Last news in Fakti

2 Ноември, 2020 08:30 3 133 16

2,5 млн. теста за Covid-19 през първия ден от кампанията

  • словакия-
  • ковид-19-
  • ваксина

Над 40 000 медици и помощни екипи от войници, полицаи, административни служители и доброволци обслужваха близо 5000-те пункта за антигенни тестове в Словакия

2,5 млн. теста за Covid-19 през първия ден от кампанията  - 1
Снимка: Shutterstock

Близо половината от цялото население на Словакия си е направило тест за Covid-19 вчера, когато бе първият ден от двудневната кампания за общонационално тестване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Правителството се надява, че по този начин ще успее да обърне тенденцията за бързо увеличаване на случаите, без да се стига до строга карантина.

Програмата, която е първата такава в страна с подобен размер, се следи внимателно от други държави, които търсят начини да забавят разпространението на вируса и да избегнат претоварване на здравните системи.

Вчера тестове са били направено на 2,58 милиона словаци, съобщи министърът на отбраната Ярослав Над. От тях положителни са 25 850 или 1% и хората ще трябва да влязат в карантина.

Страната има население от общо 5,5 милиона души и властите целят да се направят тестове на възможно най-много хора, с изключение на децата под 10 години.

Над 40 000 медици и помощни екипи от войници, полицаи, административни служители и доброволци обслужваха близо 5000-те пункта за антигенни тестове.

Тестването е безплатно и доброволно, но правителството ще наложи ограничения на хората, които решат да не участват, включително забрана да ходят на работа.

Премиерът Игор Матович се извини, че върху хората се оказва натиск да се включат в схемата, но по думите му настоятелността е оправдана.

Словакия отчете само няколко случая на коронавирус през пролетта и лятото, след като бързо наложи ограничения.

През последните седмици обаче заболелите рязко се увеличиха, създавайки опасения, че страната може да последва съседна Чехия, която има най-високата смъртност за две седмици в Европа.

Програмата срещна противопоставяне от някои експерти, които оспориха дали има смисъл от еднократното прилагане на мярката. Според експертите също така използваните антигенни тестова са по-неточни от лабораторните PCR-тестове и могат да дадат множество фалшиво положителни или фалшиво отрицателни резултати.

Правителството планира втори кръг за тестване идния уикенд, за да засече случаите, пропуснати при първия или хората, които междувременно са се разболели.

Днес Словакия съобщи за 2282 нови случая, потвърдени с PCR-тестове. Така общият брой на заразените в страната достига 59 946 (без установените в кампанията), а броят на жертвите - 219.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    14 2 Отговор
    Остригааме половината овци.

    Коментиран от #11

  • 2 честен ционист

    11 2 Отговор
    Това като пунктовете за селекция пред Варшавското гето бре.
  • 3 от бъдещето

    3 0 Отговор
    Няма безплатен обяд.
  • 4 Грейс

    8 3 Отговор
    Леле, каква далавера за лабораториите! Как не се намерил някой лобист да подшушне на Боко, за нула време и второ шкафче щеше да напълни.
  • 5 Fate

    4 3 Отговор
    Кой усвоява средствата
    Отлично платен лов на вищици
  • 6 Пунтамара

    5 2 Отговор
    Коефициент на смъртност 0,36532 и много фалити.
  • 7 А тук

    4 2 Отговор
    имаме 30% положителни от тестваните. Има нещо много гнило тук в територията.

    Коментиран от #8, #16

  • 8 нов внос

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "А тук":

    Има бракувани тестове на убави цени.
  • 9 Видяхте ли

    8 1 Отговор
    колко бързо свършва "демокрацията"?
  • 10 хахаха

    8 4 Отговор
    В България никой не си играе да тества.
    Това, че са ти взели проба за тест не означава, че тест непременно ще бъде направен. Просто се пише определен брой положителни - колкото са казали шефовете :)
    Така - хем отчитаме тест, хем прибираме парите за таста, хем печалбата е 100%, хем и статистиката - както искаме.

    Коментиран от #15

  • 11 Безплатен е, не четеш ли. Е, чрез данъци

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    те всички са остригани.Или са от парите от ЕС. Няма особено значение. При само 1 %заразени толкова пари на вятъра са дадени. Тези 25 000 заразени, които са карантинирани, обаче не се знае на колко души още са предали заразата през последните няколко дни преди тестването. Чийто PCR още не се е позитивирал.Може и бързи тестове да ползват. Не съм чел много по въпроса. Така, че това е моментна картина.Но най-вероятно с подобни данни няма да имат локдаун поне засега.
  • 12 Тиквун

    3 1 Отговор
    Е това е джакпот
  • 13 Антон

    5 4 Отговор
    Ето това е много добро: "Тecтвaнeтo e бeзплaтнo и дoбрoвoлнo, нo прaвитeлcтвoтo щe нaлoжи oгрaничeния нa хoрaтa, кoитo рeшaт дa нe учacтвaт, включитeлнo зaбрaнa дa хoдят нa рaбoтa." Кое точно му е доброволното не става ясно!?
  • 14 В Китай тестват периодично цели

    4 0 Отговор
    милионни градове при поява на новозаразени. Тестовете сами си ги произвеждат и могат да си позволят да го правят. Това им е по-евтиния вариант, отколкото пак да затварят всичко за по 2 месеца и половина, както беше в Ухан. Не зная за по-малки държави, доколко е удачно това масово тестване.Дори в Китай вече правят пулове и се тестват по 10 проби наведнъж, а после при нужда се изследват всички десет души, чийто общ тест се е позитивирал.
  • 15 И това само в България ли е

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "хахаха":

    или имаш "информация" и за всички останали държави? Аз вече сума ти заразени, карантинирани, симптоматични, но без тестове, които продължават да шъкат, кашляйки познавам.А вас тук все някой ви лъже за бройки. Ами има апел за доброволци в болниците. Защо не се отзовете?Шубе ли ви е или просто ви мързи? Много по-лесно и безопасно е да си плюете анонимно тук
  • 16 333

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "А тук":

    Като тестваш половин България, няма да имаш 30%. Като тестваш 5000 със симптоми и контактни, може и до 50% да ги докараш.