Last news in Fakti

13 Ноември, 2020 18:46 7 339 9

Още една ваксина влиза в битката с пандемията

  • ваксина-
  • ковид-19-
  • moderna

Moderna представи кандидата си за Covid ваксина пред швейцарския лекарствен регулатор

Още една ваксина влиза в битката с пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

Американската биотехнологична компания Moderna представи кандидата си за ваксина срещу Covid-19 за одобрение в Швейцария, потвърди в петък Швейцарската агенция за терапевтични продукти (Swissmedic), цитирана от Ройтерс.

Швейцарският регулаторен орган отбеляза, че започва непрекъснат преглед на кандидата за ваксина на Moderna, за да може да му даде бързо одобрение, ако премине през необходимите клинични изпитвания.

Регулаторът Swissmedic вече изследва напредъка на експерименталните ваксини, разработвани от AstraZeneca, както и от Pfizer и BioNTech SE.

Така наречените постоянни прегледи позволяват на фармацевтичните компании да подават заявления за лекарствени продукти за борба с Covid-19 преди приключване на тяхната разработка и преди наличието на пълна подкрепяща ги документация.

Американският производител на лекарства Moderna заяви тази седмица, че разполага с достатъчно данни за първи междинен анализ на последното си проучване за ваксина срещу коронавирус, пораждайки надежди, че първоначалните резултати ще бъдат публикувани скоро.

Междинните данни от проучванията на Pfizer и BioNTech, публикувани в понеделник, показаха, че техният кандидат за ваксина е бил над 90% ефективен в трета фаза на проучването.

"Swissmedic може по този начин да получи първоначална картина на профила полза-риск на кандидатите за ваксина, преди да бъде приключено проучването за предоставяне на разрешение", посочи Swissmedic в свое изявление.

"Това ускорява процеса на преглед, като същевременно запазва същото ниво на внимателна проверка на всички изисквания, свързани с безопасността, ефикасността и качеството", допълни швейцарската агенция за лекарства.

Като част от прегледа, Swissmedic посочи, че работи и с други лекарствени регулатори по света.

Ройтерс напомня, че Швейцария вече е заделила 400 милиона швейцарски франка (437 милиона долара) за закупуване на ваксини срещу Covid-19 и вече е запазила общо около 16 милиона дози от ваксините, разработени от Moderna, AstraZeneca и от Pfizer/BioNTech.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    7 3 Отговор
    страната ни ще получи прекалено голямо количество ваксини, които няма да можем да използваме?!

    Коментиран от #6

  • 2 KIIFAR

    12 2 Отговор
    А ваксина срещу вирусна простотия кога ще измислят?
  • 3 Форинър Ърджън

    8 0 Отговор
    Модерна ли тия дето кръв им течеше от носа на пациентите
  • 4 Баро Вкаров

    8 4 Отговор
    Бравос!
    Сред като Бай Дън спичили изборете са съдраа да вадат ваксини.Скоро пак ше сми щастлифи и нема да мрем яко!
    💀😁💀😁💀😁💀😁💀💀💀😁😁😁💀💀💀
  • 5 XXL

    8 6 Отговор
    В Германия ще ги ваксинират с инжекции от естествена черна кожа ваксинаторите ще са северно африкански мигранти!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Просветен илюминат

    2 4 Отговор
    Внимавайте с тези влизания,да не дойде моментът,в който ще има ваксини,но няма да има на кого да ги биете.
    Голяма надпревара с тези ваксини и в същото това време пускате нови информации за промяна на щама на жена на вируса....... голяма обърквацията,то вече и експертите са шах и мат.
  • 9 лъжа опашата

    0 2 Отговор
    енцефалия от астра зенека!!!!! възпаление на гръбначния мозък! вот!