Last news in Fakti

5 Ноември, 2020 20:08 3 397 14

Коронавирус: от петък 16 милиона италианци влизат в червена зона

  • ковид-19-
  • италия-
  • пандемия

В цяла Италия остават затворени театрите, кината, спортните зали, както и музеите

Коронавирус: от петък 16 милиона италианци влизат в червена зона - 1
Снимка: Shutterstock

Заради тревожно растящия брой на заразите с коронавирус Италия затяга мерките. Страната се разделя на червени, оранжеви и жълти зони. 16 млн. италианци попадат в червени зони, където са наложени най-строгите ограничения.

Италианските власти разделиха страната на три зони в зависимост от степента на риска от зараза с коронавирус - червена, оранжева и жълта. Най-строги са мерките в Северна Италия - там в областите Ломбардия и Пиемонт важи код червено, както и в долината Аоста. Червена зона е и Калабрия в южната част на страната. В тези райони от петък ще важи забрана за излизане. Изключения се допускат само ако излизането се налага заради работа, посещение при лекаря или по друга неотложна причина. Който напуска дома си, трябва да носи декларация, в която да е посочил точния си маршрут - откъде идва и къде отива.

Една четвърт от населението на Италия в червени зони

В червените зони ще затворят всички барове и ресторанти. Освен това се забранява пътуването от един район в друг, но също така и от един град до друг в даден район. Голяма част от училищата отново затварят. По-големите ученици преминават на онлайн-обучение, присъствено ще учат само най-малките - до шести клас включително. В обявените за червени зони живеят 16 милиона души - над една четвърт от цялото население на страната.

С оглед на бързо растящия брой на инфекциите с коронавирус тези мерки "нямат алтернатива", обяви министър-председателят Джузепе Конте. Вчера Италия регистрира 30 550 новозаразени и 352 смъртни случая във връзка с Ковид-19, като най-сериозно е положението в северната част на страната.

Новите мерки трябваше да важат от днес, но тъй като консултациите между правителството и ръководствата на отделните региони продължиха по-дълго, те ще влязат в сила от утре и засега ще останат валидни до 3 декември.

В оранжевите зони също е въведен вечерен час - от 22 до 5 сутринта. Оранжеви са областите Пулия и Сицилия. Ресторантите и баровете там затварят, а присъствено ще учат децата до девети клас. Автономният район Южен Тирол също обяви вечерен час до пет сутринта, ресторантите затварят, а гимназиите и университетите преминават на дистанционно обучение.

Какво важи в жълтите зони?

Всички останали райони в Италия попадат засега в жълтата зона. Сред тях са и областта Лацио със столицата Рим, както и Тоскана. В жълтите зони също важи забрана за напускане на дома нощем, а присъствено ще учат децата само до девети клас.

В цяла Италия остават затворени театрите, кината, спортните зали, както и музеите. Ще работят само магазините за хранителни стоки, аптеките, фризьорските салони и обществените перални. За разлика от пролетта, сега промишлените предприятия няма да спират работа. Администрацията обаче ще работи предимно в режим "домашен офис".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Qest

    2 1 Отговор
    Влизат в червената книга
  • 2 Браво

    10 2 Отговор
    На световните лъжцииии...леко, леко оплитат хорицата в огромната си международна измама К19...
    Зони, вълни, пикове, чували и т.н.

    Коментиран от #4

  • 3 Критично мислещ

    2 5 Отговор
    Някои хора си мислят, че когато се правят на щрауси и си заравят главата в пясъка проблема ще изчезне. Това да отричаш всичко само защото така ти се иска е много елементарна и изключително вредна психологическа защитна реакция. Човек трябва да е много наивен, изобщо да не иска или да не може да мисли самостоятелно за да повярва, че пандемията е измислица.
    Това някой да се мъчи да манипулира целия свят да създава и подържа изкуствена истерия чрез измислен вирус, който реално не съществува дори и да допуснем за момент, че е възможно което е съмнително със сигурност е напълно икономически неизгодно. На всеки който иска да създаде такъв грандиозен световен заговор много по-изгодно ще му излезе да наеме много по-ограничен брой специалисти които да създадат ГМО вирус и да го пусне да се разпространява сред хората. Да не забравяме, че ГМО царевицата, доматите, овцете и т.н са няколко милиона или милиарда пъти по-сложни организми от един вирус. Технологията я има от поне десетки години със сигурност и вече е доста достъпна.
    Здравата логика показва, че ако има конспирация в пандемията тя със сигурност не би била в това, че вирус няма просто защото е по-лесно и евтино да създадеш вируса.
    Вирус има със сигурност дали естествен или изкуствено създаден е друга тема, но не малко хора се правят на щрауси и без да могат да се аргументират смислено заявяват няма такова нещо.Точно заради тях пандемията се разраства.

