Last news in Fakti

25 Ноември, 2020 21:14 11 166 66

Вирусологът Дростен: Има и друг коронавирус с потенциал за пандемия

  • коронавирус-
  • вирусолог-
  • пандемия-
  • кристиян дростен-
  • германия-
  • симптоми

Водещият германски вирусолог смята, че има и друг коронавирус, който е с потенциал да предизвика пандемия

Вирусологът Дростен: Има и друг коронавирус с потенциал за пандемия - 1
Снимка: Shutterstock

И без симптоми за COVID-19, а дори само при най-леки признаци на настинка, е добре да си останете вкъщи, вместо да ходите на работа и да си контактувате с други хора, препоръчва Кристиян Дростен. Признаците може да са толкова безобидни, че домашният лекар да не вижда причини за правенето на тест за коронавирус, но с цел да се спре по-нататъшното разпространение на заболяването е желателно дори и само при дразнене в гърлото или лека хрема да не се излиза от вкъщи. Ситуацията ще се подобри, чак когато има готова за употреба ваксина, смята Дростен.

Бързи тестове - само при симптом

Съветът на вирусолога се базира и на наскоро променените препоръки на института „Роберт Кох“ за правене на тестове най-вече на хора с отчетливи симптоми на COVID-19 заради ограничените капацитети на лабораториите. Тези, които въпреки наличието на симптоми не могат да бъдат тествани, би трябвало да се изолират за пет дни вкъщи и да прекратят изолацията едва след още два допълнителни дни без симптоми, препоръчват от института „Роберт Кох“.

По този повод Кристиан Дростен заявява, че е важно хората с леки симптоми да имат възможност да си направят бърз тест, например при личния лекар. Вирусологът подчертава, че смята бързите тестове са „важен нов инструмент“ в борбата срещу пандемията. До момента те бяха на разположение само за медицинския персонал.

В същото време Дростен твърди, че масовото прилагане на бързите тестове - т.е. и на хора без всякакви симптоми - не е препоръчително, тъй като те могат да дадат и грешен резултат, а това би довело до безпричинната изолация на относително много хора. Тези тестове по-скоро би трябвало да се приложат в огнищата на разпространение на заболяването.

"Всички в момента се занимават с коронавируса, но има и друг вирус от същото семейство, който е с потенциал да предизвика пандемия", смята водещият вирусолог на берлинската болница „Шарите“. Той смята да насочи следващите си проучвания именно в тази насока и да изследва вируса, предизвикващ Близкоизточния респираторен синдром (БИРС).

И този коронавирус е смъртоносен

Този вирус засяга горните дихателни пътища и също може да предизвика смъртоносна бронхопневмония. Подобно на коронавируса той се пренася от животни върху хора – най-вероятно от камили. Има обаче и случаи, когато заразата се е разпространила при контакт между хора. Коронавирусът на Близкоизточния респираторен синдром е установен е за първи път на Арабския полуостров през април 2012 година, оттогава насам се разпространява предимно в Саудитска Арабия.

През 2015 година за проява на този вид инфекция, предизвикана от внос на БИРС бе съобщено от Южна Корея – в рамките само на няколко седмици там бяха регистрирани 186 болни, като в 38 случая заболяването е довело до смърт. По данни на института „Роберт Кох“, досега в Германия е имало три случая на зараза с коронавируса на Близкоизточния респираторен синдром – сред хора, пристигнали от Катар и от Обединените арабски емирства, както и у пациент, посетил пазар за камили на Арабския полуостров. Той починал три месеца по-късно от последствията от заболяването.

До септември т.г. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията е регистрирал над 2500 случая на заболяване от Близкоизточния респираторен синдром в 27 държави, като смъртните случаи са над 800.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 PSG FR

    86 15 Отговор
    Германският паникьор отново в атака. Не се спря този, още от пролетта е започнал с неговите трагедии. На няколко пъти пробвах да го слушам, това е абсолютна пионка на СЗО и ако го слушаме него, трябва сигурно 10 години да сме "под ключ". Все едно досега не е имало вируси и за сефте са инфекциозните заболявания!
    Аман вече!

    Коментиран от #10, #27, #51

  • 3 РЪМПЕЗИ

    42 7 Отговор
    ВРЕМЕ Е ЧОВЕЧЕСТВОТО ДА СЕ ОТПРАВЯ КЪМ ДРУГА ПЛАНЕТА...ДОБРЕ, ЧЕ ФИЗИЦИТЕ РАЗКРИХА, ЧЕ ИМА ПАРАЛЕЛЕН СВЯТ...ВЯРВАМ ИМ ПОВЕЧЕ ОТ МАТЕМАТИЦИТЕ..ИНАЧЕ ОТ ВИРУСИТЕ ТУК ИЗМЪКВАНЕ НЯМА...

    Коментиран от #58

  • 4 123

    56 5 Отговор
    Поредния фейк на Дойче Веле. Ще пуснат ъпдейтнат ковид.

