Last news in Fakti

13 Октомври, 2020 17:02 2 098 3

ЕС удължи Временната рамка за държавна помощ заради Covid-19 до юни 2021 г.

  • ес-
  • ковид-19-
  • пандемия

Според противоепидемичната мярка са разрешени пет вида помощи - директни безвъзмездни средства до 800 хил. евро, гаранции за заеми, субсидирани публични заеми, предпазни мерки за банките и краткосрочно експортно кредитно застраховане

ЕС удължи Временната рамка за държавна помощ заради Covid-19 до юни 2021 г.  - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия обяви във вторник, че удължава свързаната с коронавируса Временна рама за държавна помощ за още шест месеца до 30 юни 2021 година.

Временната рамка за държавна помощ беше приета на 19-и март (в началото на коронавирусната пандемия), като целта ѝ е да позволи на държавите членки да използват цялата гъвкавост, предвидена в правилата за държавната помощ, за да подпомогнат икономиката в контекста на епидемичния взрив от Covid-19.

Също както много други мерки за подкрепа, които държавите членки могат да използват съгласно действащите правила за държавната помощ, Временната рамка позволява на държавите членки да гарантират, че всички видове предприятия имат достъп до достатъчно ликвидност, както и да не позволят на икономическата дейност да спира по време на епидемичния взрив от Covid-19 и след него.

Коментирайки днешното решение, изпълнителният вицепрезидент на ЕК Маргрете Вестагер заяви, че Комисията е удължила "Временната рамка за държавна помощ, за да отговори на продължаващите нужди на бизнеса, като същевременно защитава единния пазар на ЕС" и същевременно въвежда "нови възможности за държавата да излезе от рекапитализирани компании, докато в същото време се запазва предишния дял в тези компании и се ограничава изкривяванията до конкуренцията".

Междувременно периодът за мерки за рекапитализация, който понастоящем беше определен до юни 2021 година, ще бъде удължен с шест месеца до 30 септември 2021 година.

Според тази временна противоепидемична мярка са разрешени пет вида помощи - директни безвъзмездни средства до 800 хил. евро, гаранции за заеми, субсидирани публични заеми, предпазни мерки за банките и краткосрочно експортно кредитно застраховане.

Комисията заяви във вторник, че също така е позволила на членовете на ЕС да подкрепят компании, изправени пред спад на оборота от поне 30% спрямо същия период на 2019 г. Страните ще имат право да допринасят за фиксирани разходи до 3 милиона евро.

Изпълнителният орган на ЕС също така заяви, че адаптира условията за мерки за рекапитализация, по-специално за излизане на държавата от рекапитализации, където държавата вече е била акционер. На държавата ще бъде позволено да запази предишното си участие, като излезе от рекапитализацията чрез независима оценка.

И накрая, Комисията ще позволи по-широко покритие на експортните кредити до края на юни.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жик так

    3 0 Отговор
    Айде Бацето ще мести изборете за лето, когато сте на Черноморието и няма карантина.
  • 2 Работа

    2 0 Отговор
    се отече !
  • 3 14 СИМ

    1 0 Отговор
    НЕ ПОТЕНИ ПАРИ ЛЕСНО СЕ ХАРЧАТ И СЕ ХАРЧАТ ТАМ КЪДЕТО НЕ? !!!! ТРЯБВА //???????€€€€€€€€€00000000000000!!!!!!!!!!!!!!