    Коментиран от #5, #6, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Qest

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Критично мислещ":

    В Трета световна война сме първо американците атакуваха китайците после китайците атакуваха американците с таен секретен вирус после нещата излязоха от контрол защото хората го разнесоха вируса се оказа по-издръжлив във въздуха отколкото очакваха създателите му но за щастие мутира в по-леки форми и сега някои хора го преживяват други не

    Коментиран от #12

  • 6 Диверсант

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Критично мислещ":

    Овчо, къде мога да ти изпратя филми от граждани на болницата Сан Рафаеле как няма жива душа наоколо, на спешна помощ как си пушат цигарите и няма никой. Как линейните пищят със сирени напразно. Къде, къде кажи бе.

    Коментиран от #14

  • 7 Диверсант

    5 0 Отговор
    Давате ли си сметка че с предлога че са били дискриминирани Гейове, Лесбийки, педофили успяха за заемат отговорни възлови постове по цял свят. Тия хора ненавиждат и презират нормалното семейство и от две десетилетия има кръстоносен поход за ликвидирането му
  • 8 1234

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Критично мислещ":

    Болен от коронавирус почина от инфаркт втори болен от коронавирус почина на място заради тромб трети болен от коронавирус почина на място блъсна го кола могат да се намерят по 10-15 починали на ден в България да не и повече А болни колкото искаш от грип и какво ли още не гледай как хора забогатяват от световна измама и недей мрънкай

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Критично мислещ

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "1234":

    Изобщо не твърдя ще не забогатяват. Това се вижда на всяко едно ниво във всяка една държава, то това е в основата от сценария. Но това, че някой печели за сметка на останалите не означава, че вируса е измама. Измама са псевдо действията срещу епидемията, а не липсата епидемия. За съжаление повечето хора са склони да повярват, че лъжата е във вируса и по този начин подпомагат несъзнателно замисъла които е зад всичко.
    Истината е, че никой не иска да се справи с пандемията, а просто иска да я управлява. Управляващите си го признават публично това навсякъде
    С тези техните неадекватни и половинчати мерки се създава само някаква илюзия, че се опитват да правят нещо.
    Истината е, че епидемията носи облаги за почети всички освен за обикновените хора, които както винаги страдат и плащат за всичко.
    За съжаление никой не иска да предприеми крути мерки и да изкорени болестта, а всички искат само да управляват епидемията за да може да трупат дивиденти и да отклоняват и крадат средства, да разпределят помощи по ”целесъобразен” начин да раздават кредити на правилните през правилните банки. Да теглят международни заеми и т.н и всичко това на цената на загубени човешки животи и такива които ще бъдат загубени от огромната икономическа рецесия която вече настъпва с пална сила, на гърба всички хора които ще изтърпят последствията на икономическата рецесия и които ще изплащат през целия си живот изтеглените международни заеми. И не на последно място трябва да се объ
  • 10 Критично мислещ

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "1234":

    И не на последно място трябва да се обърне внимание на профила на преобладаващите дирени жертви на болестта. Това са се възрасни хора с съпътстващи заболявания За управляващите това е идеално от колкото пенсионери и болни се отърват това са публични разходи които те ще си пренасочат за правилното усвояване тоест за кражба. Защо да искат да спрат епидемията? Напротив искат тя да може да засегне колкото се може повече хора и да убие много които са разходи за бюджета.
  • 11 Сельо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Рангелов":

    Я ходи се гръмни, че само дишаш кислорода на нормалните хора
  • 12 Критично мислещ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Qest":

    А ако си е създаден да засяга само малка част от хората с определени генетични особености, а другите да са безсимптомни преносители?
    И ако се държи точно както са го планирали създателите му?
    Ами ако не китайците са го пуснали?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Соф6

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Диверсант":

    С болниците правят следното. В една област събират всички болни от другите познати болести в една обща болница , която са избрали за извънредното положение, (защото не могат да изхвърлят така болните) . Останалите болници остават празни и не пускат никой да влиза освен ковид болни но не за първи и втори и трети път се казва че тези болници за ковид са празни и че там няма никаква "навалица " от умиращи . Възможно ли е да ни показват кадри от общата болницата, където са натъпкали предварително пациентите от другите болести?, защото ако е така там наистина ще бъде претъпкано и на публиката да казват че това е ситуацията в ковид отделенията. С това не отричаме че има тежък грип, който убива по- слабите но вече става по - трудно да се открият негативни, където пипнат все позитивни излизат.