Last news in Fakti

23 Октомври, 2020 04:44 2 952 21

23 октомври 1956 г. Въстанието в Унгария

  • унгария-
  • въстание-
  • комунизъм-
  • ссср

Бунтът бързо се разпространява в цяла Унгария и правителството пада

23 октомври 1956 г. Въстанието в Унгария - 1
Снимка: Shutterstock

Унгарското въстание от 1956 г. е спонтанен революционен бунт срещу правителството на Унгарската народна република и неговата просъветска политика. Въстанието продължава от 23 октомври до 10 ноември 1956 г.

То започва като студентска демонстрация, към която се присъединяват хиляди граждани, докато тя минава през центъра на Будапеща на път към сградата на парламента. Студентска делегация, която опитва да влезе в сградата на радиото, за да излъчи исканията си, е задържана. Когато мнозинството навън изисква тя да бъде пусната, срещу него започва стрелба от силите на държавната сигурност вътре в сградата. Новините се разпространяват бързо, а с тях насилието и безредиците в столицата.

Бунтът бързо се разпространява в цяла Унгария и правителството пада. Хиляди се организират в опълчения и започват бой със силите на държавна сигурност. Просъветско настроени комунисти и полицейски служители често са екзекутирани или затваряни, като от затворите са пускани и въоръжавани затворници. Импровизирани съвети изземват контрола над общините от управляващата Унгарска работническа народна партия и поставят политически искания. Новото правителство формално разпуска полицията на държавна сигурност, обявява желание да се изтегли от Варшавския договор и обещава да проведе нови свободни избори. До края на октомври боевете почти приключват и нормалната обстановка започва да се възстановява. След като обявява готовност да изтегли съветските войски от Унгария, Политбюро на ЦК на КПСС променя решението си и се подготвя за смазване на революцията. На 4 ноември значителен брой съветски войски нахлуват в Будапеща и в други райони на страната. Унгарската съпротива продължава до 10 ноември.

Над 2500 унгарци и 700 съветски войници са убити в конфликта, а 200 000 унгарци стават бежанци. Масовите арести и преследвания продължават месеци след това. До януари 1957 г. новоназначеното от СССР правителство унищожава всякаква видима опозиция.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минчо

    37 6 Отговор
    Е УНГАРЦИТЕ СА НАРОД.И ЗА ТОВА И СЕГА СА ПО ДОБРЕ ОТ НАС В ПЪТИ.САМО НИЕ НЕ СТАВАМЕ ЗА НИЩО.

    Коментиран от #2, #21

  • 2 бай Киро

    27 7 Отговор

    До коментар #1 от "Минчо":

    унгарците и по времето на соца бяха светлинни години пред нас.но си дойдем на думата,на това аз казвам истински протест,а не на платените циркаджилъците на поредния клоун на сорос.Протест без оръжие е нищо повече от маскарад.

    Коментиран от #3

  • 3 Ами не пич

    21 4 Отговор

    До коментар #2 от "бай Киро":

    Ами не Бачо Киро-и този протест е платен за да го започнат студентите.Пол Галвън от МИ-6 след това казва така-" Работихме почти десет години за да постигнем този нищожен резултат-но вече знаем,че този тест за ръководството на СССР ни показа,че все пак сферите на влияние предложени от Чърчил трябва да са в интерес и на двата лагера.А унгарските жертви само потвърдиха думите ми.Наистина грешката ни е глупава-но това не означава,че няма така да работим и в бъдеще...."

    Коментиран от #4, #5, #8, #13

  • 4 Минчо

    25 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ами не пич":

    ВАЖНОТО Е ЧЕ ЖИВЕЯТ ПО ДОБРЕ ОТ НАС.БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕВЪРНА СТРАНА ОТ 3 СВЯТ
  • 5 БАЙ Х@Й

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ами не пич":

    И продължиха да работят ТАКА : пак десети ноември, пак студенти ....
  • 6 Къде са новините

    4 2 Отговор
    Къде са новините ?
  • 7 среднощен

    16 1 Отговор
    "Причините" за разпадането на Австроунгарската империя, също така и "причините" за избухването на Октомврийската революция в Русия - там трябва да търсим логичното обяснение за всички процеси последвали в новосъздадените Унгария и СССР...? "Формулата" за откриването на "логичност" на едни или други политически процеси винаги е - "открийте чия е изгодата"...? Най-лесно е, като се "проследят парите"..? Затова и процесите на "финансиране" на такива "начинания" винаги са "строго секретни"... Иначе много бързо ще излизат на яве лицемерието и арогантната циничност на "войнолюбците"... Винаги е едно и също - "Едни хора искат да доминират и владеят над други хора.."! "Нищо ново под слънцето"..!

