Last news in Fakti

6 Ноември, 2020 22:00 3 270 13

Гърция: църквата пази от Ковид-19?

  • гърция-
  • църква-
  • коронавирус-
  • заразени-
  • пандемия-
  • вяра-
  • теоклит-
  • предпазни мерки

Гръцки духовници призоваваха хората да не носят маски и да ходят спокойно на църква

Гърция: църквата пази от Ковид-19? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Този вирус изглежда е отмъстителен. Особено спрямо хората, които не вярват в неговото съществуване или смятат Ковид-19 за "лек грип". Така например с коронавирус се заразиха президентите Жаир Болсонаро и Доналд Тръмп - двама души, които омаловажават болестта.

Сред хората, на които този вирус си отмъщава, изглежда са и онези духовници от Гръцката православна църква, които от месеци насам тръбят, че по време на религиозна служба човек не може да се зарази с коронавируса. Като например Теоклит, митрополит на Йерисос, Света гора и Ардамерион, който от началото на пандемията твърди, че вярата го пазела. Както и че заради това нямало нужда да носи маска или да спазва дистанция. Теоклит дори многократно е настоявал да бъде тестван, за да се докаже, че светото причастие го пази.

Нима Господ не опази Теоклит?

И ето, че Теоклит даде положителна проба за Ковид-19 - след празничната служба за Димитровден на 26 октомври в Солун. На нея митрополитът не носеше нито маска, нито спазваше правилата за дистанция, както можеше да се види в прякото предаване на службата по телевизията. На нея присъстваше и президентката на Гърция Катерина Сакеларопулу.

Положителният резултат от теста на Теоклит беше обявен от ръководството на Гръцката православна църква и породи тревога у останалите висши духовници, участвали в службата. Всички те са в напреднала възраст, стояха редом до Теоклит без предпазни маски и използваха една обща лъжичка за ритуала на светото причастие, както е обичайно за Гръцката православна църква.

Сега клерици и вярващи се стичат към частните клиники в Солун, за да се тестват за Ковид-19 в един град с почти изчерпан капацитет за провеждане на тестове, тъй като в него е обявен код червено. В Солун всички са задължени да носят маски и на открито. Но за църквата, както обикновено, се правят изключения, както показва и случаят с празничната служа за Димитровден. Сегашното консервативно гръцко правителство не се осмелява да се изправи срещу църквата, както не се осмеляваха и всички други правителства преди него.

В Гърция няма демонстрации на противници на мерките срещу пандемията, каквито се провеждат например в Германия. Съпротивата срещу рационалното е дело най-вече на църквата. Има, разбира се, и много свещеници с рационално поведение, които са загрижени за здравето на вярващите. Но също толкова много духовници твърдят, подобно на Теоклит, че Господ ги защитавал. Някои от тях дори стигат дотам да съветват вярващите да не правели нищо срещу пандемията, защото в противен случай това щяло да означава, че вярата им не е истинска.

Духовниците и личният пример

След като митрополит Теоклит даде положителна проба за Ковид-19, за първи път неговата епархия излезе с официална декларация, в която призова вярващите да носят маски в и извън храмовете и да се молят за митрополита.

Рационално погледнато можем да кажем: Господ пази онези вярващи, които пазят себе си и своите ближни. Но от църквата не са склонни да изрекат това. Възможно е тя да бърка, но не това е важното в случая. Става въпрос за това, че твърде малко свещенослужители отказват да дадат добър личен пример. Ръководството на църквата би трябвало да изолира онези от духовниците, които си играят със здравето на вярващите. И ако тя откаже да изпълни това, каквото със сигурност ще се случи, тогава държавата трябва да се заеме с тази задача. Правителството трябва да затвори отново църквите, както направи това през пролетта - независимо каква политическа цена ще трябва да плати.

Жалко е, че църквата не пази хората. Сега правителството трябва да я принуди.

Автор: Каки Бали


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иванов

    23 12 Отговор
    Хулна, манипулативна и лъжовна статия!

    Коментиран от #5, #9

  • 3 ухи духи

    5 0 Отговор
    Автор: Каки Бали ???....не че не е прав/а тук-там...
  • 4 Някой

    9 2 Отговор
    Да нямаш други богове освен Мене.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бат Бойко нощния бандит

    8 4 Отговор
    Тия попове с ланците и златните часовници не ме опазиха.Май трябва да ида при отец Дионисий.На протеста няма нито един болен.
  • 7 Честно казано

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Честно казано":

    Си: out of mind. БВП дори ЦРУ не го брои за фактор. Следи само БВП ППС. А ако курса на валутата имаше значение, то живота в Германия и в Гърция щеше да има еднакво качество.
  • 8 ццц

    4 2 Отговор
    "Ръководството на църквата би трябвало да изолира онези от духовниците, които си играят със здравето на вярващите"

    Това звучи като новата инквизиция. Трябва да вярвате във властта,не в Бог. В краят на времената много ще се откажат от него.
  • 9 Ъхъ

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Иванов":

    какво бълнуваш бре Иванов ? само ,,хулене,, на ,,нещо,, ви е у главите. тоя поп е убиец, а вие го възхвалявате и на всичко отгоре си поддържате неоснователните твърдения, че рационалното било лъжливо. нема лошо, аз уважавам гледната точка и визия за живота на такива като вас, но да седнеш и да я разпространяваш, като с празни приказки убеждаваш невежите, е престъпление. ей за това, мястото за невежество, е в храма, там си натрапвайте един на друг каквото си искате, но излезете ли навън и продължите да си натрапвате простотиите, автоматично се превръщате в престъпници
  • 10 111

    9 6 Отговор
    Сатанисткото Дойче Веле отново лъже.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бог19

    10 3 Отговор
    Дойче веле веднъж да уцелят десятката! Те и в Иран щяха да борят вируса с Алах ама вирусът се оказа атеист ...
  • 13 Behemoth

    0 0 Отговор
    Важното е ,че вярата му не е разколебана ....той вируса е между живата и неживата природа и не разбира как ще го вкарат в ада....