27 Октомври, 2020 08:53 6 357 17

Мерки! Осигуряват до дни оксфордска ваксина за медици в Англия

  • ваксина-
  • ковид-19

Новината идва в момент, в който се обсъжда дали може да бъдат тествани студентите в местните университети, за да им бъде разрешено да се върнат при близките си за Коледа

Мерки! Осигуряват до дни оксфордска ваксина за медици в Англия - 1
Снимка: Shutterstock

Британските власти опитват да осигурят лиценз за спешна употреба на ваксината срещу коронавирус, разработена от университета в Оксфорд и “Астра Зенека”, за да може да бъде поставена поне на медици и възрастни хора още преди Коледа, макар цялата процедура по одобрението и да не е приключила.

От изследователския екип увериха, че тя дава добър имунен отговор както при млади, така и при възрастни хора и предизвиква по-малко нежелани реакции.

Затова британското здравеопазване вече е започнало подготовка за нейното поставяне, като някои от регионалните му подразделения са получили указания да бъдат готови за седмицата след втори ноември.

“Първоначалният лиценз на ваксината ще бъде за спешна употреба, а не за пълно одобрение”, съобщи проф. Ейдриан Хил от изследователски екип.

Едва след като се съберат допълнителни данни за нейната безопасност и ефикасност, ще се даде лиценз да се използва и за цялото население, което вероятно ще стане догодина.

Междувременно една от най-големите аптечни вериги във Великобритания - “Буутс”, съобщи, че до две седмици ще стартира услуга за бързо тестване за коронавирус. Тя ще трае 12 минути и гарантира достоверност на резултата от 97%. Цената на теста е 120 паунда (около 260 лв.). Предназначен е за хора без симптоми, които искат да са спокойни при срещи с роднини или пътувания.

Иначе всеки, който подозира, че се е заразил, може да поиска безплатен тест чрез своя личен лекар или на специален сайт и телефон.

Новината идва в момент, в който се обсъжда дали може да бъдат тествани студентите в английските университети, за да им бъде разрешено да се върнат при близките си за Коледа.

Националният съюз на студентите във Великобритания призова това да се направи и да бъдат предприети и други спешни действия за спасяване на психичното здраве на следващите в британски университети, след като стана ясно, че за по-малко от месец 9 души са отнели живота си в тях.

Някои от самоубилите се младежи са страдали от психични проблеми от принудителното заключване заради коронавируса, а други са приемали наркотици. Те са на възраст между 18 и 21 г., като по данни на полицията в нито един от случаите не става дума за насилствена смърт.

Сред тях е Фин Китсън, чийто баща е водещ преподавател в престижния Кеймбридж. 19-годишното момче почива в кампуса на университета в Манчестър, докато е в карантина заради много заразени състуденти там. Според семейството му той е страдал от тежко безпокойство заради епидемията.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Рошко

    19 11 Отговор
    Първите чипирани, да им е честито

    Коментиран от #6, #16

  • 3 оэоэо

    20 1 Отговор
    Ceриoзни бългaрcки cпeциaлиcти зaпoчнaхa дa гoвoрят зa изкуcтвeн прoизхoд нa вируca. В Нoвa тв дирeктoрът нa "Пирoгoв" прoф. Aceн Бaлтoв зaяви: "Тoвa нe e

    прocт грип. Виждaмe, чe тoй нe ce пoддaвa нa нищo, cвързaнo c вируcoлoгиятa в мoмeнтa. Зa мeн тoвa e eдин "тунингoвaн вируc", т.e. имa някaкъв лaбoрaтoрeн

    принoc зa cъздaвaнeтo му". Зaщoтo дoceгa вcички кoрoнaвируcи ca изчeзвaли и зaрaзитe зaтихвaли oт caмo ceбe cи.

    Пълнoтo рaзминaвaнe нa пoвeдeниeтo нa SАRS-СоV-2 c принципитe нa нaукaтa вoди дo извoдa,чe мoжe дa e изoбрeтeн cпeциaлнo в лaбoрaтoрия, cпoрeд прoф. Бaлтoв.

    Пoдoбнo мнeниe изкaзa и пулмoлoгът Aлeкcaндър Cимидчиeв, мaкaр и дa ce зacтрaхoвa, чe хипoтeзaтa нe e пoтвърдeнa.

    Коментиран от #12

  • 4 Последния Софиянец

    10 5 Отговор
    Нали беше спряна заради умрели доброволци?

    Коментиран от #9

  • 5 SARS

    8 10 Отговор
    Това са добри новини!
  • 6 ваксинатор

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Никой няма да си играе да те чипира бре, невежа. По един черен чувал и в лехата със зелето със забелени очи.
  • 7 честен ционист

    2 1 Отговор
    Ние ционистите и еврейския народ си имаме собствена ваксина.
  • 8 досиета X

    4 5 Отговор
    Вирусът е подготовка за масова ваксинация с последваща извънземна инвазия и заробване на човешкия вид!

    Коментиран от #10

  • 9 SARS

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Източници, близки до изпитанията, твърдят пред The Sun, че починалият бразилец изобщо не е получил доза от ваксината, а е бил част от контролната група и е бил инжектиран с безвредно вещество.

    Коментиран от #11

  • 10 кукловод

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "досиета X":

    Чак пък изъвнземан инвазия. Много скъпо ще бъде светлинното шоу. Аз го виждам така. Малко Алуминий във ваксината и после при магнитна буря ще изревете поголовно.
  • 11 тъпичък

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "SARS":

    The Sun е еквивалента на Шоу.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Леле

    2 1 Отговор
    Леле, сигурно съм се побъркал. Щом отворя факти и ми се показва тая снимка. Една и съща снимка на 10 различни статии вече. Абе, да ви съберем пари да си купите нова снимка на медицинска тематика от Shutterstock, че ни омръзна да ни гледа укорително оня чичко на който му бият инжекцията.
  • 14 ужас

    4 0 Отговор
    Нали до сега ревяха срещу Русия за някакви етапи на изпробване, които продължавали с години. Защо сега дойдоха на ПутиновиЯ. Да ги спазват сега тези етапи.
  • 15 Гост

    0 0 Отговор
    Колко нисък праг на психическа устойчивост имат английските студенти. Самоубиват се, ако малко им се ограничат купоните вечер. А при една наистина кризисна ситуация съвсем ще изпопадат като мухи и то от собствените си ръце.
  • 16 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Просто безплатно ще бъдат опитни зайчета. Под предлог да могат за празниците да се видят с близките си. На доброволците за изброяване на лекарства и ваксини се полага възнаграждение. А тук фармацевтичните компании на тази експериментална ваксина доста са се изхитрили, видите ли те са загрижени единствено студентите да бъдат със своите роднини по празниците
  • 17 Сандо

    0 0 Отговор
    Как да си сложи човек от тази ваксина,след като прочете че тя "предизвиква по-малко нежелани реакции"?