Last news in Fakti

20 Октомври, 2020 14:07 5 379 22

Китай се превръща в големия победител от пандемията

  • китай-
  • ковид-19-
  • пандемия

Икономистите очакват Китай да бъде единствената голяма икономика тази година, която да завърши годината с положителен растеж

Китай се превръща в големия победител от пандемията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай беше първата държава, засегната от коронавируса. Но след месеци на тежки рестрикциии и сериозен икономически спад, страната отново е в подем.

Китай първи беше засегнат от коронавируса. Локдауните и сериозните рестрикции, които Пекин въведе, за да ограничи разпространението на Ковид-19, удариха тежко търговията в страната. За първи път от началото на официалната статистика през 1992 г., втората по големина икономика в света отчете спад от 6,8% през първото тримесечие. След избухването на епидемията от коронавирус в Ухан на практика цялата страна беше затворена. Стотици милиони хора нямаха друг избор, освен да спазят строга карантина в продължение на седмици.

Тези строги мерки очевидно са се отплатили не само от епидемиологична, но и от икономическа гледна точка. От месеци в Китай почти не са регистрирани нови случаи на заразени. Според официалните данни от Пекин на ден има не повече от 20 позитивни тестове, които обикновено се откриват само при влизащите в страната. Пристигайки в Китай, те така или иначе трябва да останат в карантина в специално обособени за целта хотели в продължение на две седмици. По този начин рискът от разпространение се предотвратява.

Китайската икономика отново е в подем

Китайската икономика отново набира скорост. След ръст от 3,2 процента през второто тримесечие, през третото тримесечие той достигна 4,9 процента, съобщи в понеделник статистическата служба в Пекин. Представеното число е малко по-ниско, отколкото анализаторите прогнозираха. Те очакваха увеличение от 5,5 процента. Резултатът обаче позволява на Китай да компенсира спада през пролетта. Според официалните данни икономиката на Китай е нараснала с 0,7 процента през първите девет месеца на годината, съобщава "Шпигел". Хората на Запад с учудване виждат как в Ухан отново се организират партита с десетки хиляди участници и че в Китай са извършени над 600 милиона пътувания по време на празниците в началото на октомври.

Китайската статистическа слуба обяви, че други показатели също са показали подобрения през третото тримесечие: промишленото производство се е увеличило с 5,8%, а продажбите на дребно са отчели ръст от 0,9% в сравнение с предходната година.

Данните за външната търговия миналата седмица отново задминаха очакванията. Въпреки че много от търговските партньори на Китай се борят с вируса, износът е нараснал с 9,9% през септември в сравнение с предходната година, а вносът е скочил с 13,2%.

Пекин се доближава до Вашингтон

Икономистите очакват Китай да бъде единствената голяма икономика тази година, която да завърши годината с положителен растеж. В настоящата си прогноза Международният валутен фонд (МВФ) изчислява, че Китай ще излезе като победител в световната надпревара за икономическо възстановяване.

Според МВФ китайският брутен вътрешен продукт ще се увеличи с 1,9 процента тази година, с 0,9 процентни пункта повече от прогнозата за юни. През 2021 г. валутният фонд очаква ръст от 8,2%.

За сравнение: За Германия тази година се очаква спад от 6,0%, последван от увеличение с 4,2%. Според прогнозата американската икономика ще се свие с 4,3% през 2020 г. и след това ще нарасне с 3,1% през следващата година. В краткосрочен план пандемията от коронавирус ще свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай.

Страхът от следваща вълна остава

Въпреки че възстановяването изглежда добре на хартия, Китай също се бори с различни проблеми. Както и в други страни, пандемията засегна силно бедните слоеве от населението. Средният месечен доход на работниците мигранти е спаднал с почти 7 процента през второто тримесечие в сравнение с предходната година, според изчисленията на Световната банка. Милиони хора са загубили работата си. Безработицата е 5,4 процента, съобщава "Файненшъл Таймс". В САЩ тя е 7,9%.

Сериозна са и опасенията, че пандемията ще се завърне. Страхът на правителството от нова мащабна епидемия беше демонстриран ясно през последните няколко дни в крайбрежния град Циндао. След като в болница се появи локално огнище на Ковид-19, властите веднага подложиха повече от 100 000 служители на тестове. В рамките на четири дни цялото население от почти десет милиона души също беше тествано. В крайна сметка стана ясно, че огнището на 13 инфекции е ограничено до болницата и не е разпространено сред широката общественост. С подобни масови тестове и локални локдауни Китай успя да задържи под контрол и други локални огнища, например в Пекин и на границата с Мианмар.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдда

    26 26 Отговор
    Еми нормално е... те пуснаха вируса, те са победители.
  • 2 честен ционист

    32 11 Отговор
    Златото отдавна отиде в Москва, Шанхай и Сингапур. Новите Съединени Щати са в Азия, където има Средна класа готова да умре на работното си място. Америка е изпята песен.
  • 3 гост

    9 16 Отговор
    те си нямат мангъров а и да имаха знаеме какво би последвало
  • 4 Жълтурите трябва да бъдат ограничени

    12 15 Отговор
    до пазарите на Европа и Америка защото замърсяват природата и експлоатират работниците.

