Last news in Fakti

25 Ноември, 2020 15:17 5 074 31

СЗО: Ваксината срещу COVID-19 няма да има странични действия!

  • ваксина-
  • коронавирус

Румънското правителство е поръчало три милиона бързи тестове, одобрени от СЗО, които са много по-евтини

СЗО: Ваксината срещу COVID-19 няма да има странични действия! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ваксината срещу COVID-19 няма да има странични действия, които да застрашават населението. Това уверение на румънския представител в Световната здравна организация (СЗО) доктор Александру Рафила публикува на първа страница днес в. "Ромъния либера".

Професор Рафила даде тези уверения на пресконференция в град Плоещ в качеството на кандидат за народен представител от опозиционната Социалдемократическа партия за парламентарните избори на 6 декември, уточнява вестникът.

Доктор Рафила каза, че става дума за много трудоемък процес, който държи сметка за всички научни доказателства, получени от клинични изпитания с участието на десетки хиляди хора. "Не стои проблем тези ваксини да имат някакви странични действия, които да застрашават здравето на хората", заяви Александру Рафила. Той обърна внимание, че "от тези ваксини и успехът на кампанията по ваксиниране зависи в голяма степен подновяването на функционирането на държавата".

В. "Гъндул" цитира изявление на кмета на Букурещ Никушор Дан във връзка с масовото тестване за COVID-19. "За да тестваш два милиона души с ПСР тестове, ти трябват 100 милиона евро. Нямаме тези пари!", заяви кметът на румънската столица. Никушор Дан каза, че правителството е поръчало три милиона бързи тестове, одобрени от СЗО, които са много по-евтини, но които, за съжаление, още не са пристигнали в Румъния, пише "Гъндул".

В. "Евениментул зилей" цитира друго изявление на Никушор Дан - за леглата в интензивните отделения. Броят на леглата за интензивна терапия в букурещките болници ще бъде увеличен в разумни срокове, увери кметът на румънската столица. Дан призна, че отделенията за интензивна терапия са подложени на много голям натиск заради големия брой случаи на COVID-19.

Водещата политическа тема за румънските вестници днес са обсъжданията в парламента на тема специалните пенсии. Такива пенсии получават народните представители, бивши полицаи, служители на тайните служби, военни и магистрати. Правителството на Лудовик Орбан опита да премахне специалните пенсии, но Конституционният съд на Румъния обяви закона за премахването им за противоконституционен по-рано тази година.

Според данни на Националната пенсионна каса в края на декември 2019 г. специални пенсии са получавали 9359 души. Около 3800 от тях се възползват от тези пенсии съгласно закона за статута на прокурорите и съдиите, като именно в тази сфера се отчита и най-високата средна пенсия - съответно 18 716 леи (7657 лева). Същевременно минималната пенсия в Румъния е само 163 долара.

Вчера всички народни представители от алианса Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС (ССР-ПЛЮС) заявиха, че подават оставки от парламента, като начин да се откажат от специалните пенсии, предаде БТА.

Лидерът на опозиционната Социалдемократическа партия Марчел Чолаку и лидерът на депутатите социалдемократи Алфред Симонис също обявиха, че подават оставки от парламента, за да не ползват специална пенсия. "Ромъния либера" пише, че според неофициална информация Марчел Чолаку разбрал за идеята и за да попречи на трупането на имиджов капитал от страна на ССР-ПЛЮС, той и Алфред Симонис обявили, че ще подадат оставки дори преди народните представители от ССР-ПЛЮС.

В. "Ромъния либера" цитира мнението на лидера на Демократичния съюз на унгарците в Румъния Келемен Хунор по темата. Оставките от парламента на Марчел Чолаку и на народните представители от ССР-ПЛЮС са "евтин популизъм", който не решава нищо, заяви Хунор.

На 6 декември в Румъния ще се произведат редовни парламентарни избори.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайперист

    18 1 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 2 Тома неверни

    22 1 Отговор
    Не вярвам да няма смърти случаи от тествани на ваксината?

