Last news in Fakti

6 Ноември, 2020 18:47 2 495 8

Изследване в Германия: заразените с коронавирус са четири пъти повече от официалните данни

  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • заразени-
  • симптоми-
  • изследване-
  • лекари-
  • смъртност

Реалният брой на заразените е четири пъти по-висок. А смъртността е много по-висока от тази при сезонния грип.

Изследване в Германия: заразените с коронавирус са четири пъти повече от официалните данни - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Според ново изследване, реалният брой на заразените с коронавирус е в пъти по-висок от официално регистрираните данни. Участниците в изследването са били тествани за антитела. То е проведено от Института за тропически болести към Мюнхенския университет "Лудвиг Максимилиан". В него са били включени 5300 жители на Мюнхен от общо 3000 домакинства, подбрани на случаен принцип.

У 1,8 процента от жителите на Мюнхен са били установени антитела срещу вируса SARS-CoV-2 по време на първата вълна от пандемията. Това означава, че делът на хората с доказани антитела е бил четири пъти по-висок от този на официално регистрираните с коронавирус в Мюнхен пациенти.

Каква е смъртността?

Наличието на антитела показва дали някой вече е прекарал Ковид-19. В този смисъл изследването дава представа за реалния брой на хората, които са се заразили с коронавирус. Известно е, че голяма част от инфицираните имат слаба или никаква симптоматика и нямат никаква представа, че са носители на вируса.

Друг интересен резултат от изследването гласи, че при Ковид-19 смъртността е в пъти по-висока, отколкото при сезонните грипни заболявания: при 0,76 процента от хората, развили антитела, инфекцията е довела до фатален изход. Това означава, че 76 от 10 000 заразени умират. Аналогично изследване, проведено в провинция Северен-Рейн Вестфалия преди това, стигна до подобни изводи, но смъртността беше значително по-ниска - едва 0,37 процента.

Германците одобряват мерките

Друго актуално проучване за нагласите в Германия, което обществено-правната телевизия ARD провежда редовно, показва, че висок процент от германците одобряват новите по-строги мерки срещу пандемията, които са в сила от 2 ноември. 80% са съгласни, че само по този начин пандемията може да бъде овладяна. А 19% от анкетираните са на обратното мнение.

Цели 78% от германците смятат за разумно ограничаването на социалните контакти до най-много десет души от две домакинства, а 71% одобряват затварянето на баровете и кръчмите. Мнозинство от 57% обаче отхвърля повторното затваряне на ресторантите. С огромно мнозинство от 86% германците одобряват това, че училищата и детските градини остават отворени. Почти толкова голям (85%) е делът на германците, на които новите мерки не им създават сериозни проблеми. За 14% от анкетираните ограниченията представляват голям или много голям проблем, като много от тях се оплакват от психически проблеми.

Същевременно броят на новозаразените в Германия продължава да расте. По данни на института "Роберт Кох", за първи път е премината границата от 20 000 заразявания на ден. През последното денонощие в страната официално са били регистрирани 21 506 нови инфекции. В четвъртък новозаразените бяха малко под 20 000 души.

В края на септември канцлерката Ангела Меркел беше предупредила, че около Коледа в Германия може да бъде достигната границата от 20 000 инфекции за денонощие. Очевидно разпространението на заразата върви с по-високи темпове от очакваното.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некада не ги мислим.....

    5 6 Отговор
    Неците са кучета пoмиapи ще се оправят.!.
  • 2 Природата

    7 0 Отговор
    рано или късно ще коригира тази своя грешка, наречена - ЧОВЕК.
  • 3 Диверсант

    8 5 Отговор
    Според едно друго изследване, заразените и починалите от новия грип са стотици пъти по малко от официалните данни

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Дай

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Диверсант":

    имена. За кое изследване говориш?
  • 5 Харалан Добрев

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Диверсант":

    ТОВА НЕ Е ИЗСЛЕДВАНЕ А Е МНЕНИЕ НА ПРОЦЕНТИТЕ /Иво Христов/
  • 6 Чака бе

    0 0 Отговор
    През април Бехар 10 пъти повече от официалните отчети на всякъде. Сега какво те кара да пишеш че са по-малко? Колко ти даде Боко да драснеш тази лъжа?
  • 7 Умен

    1 0 Отговор
    За 2019 според НСИ, смъртността само от грип е 0,2 на 100 000 или 2 на 10 000. В статията говорят за смъртност от 0,76 на 10 000. Как така короната е в пъти по-смъртоносна не знам?!

    Коментиран от #8

  • 8 Умен

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Умен":

    Грешка. Извинявам се. В статията е 76 на 10 000. Според НСИ 2 на 10 000.