Last news in Fakti

28 Октомври, 2020 15:20 3 101 12

Коронавирус в Германия: пак ще има затваряне, но по-меко

  • ковид-19-
  • пандемия

По-голямата част от германското население е подготвено за нови ограничения на обществения живот.

Коронавирус в Германия: пак ще има затваряне, но по-меко - 1
Снимка: Shutterstock

Досега германското правителство се стараеше да избегне новото пълно затваряне заради коронавируса. Но дали това е възможно? Новозаразените стигнаха нов рекорд за последното денонощие - 14 964.

Ще последва ли ново блокиране на обществения живот и на икономиката? Днес канцлерката Ангела Меркел ще проведе видеоконференция с министър-председателите на 16-те германски провинции за обсъждане на нови строги мерки за овладяване на пандемията. И много вероятно - както излиза от изтеклата в медиите информация, Меркел ще предложи ограничаване на икономиката и социалните контакти, но в по-мека версия, отколкото през пролетта: през ноември баровете и ресторантите ще трябва да затворят, а големите събития ще бъдат отменени. Ще затворят и театрите, кината, басейните и фитнес залите, но училищата и детските градини ще останат отворени, освен в районите, които са особено тежко засегнати. Предвижда се да бъде сложен и край на възможностите за туризъм в рамките на Германия - нощувките в хотели и къщи за гости ще бъдат забранени.

Вицеканцлерът и министър на финансите Олаф Шолц на свой ред заяви, че са необходими допълнителни мерки за пресичане на втората вълна от зарази. "Тези мерки трябва да бъдат максимално еднакви на територията на страната и да бъдат разбираеми", подчерта Шолц.

Борбата е за спокойна Коледа

Здравният министър Йенс Шпан, който миналата седмица даде положителен тест за коронавирус, защити затягането на мерките: "Ако чакаме, докато интензивните легла се напълнят, ще е твърде късно". "По-добре е сега да разбием вълната и да овладеем ситуацията до Коледа", надява се Шпан. Той определи детските градини, училищата и работните места като приоритети, но призова за сериозна подкрепа за културата и ресторантьорския бранш, които ще бъдат тежко засегнати, ако новите рестрикции влязат в сила.

Предстои да стане ясно дали предложенията на правителството ще получат подкрепата на провинциите. Министър-председателят на Долна Саксония Щефан Вайл поиска общи решения, които да важат за територията на цяла Германия. "Като политици и като държава трябва да сме много ясни и обединени", призова Вайл. "Борим се да гарантираме, че всички ще можем да прекараме една спокойна Коледа заедно", допълни той.

Мнозинството очаква по-строги мерки

По-голямата част от германското население е подготвено за нови ограничения на обществения живот. По данни на агенция ДПА, две трети от германците очакват принудително затваряне на магазини, ресторанти и училища в отговор на ръста в случаите на коронавирус в страната. Не липсва обаче и критика към намеренията на федералното правителство. Тя дойде от редиците на либералите от Свободната демократическа партия. Техният председател Кристиан Линднер заяви, че пълното затваряне на заведенията за хранене е ненужно и противоконституционно.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минчо

    13 4 Отговор
    ГЕРМАНИЯ Е СИЛНА ДЪРЖАВА ЩЕ СЕ ОПРАВИ.НИЕ ДА МУ МИСЛИМ

    Коментиран от #2

  • 2 Не си

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Минчо":

    Много прав. Ела в Германия и ще разбереш защо го казвам.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Минчо

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Не си":

    ЛЕСНО СЕ РАЗБИРА КАДЕ СЕ ЖИВЕЕ ПО ДОБРЕ.ЩЕ ТИ ЗАДАМ 1 ВЪПРОС.КОЛКО ГЕРМАНЦИ СА ИЗБЯГАЛИ В БЪЛГАРИЯ? И КОЛКО БЪЛГАРИ СА ИЗБЯГАЛИ В ГЕРМАНИЯ? РИТОРИЧЕН ВЪПРОС😀😀😃😃😄😄😁😁😆😆😅😅🤣🤣😂😂😂😂

    Коментиран от #8

  • 4 Е аз съм в Германия

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Не си":

    и не виждам защо човека да не е прав.
    Разбира се, че ще се справи.
    Ако можеш кажи да знам и аз защо мислиш обратното

    Коментиран от #10

  • 5 Петко

    3 1 Отговор
    Вески има право на мнение дами и господа, уважаеми народни.......
  • 6 Някой

    7 2 Отговор
    Населението на Германия вече се подготви за меките ограничения. От една седмица в магазините няма тоалетна и кухненска хартия.🙂

    Коментиран от #7

  • 7 Ха-ха

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    Работя в ReWe в нашата верга мазнини нищо не липсва.
  • 8 Последния Софиянец

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Минчо":

    Защо всички българи се подценяват???
  • 9 Минчо

    7 1 Отговор
    НИКОЙ НЕ СЕ ПОДЦЕНЯВА.ХОРАТА ИЗЧЕЗНАХА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ОТ БЪЛГАРИЯ.ТЪЖНИ ФАКТИ
  • 10 Поредният

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Е аз съм в Германия":

    в Германия на джоб център. За вас ковид19не важи. А тези който работя в ресторант или търговия?
  • 11 НЕкой си

    5 0 Отговор
    Прост съм и не мога да разбера, как в ресторантите се заразяват хора, въпреки че хигиенните мерки са дрконовски и ще трябва да бъдат затворени, но никой не се заразява в големите предприятия и обществените сгради:)))?!?
    Нищо, че постоянно от там идват точно данните за заразените, а не след посещения на ресторанти:)))!

    Коментиран от #12

  • 12 Добре

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "НЕкой си":

    Така е отговор няма. Затварят и край. Знаеш как се протестира в Германия нали?? В автобуса полицията проветява за маски не контрола. Измисленият ковид 19.ще ни докара до фалит. България мислят, че в чужбина е всичко Ок.