Last news in Fakti

18 Ноември, 2020 16:15 4 035 20

Добра новина: Имунитет към новия коронавирус може да има с години

  • имунитет-
  • коронавирус-
  • сзо-
  • учени-
  • лекари-
  • пандемия

Имунната система има достатъчно оръжия, с които да се бори

Добра новина: Имунитет към новия коронавирус може да има с години - 1
Снимка: Shutterstock

Ново проучване дава надежда, че изход от глобалната пандемия все пак ще има. Според последни данни имунитетът, който придобиваме след боледуване от COVID-19, може да ни пази с години. Според събраните данни вече осем месеца след инфекцията с новия коронавирус повечето оздравели пациенти имат достатъчно имунни клетки, които да предотвратят повторно заразяване, предаде bTV.

Бавното им намаляване в тялото, което беше регистрирано и в други проучвания, може да означава, че наличните антитела ще останат активни за много по-дълъг период от време. Проучването беше публикувано онлайн и все още не е издадено в голям медицински журнал, подчертават от „Ню Йорк таймс“. Въпреки това обаче изследването е най-продължителното и подробно за имунната памет към новия коронавирус до този момент. „Тази имунна памет би била напълно достатъчна за повечето хора да не се разболеят или, ако се разболеят, да не карат тежка форма на заболяването“, коментира вирусологът Шейн Кроти, съавтор на изследването.

Новото откритие подкрепя също и друго изследване, което установи, че „братовчедът“ на новия коронавирус – SARS, също предизвиква силен имунен отговор. Тези данни подкрепят поредицата от нови проучвания, според които колективният имунитет не е недостижим при COVID-19. Имунолози многократно коментираха по време на пандемията, че антителата не са единственото средство на организма за борба с вируса – имунитетът е комплексен инструмент с много съставни части. Според водещи учени в областта е нормално антителата да намаляват с времето, но това не означава, че пациентът не е защитен.

„Имунната система има достатъчно оръжия, с които да се бори. Данните показват, че при повторно заразяване вирусът може да бъде терминиран достатъчно бързо в тялото ни, за да не бъдем въобще заразни за околните“, коментира д-р Алесандро Сет, съавтор на проучването. В самото проучване участие са взели 185 мъже и жени на възраст от 19 до 81 години. Всички те вече били преболедували COVID-19, мнозинството – леки симптоми без хоспитализация. На всички участници били взети кръвни проби, а на 38 от тях проби се взимали месеци наред.

Екипът проследил четири различни компонента на имунната система – антитела, в клетки, които произвеждат нови антитела и два типа Т клетки, които убиват други вече заразени клетки. Откритията били впечатляващи – антителата намалели леко в рамките на няколко месеца след инфекция, Т клетките – също, но най-изненадващо се държали В клетките. Броят им се увеличил значително след излекуването на пациентите.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jjjj

    41 5 Отговор
    И сега какво стана??? Мангърчето е прав!!!

    Коментиран от #4, #6, #10, #14

  • 2 е да

    28 4 Отговор
    Усетиха се, че никой няма да им иска ваксините ако ще се ваксинира по няколко пъти годишно и веднага "добра новина, имунитет може да има с години"... Което само доказва, че грипчето е просто по-тежко грипче и паниката е с маркетингова цел....

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Баро Вкаров

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "jjjj":

    Мани га Мангъра!Ти слушай кво ти дуднат коремните хирурзи!
    🐷😁🐷😁🐷😁🐷
  • 5 СмотанСАЙТ

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "е да":

    Прав си, без да искам ти щракнах -, имаш два + от мен.
  • 6 А дано да е така

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "jjjj":

    Но не бързай да слагаш тигана на огъня, преди да си хванал рибата. Виж, че информацията постоянно се мени. Това, което се твърди днес, утре бива отричано.
  • 7 Кмет на Русе

    4 7 Отговор
    Не е вярно. Аз съм кмета на Русе и се разболях два пъти през 5 месеца.

    Коментиран от #17

  • 8 Stéphanie 🎲

    5 4 Отговор
    Вярно е ,изгражда се по голям имунитет при някой,други за жалост придобиват астма и други неприятни негативи.Игубването да усещаш миризма е кошмарно при някой хора е кошмар
  • 9 111

    9 2 Отговор
    А колко време трае имунитетът срещу ГЕРБ-вируса?
  • 10 тъп си

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "jjjj":

    Заради такива зомбирани умници като тебе сме това дередже и става по-лошо . Ще затворят всичко
  • 11 ЛЛЛ

    9 1 Отговор
    Язък за ваксините
  • 12 хахаха

    10 2 Отговор
    и пак - хахахаха...нали нямало стаден имунитет? Нали траял само някакви си 6 месеца? нали яко ще се мре?
  • 13 kork

    3 1 Отговор
    Аиде да изчакаме още малко да излезне по достоверна информация защото изследванията до сега показват друго.Иначе стискам палци това да е вярно.
  • 14 И днес шведите актуализираха данните си

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "jjjj":

    След вчерашната актуализация имаха 192 439 новорегистрирани, 6225 смъртни случая. Днес са: 196 446 новорегистрирани и 6321 смъртни случая. Т.е. + 4007 новорегистрирани и + 96 (!) смъртни случая спрямо вчера.
  • 15 Къде е този,

    2 6 Отговор
    който преди 2-2,5 седмици ми обясняваше, че шведите били прави със стратегията си (Мангъровец), защото имали 0-2 смъртни случая.и на когото казах - "изчакай, търпение му е майката". А, моя грешка, даже са двама - на втория му го казах преди броени дни.
  • 16 Hoho Boho

    9 0 Отговор
    "При него /COVID-19/ няма стаден имунитет и няма как да придобием такъв”
    каза проф. Асен Балтов в студиото на „Здравей, България” по Нова ТВ

    Този професор лекар ли е?
  • 17 Hoho Boho

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кмет на Русе":

    Единия от двата пъти си боледувал от нещо друго,
    а тестът ти е бил фалшиво положителен.
  • 18 Та и аз така

    5 1 Отговор
    Имунитет се придобива и е доживотен , въпроса е че някой щамове са доста различни един от друг. А и има хора които просто немогат да създадат достатъчно имунни клетки така да кажем. Доказаха за 7 щама ако не греша а и се говори че вируса ще продължи да се изменя. Надеждата е да се измени в по лека, а не в по тежка форма.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.