    Коментиран от #28

  • 5 мда

    45 3 Отговор
    От самолетите могат да пускат всякъкви вируси.
  • 6 минчо

    44 5 Отговор
    СЕГА ЩЕ НИ ПОДГОТВЯТ ЗА НОВ ВИРУС ААА???
  • 7 Д-р Менгеме

    43 8 Отговор
    Това което говори тоя е лигавщина.... При всяко кихане, да се тестваме или да оставаме вкъщи.... Ето такива налагат медицинско-фармацевтични фашизъм....
  • 8 Много тъжно

    51 5 Отговор
    Без да има паника, но самият Бил Гейтс обяви, че след три години ще има още по-опасен вирус от ковида и че трябва да сме подготвени, явно е че всичко се планира предварително и тъжното е, че всички ние страдаме от това, човешки животи са погубени, останалите хора имаме физически и психически поражения, да не говорим за социалния живот, за икономиката, за това, което се случва в целия свят.
  • 9 Охо Бохо

    38 2 Отговор
    Я направо пуснете и зомбита и извънземни, за да ни ужасите съвсем. Как пък не се намира нормална новина или ужасии или за разни кифли и футболисти в най лошия случай за кралското с~во
  • 10 Политолог

    19 51 Отговор

    До коментар #2 от "PSG FR":

    "Германския паникьор", палячо е учен от световна класа - шеф на научно-изследователски институт с огромен принос във вирусологията, а не като идола ти Мангъров - нискобюджетен инфекционист от Ганьюстан, понимаеш!?

    Коментиран от #13

  • 11 Хи,хиий

    33 3 Отговор
    Дойче веле и техните ибрикчии Фатки продължават психообработката на гоите!
  • 12 Жак Фреско

    23 1 Отговор
    Един учен може да се престори на глупак или политик, обратното е невъзможно!Науката ще клати системата докато не се срути и всичко от начало!
  • 13 психиатър

    20 4 Отговор

    До коментар #10 от "Политолог":

    Не знаех,че на етажа освен Наполеон и Александър Велики,има и политолог.
  • 14 Живеещ в Германия

    44 2 Отговор
    Абе хахо, а кой ще ни плаща наемите и сметките, ако при лека хрема си останем у дома. Че кой няма зимата хрема и запушен нос? Как така тестовете могат да дадат и фалшив положителен резултат? Нали са точни. Йенс Шпан, министърът на здравеопазването на Германия да си гледа съпруга, да съпруга, че е открит омъжен хомосексуалист и да не ни пълни главата с поредните глупости. Той нали си купи вила в Берлин за 4 000 000 млн евро, за които никой не разбра от къде ги има, след като е на държавна заплата.

    Коментиран от #47

  • 15 Политолог

    3 5 Отговор
    Е ся разбра, Цветеславче😂
  • 16 Гей бил

    20 2 Отговор
    Браво, браво виждам, че работите усилено. Така ви искам, работливи, креативни и най-вече иновативни. Ще има бонуси.
  • 17 Някой още съмняеа ли се

    24 2 Отговор
    в режисираната паник обработка с една единствена цел-ваксинация!!!!!
  • 18 Hoho Boho

    27 1 Отговор
    Водещият германски вирусолог смята...
    Аз пък смятам, че това е фалшива новина.

    Коментиран от #34

  • 19 111

    33 2 Отговор
    Вирусите които пускат са оправдание за отровните ваксини с които ще опитат да ни осакатят и убият.

    Коментиран от #64

  • 20 Бай Кокич

    26 4 Отговор
    Аз лично живея в Германия в момента.Уча и работя тук.Да ми направи впечатление че всяка вечер и всяка сутрин прелитат над нас по няколко самолета по незнайно каква причина.Да ме кара да мисля че наистина май май е свързано всичко с този вирус и пускат някаква химична отрова от тези самолети..
  • 21 1234

    20 2 Отговор
    Дростен има няква лаборатория която се финансира от бил Гейтс

    Коментиран от #39

  • 22 Просветен илюминат

    24 1 Отговор
    Схващате ли как всичко е само информация и нищо повече?
    Някой известен излиза и говори нещо,което почват да го споделят и други без никакви съществени доказателства и понеже вече тълпата е на настроена да се страхува и вижда какво става тя се поддава на това ново и ето как от нищо става нещо.
    Бил Гейтс и СЗО също взеха да говорят за нова пандемия и какво е общото между тях?
    Честито на печелившите!

    Коментиран от #24, #26

  • 23 Не е изключено

    18 2 Отговор
    вирусното заразяване да се извърлва умишлено в различни държави и така да предизвикват предсказаните вълни.
  • 24 хах

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Просветен илюминат":

    На това му казват predictive programing.