    Коментиран от #9

  • 8 среднощен

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ами не пич":

    Адмирации! В десятката..!
  • 9 Интереси

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "среднощен":

    Точно и ясно . Или влиза в действие старият мафиотски принцип от 20-те години в Чикаго. Никоя държава не може да даде на своите служители , или определени хора на възлови позиции , толкова колкото може да им даде , или плати "мафията" , за да предприемат едно или друго действие , или начинание , в ущърб на голямата група хора .

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 среднощен

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Интереси":

    "С други думи казано" - точно така... Само да уточним понятието "мафия"...? Можем да го наречем "задкулисие", "масонски ложи", "олигархия", "цветна революция", "международен тероризъм", "НПО-та" - всички финансирани от....? За мен лично "мафията" е инструмент в ръцете на тези, които "отглеждат и налагат" на власт "послушни" политически елити..?

    Коментиран от #12

  • 12 Горе долу

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "среднощен":

    Правилно добре казано и аргументирано. Става въпрос не само за мафиотски принципи , а за милиардни бюджети , дългосрочни стратегии , анализи , мерки и действия , прогнози , агентурна мрежа , до налагане на откровен натиск и шантаж , чрез дипломати и посолства . Получава се най-добре там където няма армия , национална сигурност , дълбоко разединен народ , и управниците си купуват луксозни имения , индустрия , структурират контрабандата , с две думи - пълнят шкафчета.
  • 13 РЕАЛИСТ

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ами не пич":

    Западните радиостанции на унгарски бълваха обещания, че въстанат ли, то Западът ще навлезе с войски и помогне на Унгария. После при вида на танковете, се уплашиха и оставиха унгарците на съдбата. Беше тест , който се плати с кръв. Чужда обаче.

    Коментиран от #14

  • 14 РЕАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    Като утешение на унгарците им подариха успехи във футбола, водната топка и Ласло Пап в бокса. Политика и спорт винаги са ръка за ръка.
  • 15 среднощен

    3 0 Отговор
    "..с две думи - пълнят шкафчета."; "Парите и властта" като "самоцел" са най-голямата "илюзия"...? В последствие тази "илюзия" става "смисъл, удовлетворение и цел" в живота..? А, още по късно - "кошмар и проклятие"..? Но, никой не иска да се "раздели с илюзиите си" - докато не "опита"..? ФАКТ...! Няма ценности в обществото, на които да се доверим, за да избегнем тази "илюзия"..? Думите на Господ Иисус Христос към Своите ученици - "Когато се върна, дали ще намеря вяра на земята"...?

    Коментиран от #16

  • 16 среднощен

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "среднощен":

    Коментарът ми #15 е към #12
  • 17 Страничен

    2 3 Отговор
    Никакъв шанс не са имали, да се измъкнат от примката на ватниците! Но това че са пробвали показва колко свободолюбив народ са! Не като нас-45 години роби! Че и съветска република за малко да станем!

    Коментиран от #18

  • 18 При нас и поляците

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Страничен":

    Е друго. Сталин убива хора, които може гат да възстанат против него още през 44-47те в България. 29 хиляди души се избиват от "интелигенцията" по заповед на СССР. При поляците е същата работа. Научете я тази история вече.

    Коментиран от #20

  • 19 Странджата

    3 0 Отговор
    Отдавна съм разбрал,че масите нищо не могат сами.Без подкупи на важни места и подстрекатели нищо не става.Тълпата винаги е била насочвана и контролирана от нечии интереси.
  • 20 Да знаеш

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "При нас и поляците":

    Във Франция кой избиваше "френската интелигенция" която колаборационираше с германците , барабар с френските проститутки които обслужваха германците , пак ли. Сталин? Тези народни съдилища бяха пряко наредени от САЩ Англия СССР .
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: