12 Ноември, 2020 16:09 2 781 12

Коронавирус в Германия: Меркел очаква "втора тежка вълна" на пандемията през зимата

  • германия-
  • ангела меркел-
  • мерки-
  • коронавирус-
  • ограничения-
  • зима-
  • втора вълна-
  • имунитет-
  • ваксина

Тя не вижда шанс за бърз обрат - въпреки появата на ваксина

Коронавирус в Германия: Меркел очаква "втора тежка вълна" на пандемията през зимата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Германия броят на новите инфекции с коронавирус нарасна за пореден път: институтът "Роберт Кох" съобщи, че за последните 24 часа са регистрирани 21 866 нови случая - т.е. с 3400 повече от предишното денонощие. Все пак има и известен повод за надежда - броят на новите инфекции е по-нисък, отколкото в събота, когато бе достигнат рекорд от 23 399 случая.

Предстои "тежка зима"

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви в Берлин, че пандемията ще налага своя отпечатък на живота в Германия и през идните месеци. Тя смята, че тази тема "ще ни занимава през цялата зима".

В изказването си Меркел сравни пандемията от коронавирус с испанския грип. Според канцлерката, и сега, подобно на развитията преди 100 години, трябва да се предположи, че "втората вълна е по-тежка", включително и поради това, че днес тя ни заварва през по-неблагоприятния зимен период. Появата на ваксина срещу Ковид-19, според германската канцлерка, не бива да поражда очакването за бърз обрат в пандемията. Меркел смята, че добрите новини за появата на ваксина няма да се отразят по съществен начин на броя на новите инфекции през зимните месеци, поради което е много важно да се спазват всички предпазни мерки срещу разпространението на коронавируса.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан също смята, че актуалните мерки за ограничаване на обществения живот ще продължат и след ноември - през цялата зима. Дори и броят на новите инфекции да се понижи след въведения частичен локдаун в началото на ноември, това не означава автоматично, че от декември или януари можем да се върнем към нормален делник и да празнуваме сватби или коледни тържества, каза той. "Затова още отсега следното послание ми се струва важно: тази зима не виждам вече възможност за мероприятия с повече от 10 или 15 души."

Според Шпан, ситуацията изисква хората да се запасят с търпение.

И германската вирусоложка Улрике Протцер смята, че в Германия и през предстоящите месеци ще важат ограничения на обществения живот. Според Протцер, която е директорка на Института по вирусология към Техническия университет в Мюнхен, мерките ще останат в сила поне до февруари. На фона на високия брой новозаразени тя призова хората в Германия да спазват правилата и да носят маски, за да не се налага допълнително затягане на ограниченията.

Към момента в над 3000 германски училища не се провеждат присъствени занятия. Причината: карантина, наложена заради заразени ученици и учители. Междувременно стана ясно, че коледната ваканция на учениците в провинция Северен Рейн-Вестфалия ще бъде удължена. Последният учебен ден за тази година за тях ще бъде на 18 декември. И в други провинции може да се стигне до подобно решение.

ЕС, Германия и ваксините

Още вчера стана известно, че Европейската комисия е подписала рамков договор за доставката на 300 милиона дози от ваксината, разработена от германската фирма Biontech и нейния американски партньор Pfizer. Според изказване на германския министър на здравеопазването от вторник, Германия възнамерява да си подсигури до 100 милиона дози от ваксината, което би представлявало една трета от общия брой за целия Евросъюз. Германски медии гледат критично на думите на Шпан, тъй като според населението, на страната биха ѝ се полагали 56 дози от общия брой за ЕС. Сега медиите се питат: откъде ще дойдат останалите над 40 милиона дози? Конкретен отговор на този въпрос засега няма.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 3 Отговор
    Бабо Меркел,прибери си тулупа с джипката!
  • 2 бухал харис

    27 2 Отговор
    анкета:ковид вируса световна конспирация за редуциране на населението ли е? да +,не -

    Коментиран от #8

  • 3 ПЕНКО

    12 0 Отговор
    ПОЛИТ МЕДИКЪТ МЕРКЕЛ ОЧАКВА -ПАНДЕМИЧНА АТАКА ПРЕЗ ЗИМАТА !?!?!? НО И БОЙКО МИНЕ -НЕ МИНЕ СЕ ИЗКАЗВА ПОЛИТИКО ПАНДЕМИЧНО !?!?!?!?
  • 4 слава на ГЕРБ

    15 0 Отговор
    Тия с тиквун,май са се боцкали...
  • 5 Басри Алиев

    9 0 Отговор
    Колкото повече безсмислия създавате срещу Българския Народ,толкова повече ще мрете и то яко!
  • 6 Лелеее

    11 0 Отговор
    Втора вълна Корона , която тя заедно с баба Байдън ще лекуват с огромно количество “мигрантски тояги” ( вид билка ) ...., особенно полезна за изглаждане на бръчки !
  • 7 Загатване

    8 0 Отговор
    Това да не е намек за операция "Тъмна/Мрачна зима" (Operation Dark Winter)? За МНОГО тъмна/мрачна зима говори Джо Байдън наскоро. Прочетете в уикипедия за какво иде реч (Operation Dark Winter). Много са се активизирали, времето е кратко.
  • 8 гост

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "бухал харис":

    Не знам дали е за редуциране на населението, но определено здраво ,,редуцира,, икономиките на държавите. Може целта да е била за двете.
  • 9 Да Не

    13 0 Отговор
    Кой каквото да ти говори, става въпрос за Пари!
  • 10 Това недоразумение

    9 0 Отговор
    донесе много беди за Европа и България.
  • 11 Бесен Язовец

    4 1 Отговор
    Да загиват соросоидните мошенници от Германия, да ги заливат стотици вълни и чума да ги покоси!
  • 12 Venturа

    3 0 Отговор
    Пророчица МЕРКЕЛ!