10 Ноември, 2020 17:50 4 533 9

Помага ли витамин D при коронавирус?

  • витамин d-
  • ковид-19-
  • ваксина

Нивото на витамин D в организма се определя основно от слънчевата светлина

Помага ли витамин D при коронавирус? - 1
Снимка: Shutterstock

Това е безспорно: витамин D играе важна роля при почти всички процеси в човешкия организъм. Дали обаче витаминът помага и при Ковид-19? И има ли смисъл да се приема превантивно?

Това е безспорно: витамин D играе важна роля при почти всички процеси в човешкия организъм. Когато съдържанието му в един милилитър кръв падне под 12 нанограма, се говори за тежка липса. А тя води до проблеми с костите: кърмачетата или малките деца могат да развият рахит, а при възрастните може да се стигне до остеомалация. С това обаче се изчерпва и медицинското единодушие по темата.

Колко витамин D е нужен на човек? От кой момент нататък говорим за липса? Няма еднозначни отговори на тези въпроси. Факт е обаче, че витамин D се радва на все по-голяма популярност.

За какво помага витамин D?

Витамин D се споменава все по-често не само в псевдо-научната литература, а и в научните публикации. Освен за приноса му за здравината на костите, напоследък се говори все повече и за положителния му ефект при някои кардиоваскуларни заболявания, диабет тип 2 и различни видове рак.

Нивото на витамин D в организма се определя основно от слънчевата светлина. Ако до кожата достигат достатъчно ултравиолетови лъчи, тялото е в състояние самò да произвежда витамин D. Храната набавя само около 10% до 20% от необходимите ни количества от този витамин. Добитият по този начин витамин D обаче все още не е биологически активен в човешкото тяло. Необходими са допълнителни процеси по обмен на веществата, преди в бъбреците да се образува биологически активната форма на витамина - т.нар. калцитриол, откъдето той постъпва и в кръвта.

Калцитриолът подпомага редица важни процеси в човешкия организъм - като производството на инсулин, образуването на червени кръвни телца, функционирането на имунната система и потискането на растежа на туморните клетки.

Помага ли витамин D и срещу Ковид-19?

През тази година няколко изследвания стигнаха до извода, че съществува връзка между липсата на витамин D и по-тежкото протичане на болестта Ковид-19. Така например според екип учени от Сантандер, Испания, под ръководството на Хосе Ернандес, е установил, че 80% от приетите за лечение в болница пациенти с Ковид-19 имали недостиг на витамин D.

През юни пък беше публикуван анализ на учени от университета Хоенхайм, които са установили връзка между редица незаразни болести - като високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания и метаболитен синдром, именно с ниското съдържание на витамин D в организма. "Тези коморбидности, в съчетание с често наблюдаваните ниски нива на витамин D в организма, увеличават риска от по-тежко протичане на Ковид-19", се посочва в документа.

"Това твърдение е напълно вярно", казва шефът на ендокринологията в Университетската клиника във Вюрцбург Мартин Фаснахт, който обаче уточнява, че това заключение се базира само на наблюдения. Без да отрича важната му роля за човека, той се отнася по-скоро критично към преувеличаването на възможностите на витамин D. "Нито едно изследване дотук не е доказало приписваните му лечебни свойства", посочва медикът. В момента действително се провеждат изследвания за това дали витамин D помага при лечението на Ковид-19. "Аз обаче не вярвам, че това ще бъде потвърдено. Но може и да бъркам", казва Фастнахт.

През октомври 2020 специализираното издание The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology публикува резултатите от ново проучване, според което превантивното приемане на витамин D може значително да смекчи протичането на Ковид-19.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 3 Отговор
    индивидуално е зависи от организъма на ЧОВЕКА

    Коментиран от #7

  • 2 минчо

    3 0 Отговор
    ПОМАГА ВСИЧКО И НАЙ ВЕЧЕ ЗДРАВИЯ РАЗУМ
  • 3 Хайде племето

    2 1 Отговор
    бързо към аптеките.
  • 4 Fate

    2 1 Отговор
    Няма значение , важното е да го купите
  • 5 Размисли и страсти

    0 0 Отговор
    Новини по канал 3 в момента
  • 6 Корона глад

    8 0 Отговор
    Има ли нещо което да не свързано с ковид19?? Най много помага гасенето на ТВ
  • 7 Дълбоко виждащ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Витамин Д приет от слънцето и някой диворастящи гъби,които са богати и на други витамини и минерали,плюс Жълтъкът на кокошето яйце са важни спирачки срещу развитие на всякакви туморни клетки и болести!Вероятно ще помогнат и срещу страшното нещо,дет не ви дава покой....Избягвайте лекари,Аптеки и ще живеете по дълго!
  • 8 О хо хо

    2 1 Отговор
    Вит. Д увеличава усвояването на калций от храната, а той втвърдява кръвоносните съдове и увеличава тромбозите. Факт. Вземах го два дни и вдигнах кръвно, а по принцип въобще не вдигам. Който желае - да си го взема. На някои може и да помага.
  • 9 Спец

    2 0 Отговор
    Предпазва от Корона вируса, колкото вълната от забременяване