  • 3 др Гей Билтс

    20 1 Отговор
    Да бре, светена водица ще ви бият. Химическа кастрация и Полио за Ганьо.
  • 4 не ви вярвам

    25 0 Отговор
    абе мани така и за демокрацията казахте
  • 5 Да да знаем ние😂😂😂

    12 3 Отговор
    И през 1986г отричахте да е гръмнало нещо и радиация да има😂😂😂😂

    Коментиран от #30

  • 6 провинциалист

    19 0 Отговор
    ...най ма е страх от не бой са...
  • 7 асдасд

    25 0 Отговор
    Това ще да е някаква супер-ваксина.... защото НЯМА ваксина без странични действия!
  • 8 324

    16 0 Отговор
    И как разбрахте? Да кажете врачкаъаъа и аз да се до питам.
  • 9 шаманщина

    19 0 Отговор
    СЗО са някакви шамани.
    Самите разработчици не само, че не гарантират, че няма странични ефекти, но се надпреварват да казват колко малко са те...
  • 10 Хо хо хо

    13 0 Отговор
    Освен това че децата ви ще бъдат кастрати и няма да имате внуци.
  • 11 хаха

    10 0 Отговор
    Гаранция-Франция. Смешници.

    Коментиран от #13

  • 12 етимолог

    9 0 Отговор
    Защо в статията веднъж Румъния се пише с О и после с У? Ето до каква обърквация води политкоректното наименование за етнически произход Ром.
  • 13 Любопитко

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "хаха":

    Замислял ли си се откъде идва това гаранция франция а не е примерно гаранция-Германия?
  • 14 питам

    15 0 Отговор
    Тогава защо производителите поискаха да бъдат освободени от отговорност?
    И бяха освободени от отговорност!
  • 15 Българин

    8 0 Отговор
    Само ще се ваксиирате по 2-3 пъти всяка година!
  • 16 виница

    9 0 Отговор
    ами добре но първо той да си я сложи и след 10 дена да излезе и да каже как е :)))))
  • 17 даа

    9 0 Отговор
    Няма да има други, само тези ,които сме планирали. За нас това не са странични, а главни ефекти от упражнението.
  • 18 само почакайте

    12 0 Отговор
    Първите няколко години няма да има, да не се уплаши неваксинираното стадо. Ама после...
  • 19 Факт!

    12 0 Отговор
    Имах във входа навремето един дето му бяха поставили някакеа ваксина като малък и от тогава беше станал глухоням и така доживот.
  • 20 Най зле в цяла Европа и Света....

    6 1 Отговор
    ,,Същевременно минималната пенсия в Румъния е само 163 долара.А в България ще стане,ако стане на куково лято.Защото са предизборни шашми капели....
  • 21 Тъй ли?Айде,бе!

    12 1 Отговор
    Астра Зенека казаха,че тяхната ваксина не се препоръчвала за онкоболни!Руската пък не ставала за над 65 годишна възраст,британската ваксина пък давала 70% резултат демек с нея или без нея се тая, т.н. и т.н.
  • 22 Smooth Jazz

    3 4 Отговор
    Става въпрос за руската ваксина, и на снимката е тя - руската.
  • 23 бахо

    5 0 Отговор
    Щом тези примати го казват,да се знае-ще има и то какви!То се знае,нищо истинско и нищо с истинското му име няма да го нарекат тези лъжливи,антихуманисти.Тях ги интересува само и единствено парата!Живота на хората е 0.Ако ги беше еня,в Африка,в Азия и къде ли не,нямаше да има такава беднотия,мизерия,глад и мор на деца!
  • 24 ХА ХА ХА

    5 0 Отговор
    Много интересна статия , прочетох я 2 пъти и още не мога да разбера за какъв чеп е публикувана във Факти .
  • 25 Бай Манчо

    2 0 Отговор
    На Румънец ще повярвате ли ? :))))))
  • 26 hmhmhm

    2 0 Отговор
    ръгай, ни съ плаши!
  • 27 МРГ

    1 6 Отговор
    Ваксината няма да има странични ефекти за разлика от руския бълвоч, който е един голям страничен ефект !
  • 28 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    Кой ви вярва бе СЗО! Цялата сатанинско-педофилска организация е пропита от корупция и не цели нищо друго освен съсипване на здравето на хората.
  • 29 СЗО Пропаганда

    1 0 Отговор
    Не вярвам на нито една дума идваща от частната политическа организация наречена "СЗО"! Ваксинирайте ако щете и цианкалий, доказано е лекува всички болести.
  • 30 СусБе

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Да да знаем ние😂😂😂":

    То и преди седмица от КозлодУй изтече нещо радиоактивно и пуснаха заповед в Дунава около АЕЦ-а да си вардят гъзеца ама...
  • 31 Киро

    0 0 Отговор
    ТРЯБВА ДА СЕ ТЕСТВА ОНЯ ОТ КОЗЛОДУЙ С 5 ВАКСИНИ НАВЕДНЪЖ