23 Октомври, 2020 15:36 4 037 5

Коронавирус в Германия: дебне ли опасност от ново пълно затваряне?

  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • берлин-
  • роберт кох-
  • карантина-
  • локдаун

Политиците се надяват да предотвратят втория локдаун, апелирайки към личната отговорност

Коронавирус в Германия: дебне ли опасност от ново пълно затваряне? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Големият брой на новозаразените в Германия е тревожен, но шефът на института "Роберт Кох" Лотар Вилер уверено казва: "Все още имаме шанс да забавим разпространяването на вируса. Не сме безпомощни".

Той изтъква, че всеки може да снижи опасността от заразяване, ако спазва най-важните предписания. В Германия медиите всекидневно припомнят кои са смислените правила, мерки и ограничения:

1. Триадата "дистанция-хигиена-маски".

2. Редовното проветряване.

3. Максималното ограничаване на контактите.

4. Избягването на обществения транспорт.

5. Избягването на мероприятията с много хора, публичните събития, а и на ресторантите и кафенетата.

6. Пазаруването колкото е възможно повече онлайн.

Редом с тези препоръки обаче в Германия иззад всеки ъгъл дебне опасността от ново пълно затваряне - така наречения "локдаун". В съседна Белгия вече почти са го наложили.

Първият локдаун в Германия беше наложен през март-април. Тогава затвориха детските градини и училищата, ресторантите и определени магазини, улиците опустяха, движението секна. Икономиката почти замря, а държавата започна да раздава милиарди под формата на помощи, за да предотврати ужасяващите последици за хората и фирмите. Стотици хиляди хора преминаха в режим "намалено работно време".

Дали същото предстои и сега?

Германските политици категорично заявяват, че тази есен локдаунът трябва да бъде предотвратен с всички възможни средства. За което има и благоприятни условия. Страната в момента е подготвена за голямото изпитание много по-добре, отколкото през пролетта. Специалистите познават вируса далеч по-детайлно, а страховете от март-април, че интензивните отделения на болниците няма да се справят с наплива от пациенти, в момента изглеждат неоснователни.

На базата на събрания опит здравната система в Германия е добре подготвена. Предпазни маски също има предостатъчно, а фирмите и службите през последните месеци изработиха собствени хигиенни правила и концепции, които вече дават плодове.

В интервю за ДВ депутатката от Лявата партия Анке Домшайт-Берг демонстрира оптимизъм: "Дори числата да продължават да растат, ще има само локални пълни карантини - както в момента в Берхтесгаден. А училищата и детските градини ще останат отворени".

Директорът на института "Роберт Кох" обаче предупреждава, че в някои райони вирусът може да излезе извън контрол, защото проследяването на веригите вече невинаги е възможно. Проследяването на инфекционните вериги е задача на здравните служби, които в момента работят на ръба на възможностите си. За това предупреди и министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер.

В момента в Германия ресторантите и магазините остават отворени, същото важи и за детските ясли, детските градини, училищата и университетите. В зависимост от локалната ситуация в определени региони и при определени групи се налагат допълнителни ограничения на контактите. И най-важното, за което в Германия непрекъснато се говори:

Хора, осъзнайте и носете личната си отговорност!

Независимо от всичко това хората вече изпитват несигурност в резултат от новонадигналия се дебат за есенен локдаун. От търговската мрежа вече идват сигнали за презапасяване - с тоалетна хартия, но и с други продукти. Колкото и да се повтаря, че от това няма никакъв смисъл и че снабдяването с тоалетна хартия и с други продукти е гарантирано, много хора реагират без връзка с разума.

Най-известният специалист в страната - вирусологът Кристиан Дростен - току-що заговори за нещо, което досега никой не беше мислил: да се наложи пълна, но ограничена във времето карантина по коледните празници. Такива идеи вече се обсъждат в Англия и не би било чудно, ако и германските политици се замислят сериозно по въпроса. Проблемът обаче е свързан с голямото значение, което германците отдават на Коледа. В момента все повече коледни базари оповестяват, че няма да отворят врати, а това вече съсипва предпразничното настроение на милиони хора.

Автор: Йенс Турау


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    8 0 Отговор
    Дали дебне ли..? Летото ви казах, 13-ти Ноември, Петък, повторно упражнение.
  • 2 Ялова немкиня

    12 2 Отговор
    От тоя корона вирус не мога да изляза да си забия един араб да ми направи бебе!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ZZorro

    5 1 Отговор
    Никой не ви пита за локдауна ,защото правителствата не решават а само изпълняват заповедите на deep state.
  • 5 волен сидеров

    1 0 Отговор
    АМИ ДА-РОЛЕТКИТЕ СА ИСКУПЕНИ ОТ ВИРУСА ,КАКТО И МАСКИТЕ И ЕЙ ВИ НА ОПАСНОСТ -ЖАЛКИ СМЕШНИЦИ