Last news in Fakti

5 Ноември, 2020 07:37 6 151 16

Коронавирус: откриха седем различни форми на Ковид-19

  • коронавирус-
  • виена-
  • учени-
  • различни форми-
  • форми-
  • болест-
  • вирус-
  • антитела-
  • симптоми

Ковид-19 може да се прояви по различен начин при отделните хора

Коронавирус: откриха седем различни форми на Ковид-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Медицинския университет във Виена са открили, че определени симптоми на заболяването обикновено се проявяват едновременно, което позволява формите на протичане на Ковид-19 да се систематизират в общо седем групи.

Авторите на проучването са изследвали антителата в организма на хора десет седмици след като те са надвили Ковид-19 и са анкетирали 109 души за симптомите, които са били наблюдавани при тях. Контролната група е била съставена от 98 здрави хора. Резултатите от изследването са публикувани в European Journal of Allergy and Immunology.

„Можахме съвсем ясно да разграничим системните прояви на болестта от специфичните за всеки организъм“, казва Винфрид Пикл, един от авторите на изследването пред NTV.

Седем проявления на болестта

Първият вариант на Ковид-19, според учените от Виена, се отличава със симптоми, характерни за сезонния грип – повишена температура, обща отпадналост, кашлица. Втората форма се отличава с това, че се проявяват предимно симптоми като хрема, кихане, запушен нос или неприятно усещане за пресъхнало гърло.

Третият вариант на Ковид се изразява само или предимно чрез болки в мускулите и ставите, а четвъртият вариант – чрез ясно изразени възпаления на очите или на лигавиците. В петия комплекс от симптоми са групирани проблеми, засягащи белите дробове – например възпаление на белия дроб или остър задух. Шестата форма на заболяването води предимно до проблеми в стомашно-чревния тракт - разстройство, усещане за тежест в коремната област, които понякога са придружени и от главоболие. Седмата форма на проявление на Ковид се характеризира със загубата на обоняние и вкус. По отношение на седмата група учените установили и това, че от тези симптоми страдат предимно хора с относително „млада имунна система“.

Последиците за имунната система

Установено било също, че има и множество общи белези, характеризиращи дългосрочните последици от Ковид-19 за имунната система на човека. Учените казват, че вирусът Sars-CoV-2 оставя своего рода отпечатък в кръвта и имунната система на възстановяващия се от болестта. Така например броят на белите кръвни телца, които са специализирани за борба срещу патогенните бактерии, е значително по-нисък от обичайния у хора, които са преболедували Ковид-19. Затова пък у тях остават силно активни клетките, които пазят информацията за прекараното заболяване, както и онези, чиято задача е да унищожават зоните, нападнати от вируси.

Колкото по-висока е е била температурата на болния от Ковид-19, толкова по-голям брой антитела създава организмът му срещу вируса. „Това показва, че много седмици след първоначалната инфекция имунната система продължава да преработва информацията за болестта“, казва Пикл. Тези имунологични промени навярно биха могли да помогнат за изясняването на късните последици от Ковид-19. Защото дори седмици след като оздравеят, много пациенти продължават да страдат от отпадналост, да имат неврологични или сърдечно-съдови оплаквания. Дори диабет тип 1 и паркинсонизъм могат да бъдат провокирани от прекаран Ковид-19, или най-малкото да бъдат облагодетелствани от него.

Учените подчертават, че техните нови резултати биха помогнали да се разберат по-добре механизмите на заболяването, а евентуално и да допринесат за разработването на потенциални ваксини.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    22 4 Отговор
    Аз обиколих с джипката цяла България и хванах осем вида.
  • 2 Бай Кокич

    22 3 Отговор
    А кога ще пуснат останалите версии да си ги изтеглим ?
  • 3 Активист на БКП

    9 2 Отговор
    За всеки поотделно ли ще отпускат по 29 000 000 000 € от Евросъюза !? Голям айдуклък ще падне...
  • 4 Супер Марио

    12 5 Отговор
    По всяко време в човешкия организъм има корона вирус от както съществуват хората така могат да си степенуват до 5000+++.... корони и да препишат абс всички симптоми на болен човек на,, корона вирус " колко удобно!
  • 5 Ортопеда

    9 5 Отговор
    Сйоро ще има диагноза,, счупен таз от корона"
  • 6 Очаквайте

    9 6 Отговор
    осми вариант - причинява рак, девети вариант - причинява инфаркт, десети вариант - причинява инсулт и т.н. докато накрая не остане само една болест - Ковид 19.
  • 7 ХАХАХАА

    8 3 Отговор
    БРАТВЕЖИ И ЛЪЖИ .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 един от многото

    9 1 Отговор
    Всеки над 60 години си има ежедневно поне пет шест симптома за корона вирус породени от ЕГНто.
  • 10 Реалист

    1 1 Отговор
    "оставя своего рода" превод от Руски език
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ха ха ха

    5 1 Отговор
    Те винаги си ги е имало... по-важното е, че Ню Йорк Таймс /парцалът на сорос/ каза, че "Вярата в бързите тестове води до епидемия, която не е била" - приключваме пандемията, тя направи каквото трябваше, а БИЛ ГЕЙ да се хване за големите пръсти! ... Меркел също ;)
  • 13 глутница учени

    4 2 Отговор
    Вие:на Коледа седем Ковида на трапезата!
  • 14 Въпрос

    1 0 Отговор
    Основният въпрос Е и ще Бъде:
    "КОЙ създаде и пусна Ковид-19 ?????"
    Защо толкова малко се коментира тази тема?
  • 15 Професор

    2 0 Отговор
    Нови симптоми спъване в плочка пръцкане повече от два пъти на ден хълцане оригване
  • 16 хахаха

    3 0 Отговор
    егати вируса, той покри на практика всички възможни симптоми на всички болести...най-сетне откриха универсалния вирус...:)))