Last news in Fakti

26 Октомври, 2020 20:05 2 930 20

Ултиматумът на протестиращите срещу Лукашенко изтече. Започна националната стачка

  • беларус-
  • александър лукашенко

Все още обаче е напълно неясно колко хора ще се включат в стачката и кога и как ще приключи тя

Ултиматумът на протестиращите срещу Лукашенко изтече. Започна националната стачка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Националната стачка в Беларус започна: служители на големи държавни компании не са отишли на работа, магазини не са отворили врати, студенти не са отишли на лекции. Напълно неясно е какво ще се случи оттук нататък.

На 25 октомври в Минск се проведе единадесетия пореден неделен протест. В столицата Минск в него се включиха над 100 000 души. С демонстрацията изтече и ултиматумът на опозицията към президента Лукашенко. Властите обаче така и не демонстрираха готовност за диалог. Във вечерните часове силите за сигурност тръгнаха на лов за демонстранти. Експлодираха гранати. Имаше ранени. А броят на арестите скочи рязко.

Беларуското външно министерство потвърди използване на "специални средства" срещу демонстрантите, които бяха обвинени, че са разбили полицейска блокада.

Протестиращите стават все повече

По време на протеста имаше сериозно присъствие на полиция и армия, включително водни оръдия и бойни машини. "Днес тук са дошли дори повече хора, отколкото през последните уикенди", гордо заявява един от протестиращите.

Демонстрантите не се отказват и продължават да настояват за следното: "този, който нарича себе си президент", да се оттегли, да бъдат освободени политическите затворници и да се свикат нови избори. В противен случай следва национална стачка, чието начало бе обявено за днес, 26 октомври.

"Честно казано, аз съм скептично настроена. Макар че ми се иска да греша. Вярвам в беларусите, вярвам, че с ултиматума можем да променим ситуацията. И се надявам, че мнозина ще стачкуват", това ни разказва една студентка. Но тя самата не е убедена, че стачката ще има успех. Както и много други протестиращи. Защото опозицията осъзнава, че който стачкува, се излага на голям риск. Излага на риск сигурността и препитанието си.

"Те са заплашени с уволнение"

И все пак: според съобщенията от днес по обяд редица магазини не са отворили вратите си, студенти не са отишли на лекции, а служители на големи държавни предприятия не са отишли на работа. В интернет служител на държавната компания "Беларус нефт" обявява с колегите си: "Ние се изправяме срещу насилието и безправието, обхванали страната ни. Затова се включваме в националната стачка." И работници от най-големия производител на хладилници в страната маршируват из фабриката и скандират "Оставка".

Все още обаче е напълно неясно колко хора ще се включат в стачката и кога и как ще приключи тя. В интервю за интернет платформата "Настоящо време" журналистката Ирина Чалип казва, че служителите в държавните компании са поставени под огромен натиск. "Те са заплашени с уволнение. Договорите на тези, които са участвали в протестите от самото начало и са подписали петициите, не се подновяват."


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оракул

    84 14 Отговор
    Стачкуват защото не искат безплатно здравеопазване и образование.И ние така стачкувахме,всичко да се плаща.И го постигнахме.Вече няма нищо безплатно в България.Успех.

    Коментиран от #6, #14

  • 2 минчо

    65 6 Отговор
    Е В БЕЛАРУС ИМА 150 ХИЛ НА ДЕН ПРОТЕСТИРАЩИ ЕЕЕ КАК ТАКА НЯМА ПЯНДЕМИЯ ОТ КОРОНА ВИРУС?ААА
  • 3 КОТарАК

    75 8 Отговор
    едно нещо се оценява , когато го изгубиш...идвайте при нас напредналите демокрации-много е гот
  • 4 Ю Кортес

    25 18 Отговор
    А на харманлийския цървул оставката кога
  • 5 123

    72 7 Отговор
    Каква стачка бре!? :) Всички предприятия работиха! :) Дойче Зеле пак се изложиха! Светът вече е малко село и всичко се разбира много бързо! Излезнаха 150 студента, които нападнаха омоновците и когато омоновците ги подпукаха онези се криеха зад бабите. Факти става все по-смешна медия! Жалко!

