат да го проумеят и да им се обяснява. А приликите между грипа и този вирус са за да излъжат тъпунгери като теб и другите мислещи,че е световна конспирация.
  • 9 Краси

    17 0 Отговор
    Тези напълно изтрещяха покрай този коронавирус.Оставете хората да си живеят живота,престанете с тези измислени вируси.Не се ли наядохте на пари?
  • 10 Breaking Bad

    10 0 Отговор
    Що не взимате такива мерки и срещу разпространението на наркотици, бе тикви!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Какво

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "сила":

    започва мачкането на масите и ограничени права .Нима досега е нямало вируси и пандемии.
  • 13 Новия световен ред

    1 0 Отговор
    Настъпва и примката се затяга под измамата вирус 19 с помоща на купените с хартишки и оставени да се гаврят с народите си правителства по света пудели на саш