22 Октомври, 2020 13:44 1 704 8

ЕС предлага проект за реформиране на СЗО

  • световна здравна организация-
  • ес-
  • ковид-19

Европейският съюз признава СЗО като ключова в борбата срещу здравните кризи, въпреки съществуващите слабости на организацията

ЕС предлага проект за реформиране на СЗО - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съюз подготви пакет от предложения за реформиране на Световната здравна организация. Той предвижда увеличаване на прозрачността на механизма за сътрудничество със страните членки, съобщава Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Текстът на документа от 19 октомври е изготвен от германското правителство след консултации с представители на други държави-членки на ЕС. Това се прави на фона на критиките по адрес на Китай за липсата на прозрачност на данните, предоставени от СЗО в самото начало на пандемията от коронавирус. Пакетът от предложения съдържа многомесечен „план за отстраняване на недостатъците на СЗО във финансирането, управлението и законовите пълномощия“.

Пакетът предполага, че СЗО ще предприеме необходимите мерки за повишаване на прозрачността на механизма за проследяване на съблюдаването на страните членки на Международните здравни разпоредби. Тези мерки трябва да включват осигуряване на бърз обмен на информация за извънредни ситуации в здравеопазването между държавите-членки.

Ройтерс не предоставя по-подробно описание на мерките, които ще бъдат изискани да предприеме СЗО.

Документът отбелязва, че ЕС признава СЗО като ключова в борбата срещу здравните кризи, въпреки съществуващите слабости на организацията. Сред проблемите, споменати в документа, ЕС посочва липсата на предсказуемо и устойчиво финансиране на организацията и липсата на прозрачност на нейната работа като цяло.

Обсъждането на проекта от министрите на здравеопазването на страните от ЕС трябва да се проведе във формата на видеоконференция следващата седмица. Очаква се той да бъде представен по-късно на събранието на СЗО в средата на ноември.

Германското правителство е отказало да коментира съдържанието на документа в разговор с агенцията, позовавайки се на факта, че окончателната версия все още не е представена.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    7 0 Отговор
    Какво да ги коментира тия документи, то е ясно. СЗО ще дистрибутира ваксините до на всеки Ганьо дупарлягата.

    Коментиран от #6

  • 2 Един

    9 0 Отговор
    Ще се сетите че СЗО за нищо не става и се ръководи всъщност от генералния спонсор Гил Бейтс
  • 3 аьяьяьяа

    10 0 Отговор
    Закрийте я, само лапат пари. Работа и ефективност 0,00.
  • 4 Умен

    2 0 Отговор
    Ако СЗО е ключова в борбата със здравните кризи значи за милионите заразени тя е отговорна.Не пряко ,но с лутане кое е правилно коене,как се разпространява вируса от къде е тръгнал и т.н.
  • 5 Умен

    1 0 Отговор
    Когато някой сгреши в работата си ,понася последствия знаме и тук трябва да има такияа
  • 6 опааа

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    включително и твоята - цървул/трол
  • 7 София

    1 0 Отговор
    То се знае след реформация какво става - ще им дадат още повече правомощия.
  • 8 Рошко

    1 0 Отговор
    Който плаща той поръча музиката, главния спонсор на сзо кой е,🤔🤔🤔🤔🤔 а такива организации трябва да са на държавна издръжка демек на народите а не на масоните и корпорациите