    Коментиран от #9

  • 6 Голем смях

    8 63 Отговор

    До коментар #1 от "Оракул":

    Явно си доста плосък щом мислиш,че има безплатен обяд.Няма такова чудо като ..безплатно здравеопазване .А стремежът на беларусите към свобода от тиранията на това проруско недоразумение, явно е по-силен от ..безплатното здравеопазване.Сигурно лекарите и сестрите работят без пари .Сигурно линейките са конски каруци и не вървят с гориво.А лекарствата им ги дарява Путин.Без пари.

    Коментиран от #18

  • 7 Българин

    2 16 Отговор
    ЖИВЕ БЕЛАРУС!
  • 8 Наблюдаващ

    5 49 Отговор
    Наближава краят на съветскофашисткият режим на Лукашенко.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Европа

    3 47 Отговор
    Европа чака Беларус при себе си, там където и е мястото.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ибачев

    2 6 Отговор
    Мачкай Всички подлоги !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Глупак Оракул

    0 17 Отговор

    До коментар #1 от "Оракул":

    Заминавай зомбиран другарю Оракул за Беларус,за да се увериш колко е прекрасен там животът и какво голяма свобода на словото има. Само че няма да можеш да споделяш простотиите се в интернет - твоят любимец Глупашенко го е спрял.
  • 15 Чакаме ги

    2 13 Отговор
    Беларуския народ както и Украинския искат ЕС и НАТО
  • 16 big

    20 0 Отговор
    Защо така наречените "демокрации" не оставят хората да живеят както намерят за добре? Защо трябва да се организират "пролети", "майдани" и т.н.? Защо трябва да се правят войни? Защо ЕС и НАТО се превръщат в нещо, което е далеч от идеите при създаването им? Та какво по-различно се очаква при победа на "опозицията" в Беларус от това в Украйна или у нас? В Армения също победи опозицията и какво стана - война, чакат САЩ, Франция и т.н. да помогнат, а те среден пръст! Силно се надявам беларуския народ да не се подвежда по техния Гуаидо!
  • 17 Сандо

    13 0 Отговор
    Както обикновено ДВ ни представя желаното за действително.И тъй като номера с националната стачка не мина,следва вече преминаване към горещата фаза свързана с проливане на кръв.Понеже при евроатлантиците-демократизатори всичко у дома им е наред,няма лесно да се откажат от колонизирането на Беларус.
  • 18 барчо

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Голем смях":

    № 1 просто се изрази неточно. Никой не ти говори за "БЕЗПЛАТНО". Безплатно няма. Човека ти говори за разпределението на парите, които се явяват печалба на капиталиста и той ги ползва само и единствено за себе си, като някои от тях подхвърлят трохички за дарения. Социализма връщаше тези пари отново към народа под формата на "безплатно" образование, "безплатно" здравеопазване, дотации на определени производства, дотации за лекарства, дотации за почивни станции и така нататък и така нататък. При капитализма един път плащаш принадената стойност на труда си и втори път когато ти дотрябва нещо си го плащаш отново скъпо и прескъпо. При социализма като влезнеш в болнично заведение нямаше каса и не даваш и една стотинка, защото никой не ти я иска и няма и къде да я дадеш. За лекарствата да не говорим, че бяха повечето българско производство и бяха стотинки. Спомням си, че виетнамците, дето работеха тук, изкупуваха лекарствата от аптеките и ги изнасяха. Явно не си запознат изобщо нито с капиталистическата, нито със социалистическата икономика и се изказваш или платено или непознавайки материята!!!
  • 19 хаьо

    13 0 Отговор
    ЗА 10-20 МИЛИОНА долара си купуваш държава.Хитро, нали.
  • 20 Сова

    6 0 Отговор
    Когато загубиш нещо тогава го оценяваш колсо е било ценно.