Last news in Fakti

13 Ноември, 2020 09:31 3 242 14

Швеция се стресна и забрани алкохола след 22 ч.

  • швеция-
  • алкохол-
  • забрана-
  • коронавирус-
  • мерки

Изправени сме пред ситуация, която рискува да стане мрачна, заяви премиерът

Швеция се стресна и забрани алкохола след 22 ч. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Начинът, по който Швеция управлява коронавирусната пандемия от самото начало, привлече вниманието на целия свят, особено поради отказа да се приложат строги ограничения и блокаж. Сега обаче се готви да отстъпи и да направи крачка назад с оглед на все по-тревожните статистики. Като начало – да се забрани продажбата на алкохол в барове след 22:00 ч.

"Изправени сме пред ситуация, която рискува да стане мрачна“, заяви премиерът Стефан Лофвен, който добави за страната си: "В момента рискуваме да изживеем ситуация, каквато имахме през пролетта“. Швеция вече е достигнала до над 166 000 случая на коронавирус и също е надхвърлила 6000 смъртни случая от началото на пандемията. За сравнение с т. Нар. „шведски модел“ се посочва положението в съседните Финландия (18 542 заразени и 365 починали), Дания (58 963 заразени и 755 починали) и Норвегия (18 542 заразени и 291 починали), предаде Dariknews.bg.

Освен това през последните седмици се достигат нови рекорди за ежедневните инфекции, така че системата за медицинска помощ и отделенията за интензивно лечение в страната стават претоварени. „Всички знаци сочат в грешната посока“, посочи Лофвен в изявление с министъра на социалните въпроси Лена Халенгрен. По тази причина те ще внесат законопроект за забрана на продажбата на алкохол в цялата страна след 22 часа в барове, ресторанти и нощни клубове от 20 ноември. Както Халенгрен потвърди, всички заведения с разрешителни за продажба на алкохол трябва да затворят от 22:30 ч., тъй като те са класифицирани като „рискови среди“.

Освен това тази заповед ще бъде добавена към забраната за посещение на домове и жилища за възрастни хора, която беше наложена след нарастването на инфекциите в тези центрове в Стокхолм. Не много отдавна, през септември, беше решено да се премахне това ограничение, тъй като се смяташе, че не е необходимо, но за по-малко от два месеца то беше въведено отново. „Много страни са имали различни подходи, първо ограниченията, след това други ограничителни мерки... вероятно е по-трудно да наредите на хората да правят някои неща, отколкото да ги помолите да правят същите тези неща доброволно и мисля, че това може да бъде част от обяснението, но вероятно ще има различни обяснения във всяка държава“, заяви наскоро директорът на шведската агенция за обществено здраве Йохан Карлсон.

В началото на пандемията вместо строга карантина и ограничения на придвижването, Швеция избра много хлабави ограничения за мобилност и събиране на много хора на едно място. В скандинавската страна предпочетоха да заложат на индивидуалното съзнание и чувство за отговорност на гражданите. Затова някои мерки бяха обявени за препоръчителни. Обяснена с намерението чрез масово заразяване да бъде постигнат митичния „стаден имунитет“, още тогава тази стратегия беше противоречива поради това колко се различаваше от другите европейски страни. Дори списание Time го класифицира като „бедствие“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Спиро

    18 3 Отговор
    Нема проблем. В Швеция, рано се мръква. Тъй че и 'ракиено време', идва рано. До 22ч. ще са готови.
  • 3 Хи хи

    11 7 Отговор
    Швеция е най-провалената скндинавска страна.Във Финландия Норвегия можеш да срещнеш хора с традиционни скандинавски фамилии и имена докато Швеция е толко размита от миграция че няма ланс за подобно нещо.
  • 4 Както казах,

    10 6 Отговор
    въпросът за преминаване от препоръчителни към задължителни мерки в Швеция не е "Дали?", а "Кога?" - въпрос на време. Изглежда вече започват.
  • 5 сила

    7 4 Отговор
    те още в 7 вечерта са готови та какво остава за след 10
  • 6 МАНГЪРОВ....ОПИТНОТО МИШЛЕ НА....БСП

    7 5 Отговор
    НАЛИ В ШВЕЦИЯ ВСИЧКО БЕШЕ НАРЕД.....АМА КОВИТО ГИ ТРЕСНА ....ЯКО
  • 7 Дед

    2 4 Отговор
    Не им вярвайте. Там всичко си е на ред. Мярката не е заради Короната.

    Коментиран от #8

  • 8 Каква е истинската причина

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дед":

    според Вас и на кои източници се позовавате?

    Коментиран от #10

  • 9 Швеция

    2 0 Отговор
    След като преди 2-3 дни шведите най-накрая актуализираха данните си и се оказа, че имат 16 000 новорегистрирани и нови 35 смъртни случая, свързани с Ковид (около 162 000 заразени и 6057 починали, цитирам по памет), гледам,че отново са актуализирали данните - 171 365 заразени и 6122 починали.
  • 10 Дед

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Каква е истинската причина":

    Източници са мои приятели, които пътуват всяка седмица от Германия до Швеция.И ако не знаете, там алкохола е скъпо удоволствие.

    Коментиран от #11

  • 11 Зная, че е скъпо,

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Дед":

    но не Ви питам за цените на алкохола в Швеция. Питам Ви следното: Ако причината не е CoviD, то тогава какво? Разпространението на вируса в момента ми се струва най-основателната причина, но Вие твърдите, че е друго.
  • 12 Още повече,

    2 0 Отговор
    ако прочетете и другия ми коментар (No.9). Според статистиката поне случаите и там започнаха да нарастват сравнително бързо.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.