    Коментиран от #5, #11, #16

  • 5 Преди години

    27 4 Отговор

    До коментар #4 от "Жълтурите трябва да бъдат ограничени":

    Бай чел една статия за въздуха. Ако Китай спре всичките си заводи, въздухът в Европа ще стане 30%
    по-чист. Индия и Китай са най-големите замърсители на океана у въздуха, след тях е САЩ.
  • 6 Генчо

    14 13 Отговор
    Китай трябва да се осъди за престъпление стещу човечеството заради изпозването на био оръжие, гадините пуснаха корона вируса сега продават маски и дезинфиктанти на целия свят, скоро и ваксината ще излезе наяве . Зашо света мълчи пред този факт!

    Коментиран от #15, #17

  • 7 Наблюдател

    5 3 Отговор
    Нали не сте забравили кой създаде въпросния вирус...

    Коментиран от #12, #14

  • 8 Миро

    16 3 Отговор
    Китай искаше да спре вируса и го спря. Запада не иска да спре вируса и не го спира. Всякакви мерки и рестрикции са пълна бутафория и цирк. След този вирус света ще е доста различен. Скоро ще разберем. Китайският комунизъм показа нагледно на какво е способен . Не е далеч времето и за световната икономическа и военна доминация на Китай в световен мащаб.
  • 9 среднощен

    15 3 Отговор
    "Китай беше първата държава, засегната от коронавируса. Но след месеци на тежки рестрикциии и сериозен икономически спад, страната отново е в подем..."?; Още в подзаглавието DW насочва вниманието ни в "правилната посока"..? Особено подчертават - "тежки рестрикции"..? Сега остава да ни подскажат, че "за да се преборим с пандемията" - трябва да "върнем комунизма" и всичко ще си дойде по местата...?
  • 10 Кой68

    11 2 Отговор
    Предприемчивоста и упоритоста ги тласка напред.....Запада и ние сме се вгледали във пъпа си.
  • 11 Врачка

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "Жълтурите трябва да бъдат ограничени":

    Не си правете илюзии,че като дойдат Кинезите за работодатели ще ви плащат американски заплати.Това е дива нация с объркан мироглед.
  • 12 Генчо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдател":

    кой кой кой кой
  • 13 стоян

    6 2 Отговор
    Това явно е бил първия номер с вируса -а втория е да свалят Тръмп от президентския пост защото след наложините 30 % мита икономиката им беше забоксувала
  • 14 И там

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдател":

    Ли беше като го създадоха? Важното е да пишеш, а не да мислиш.
  • 15 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "Генчо":

    Защото светът вече е безсилен срещу Китай, за съжаление. Особено след това затваряне на икономиките. Повечето държави, които са били силни, реално са на "командно дишане" след това, което спретнаха Китай с този вирус и тази преекспонирана истерия. Това беше и целта. Може би смяна на световното статукво. Срената класа да се стяга в кръста, че може би вече мърдане няма, ще се бачка яко, по китайски за още по-никакви доходи.

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А кой

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "Генчо":

    А кой пусна вируса в Китай и започна био война срещу тях? Да те светна, Англия с любезното съдействие на ЦРУ за дасринат икономика номер едно в света но вирусът се върна в родните си места и поздравлява наред без умора.
  • 18 Чичо Колт

    6 0 Отговор
    При всяко престъпление се пита "Кой има полза от него"...
  • 19 Госあ

    2 5 Отговор
    Не Китай, а Китайската комунистическа партия пребори вируса ! Слава на ККП ! 😄
  • 20 Браво!

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Много точно! Точно това беше целта. Но нали се сещаш че и политическите лидери на почти всички страни в света са вътре в играта и помогнаха с действията си да се постигне целта.
  • 21 ChinaVID19

    1 0 Отговор
    Е ми то това беше целта, но ще има краткосрочен ефект, а после ще има негативен рикошет..
  • 22 незнайко

    0 0 Отговор
    От прочетеното разбрах едно . Вируса се храни с нещо което хората го имат а ЖИВОТНИТЕ не ! Кагато попадне в човек, ако организма успее да го УБИЕ е добре, ако ли не ЧОВЕКА УМИРА , но вируса още не е УМРЯЛ и затова е опасно починалите от КОВИД 19 да не го разпространят !!!