Last news in Fakti

14 Октомври, 2020 15:09 4 463 22

Тревожно! COVID-19 може да доведе до загуба на слуха

  • ковид-19-
  • слух-
  • ваксина

Засега са съобщени само няколко подобни случая, свързани с новия коронавирус

Тревожно! COVID-19 може да доведе до загуба на слуха - 1
Снимка: Shutterstock

Внезапна и трайна загуба на слуха, макар и рядко, може да бъде свързана с Ковид-19 при някои хора, предупреждават лекари, съобщавайки в "Бритиш медикъл джърнъл кейс рипортс" за първи подобен случай във Великобритания, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според специалистите към множеството симптоми на Ковид-19 може да се добави и този възможен страничен ефект от инфекцията.

"Въпреки обширните сведения за болестта и различните симптоми, свързани с вируса, който я причинява, липсва дискусия за връзката между Ковид-19 и слуха", отбелязват експертите. Те препоръчват скрининг за загуба на слуха в болнична обстановка, включително при интензивно лечение, за да се предприеме навременна терапия със стероиди, която предлага най-голям шанс за възстановяване на слуховите способности.

Засега са съобщени само няколко подобни случая, свързани с Ковид-19. Описаният случай е първият във Великобритания.

Специалистите по уши, нос и гърло (УНГ) наблюдават годишно между 5 и 160 случая на 100 000 души на внезапна загуба на слуха. Причините остават неизяснени, като въпросният сензорен дефицит може да се дължи на запушен кръвоносен съд, например, както и на вирусна инфекция, причинена от грипни и херпесни вируси или цитомегаловирус.

Авторите на публикацията описват случая на 45-годишен мъж с астма, лекуван от Ковид-19 в тяхната болница. Пациентът е бил поставен на вентилатор в реанимация, тъй като е имал затруднения с дишането. Впоследствие състоянието му се е подобрило след лечение с ремдесивир, интравенозни стероиди и терапевтичен обмен на кръвна плазма. Седмица след отстраняване на дихателната тръба и излизането от реанимация, мъжът е забелязал необичайно звънене в лявото ухо, последвано от внезапна загуба на слуха.

При преглед на ушните канали на пациента е установено, че те не са запушени, нито възпалени, а тъпанчетата му са непокътнати. Тест е потвърдил загуба на слуха в лявото ухо, която само частично се е възстановила след лечение с кортикостероиди. Изключвайки други възможни причини, специалистите са стигнали до извода, че загубата на слуха е свързана с Ковид-19.

Първият подобен случай, в който се споменава Ковид-19, е докладван в Тайланд през април тази година.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    14 1 Отговор
    А ние се чудим защо управляващите вече сто дни не могат да ни чуят.

    Коментиран от #16

  • 2 Мечо

    11 2 Отговор
    ААААРЕ СТИГА ГЛУПОСТИ ТО МОЖЕ И ДО СЕКСУАЛНО РАЗТРОЙСТВО ДА ДОВЕДЕ🤣🤣🤣🤣
  • 3 Bibi

    6 1 Отговор
    Аз кат бивш танкист отдавна недочувам. Вероятно от младини имам ковид в ушите.
  • 4 Ужас

    7 2 Отговор
    Коя подред новина за днес за корона вируса, углошаваш, заразяваш се повторно....
    Специалистите казаха всички трябва да го минат това е. Едни ще излезнат глухи, други с белодробни проблеми, ще има и починали но това е станало е вече част от живота и трябва да живеем с това. Но това облъчване от всички страни е направо ужасно всеки ден и час по всички медии. Познати в чужбина ми казват, че за кояид се говори в началото на емисиите като информация една минута и се продължава на там тука половината емисия е за това все едно друго не се случва.....

    Коментиран от #8

  • 5 Ай стига бе

    5 1 Отговор
    Тая снимка я слагате на различни статии вече за 5-ти път.

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Абе ,

    5 1 Отговор
    Носете маски и тапи за уши
  • 8 Леле

    2 7 Отговор

    До коментар #4 от "Ужас":

    И какво като минат ковида? Траен имунитет няма. Следва втори, трети път. И втория е по-тежък от първия. Защото организма вече е изтощен и не може да се справи с новата мутация на вируса. А вече са открити 1200 мутации, правете си сметката щото стаден имунитет на куково лято. Мангъра да си къса дипломата и да я яде публично по телевизията къдено си ръсеше глупостите.

    Коментиран от #14

  • 9 волен сидеров

    7 0 Отговор
    А ТАКА-СЕГА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И АНТИФОНИ ДА СЕ НОСЯТ ИЛИ КОРКОВИ ТАПИ ЗА УШИТЕ-ПОЛУДЯХТЕ ВЕЧЕ ЗА ПАРИ
  • 10 коментатор

    4 0 Отговор
    А скоро бутилираните мозъци и лайномери ще си слагате де.....ба !
  • 11 Мислещ

    6 1 Отговор
    До загуба на мозък види от постоянното ви повтаряне.Но колкото и да облъчвате знайте че не можете да въздействате на мислещите и анализираните.
  • 12 ХА ХА

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ай стига бе":

    Това е началото на едно клипче от ххх сайт .
  • 13 Кларев

    1 1 Отговор
    Откакто прекарах вируса си клатя много добре и си ми е гот.Една седмица жената една седмица любовницата и ми през К-20,10,15,19,30.
  • 14 Мале

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Леле":

    И ко ше прайме ся ? Ще се крием в мазето или на тавана ? Ще треперим от страх и ще чакаме т.н. Втора вълна да помете всичко живо вкл. Леле и Мале ...
  • 15 а такаа

    2 1 Отговор
    брее?!Щом тъпачетата не са запушени,нито възпалени,а тъпанчетата му са непокътнати,значи си е чист `тапанарин`!..../пример-Тиквата/.
  • 16 тънко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Слушат и управляват от Отвъдното...
  • 17 Дълбоко Виждащ

    1 1 Отговор
    Ако леката форма на глухота ми е от ковид19,Ку.....вицата и тя ли ще да ми е от Ковид,или от нещо ново,като болест??? Какво ще каже многоуважаемия-Бритиш медикъл джърнъл кейс рипортс" за моят случай??Има ли подобни и други такива случаи???
  • 18 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор
    То и от всякакви "коки" и "ии" може! И кво?
  • 19 Рошко

    2 0 Отговор
    Най вече до загуба на акъл при идиоти, много го загубиха
  • 20 РЪМПЕЗИ

    2 0 Отговор
    ДОБРЕ, ЧЕ НЕ ИЗПРАЗВА ШКАФЧЕТА...
  • 21 любопитен

    2 0 Отговор
    Загуба на слух ??? В друга статия пишеха - загуба на обоняние ...........естественно , че това е лъжа . Идеята - КОВИД-19 води само до ИЗВЕТВЯВАНЕ на умственния багаж , за тези , които вярват в тази ИДЕЯ . Именно защото е ИДЕЯ , тя подлежи на постоянна преработка .
  • 22 Цонева

    1 0 Отговор
    НАЙ-ВЕЧЕ КОВИД 19, ВОДИ ДО ЗА ЗАГУБА НА МОЗЪК У ЖУРНАЛИСТИ И СОБСТВЕНИЦИ НА МЕДИИ. СЛЕД КАТО ПОЛУЧАТ "СУБСИДИИ" И СПРАТ ДА МИСЛЯТ ЛОГИЧНО, ИЗВЕДНЪЖ оглупяват ЗАВИНАГИ!