    Коментиран от #65

  • 25 пратеникът

    12 1 Отговор
    Чак сега разбрах кво правят с тез ракети уж до Марс , те качвали нови вируси по Сателитите горе да обстрелват с тях , не ходете по мачове и митнги. А че до Марс нищо живо не може да се добере стана ясно още 1992 когто пратиха куче котка растение и вирус да видят колко далеч от Аллах има обхват живота, малко по-далеч от луната всичко живо умира. Ше ни обстрелват с вируси доде клекнем на Бил Гейтс да ни чипира .
  • 26 Не че такова

    7 4 Отговор

    До коментар #22 от "Просветен илюминат":

    ама просветен и илюминат означават едно и също.Истински просветеният знае тези неща и би избрал за ник само една от двете думи.Ама за теб не важи.Даже може да напишеш просветен и знаещ илюминат

    Коментиран от #29

  • 27 Защо триеш

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "PSG FR":

    Знаем че са тъпи,
    но лично аз не съм очаквал да са чак толкова!
    Все пак премиер и министър са, нали?

    Премиерът Борисов и Здравният министър
    нямат връзка с главния си мозък!

    Може ли някой що годе нормален,
    да обясни защо е тази непрекъсната смяна
    на часовия коридор за пазаруване на възрастните?

    По какъв начин непрекъснатата смяна на часовете,
    влияе на разпространението на заразата?

    Чак толкова ли са тъпи премиерът и министърът?

    Коментиран от #31, #40, #66

  • 28 Верно ли

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    Там е работата, че не са фейк, по тази тема получават данни от първоизточника Зелето. Предварително ни информират какво са ни намислили.
  • 29 Просветен илюминат

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Не че такова":

    Казват,че книгата се избрала по съдържанието,а не по корицата?

    Коментиран от #32

  • 30 Гошко

    7 0 Отговор
    Иде масовата ваксинация, беееееее...
  • 31 Просветен илюминат

    5 5 Отговор

    До коментар #27 от "Защо триеш":

    Много хора не виждат смисъл и логика в много действия и мерки на правителството по принцип.
    Интересна е причината поради която стадото следва шепа тарикати,там е разковничето за свободата и сриването на системата,а тя е много проста.
    Скоро може да ви разкрия много интересни неща за себе си.
  • 32 Не че такова,

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Просветен илюминат":

    ама от какъв зор сложи въпросителна в края на изречението?

    Коментиран от #42, #43

  • 33 Пацо

    15 2 Отговор
    Tози тормоз трябва да се прекрати. Като има вируси пандемии раздайте противогази и всичко приключва за месец. Но не. Само се лигавят. Разни парцали си слагаме на устата па това па онова. затворете границите и всичко за месец ,противогази и това е. Лъжци и измамници!

    Коментиран от #37

  • 34 Пенев

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Hoho Boho":

    Е имах си аз и да помислиш, че е истинска😂 Нали си Ганчо, ти винаги знаеш по-добре😂
  • 35 Анонимен

    7 1 Отговор
    Лечителят беше нисък мъж на около петдесет години, чийто вид не издаваше мистична, духовна или друга дарба за лекуване. Но лечението му беше забележително. След като внимателно опипа крака ми, той стана и направи няколко знака във въздуха зад гърба ми. Всъщност въобще не ме докосна и когато го попитах какво прави, отвърна само, че превъртал някакви ключове в енергийното ми поле. Направи го за около минута и после ме помоли да стана. Не почувствах никаква болка, дори най-лека. Напълно смаян го попитах какво е направил. Той ми каза, че тялото е образ, проектиран от ума; когато сме здрави, умът поддържа този образ недокоснат и уравновесен. Раната и болката обаче ни карат да оттеглим вниманието си от засегнатото място. В такъв случай образът на тялото започва да се влошава, енергийните му структури отслабват, стават нездрави. Затова лечителят възстановява правилната структура - това става мигновено, на момента - след това умът на пациента поема отговорността за поддържането й по същия начин.
    Стъпвах на крака си и обикалях из стаята, за да се уверя, че не се заблуждавам. Докато правех това, лечителят ми каза небрежно, че бих могъл да се науча да върша същата работа сам. "Наистина ли? Какво е нужно, за да мога да постигна нещо подобно?" Той отвърна: "Просто трябва да се отървете от убеждението, че това е невъзможно
  • 36 PSIHOLOG

    10 3 Отговор
    НЯМА СИМПТОМИ ИМА СИМПТОМИ НАСТИНКА ГРИП ,БЛИЗКИ КОНТАКТИ СВЪРШЕНИ СТЕ СТРАХЛИВА ПАСМИНА,ЦЕЛ РОБСТВО!
  • 37 Анонимен

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Пацо":

    - Идеално гладка кожа,големи изразителни очи и тишина... Що е то? - Жена с противогаз!
  • 38 дядо ви от бг

    0 5 Отговор
    явно защо ,14_ 16 ти век чумата от китай, понеже " търговците" !!!!!! внасяли във Франция копринаааааааааа!!!!! а трябвало да оставят корабите в корсика за един месец!!!!! История братчета!!!!! няма да има повече Маоизъм в света! не разбрахте ли!!! и няма дта има китайските доносници, които се опитват да играят Европа!
  • 39 1234

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "1234":

    Бъзикам се с ганьовците и те се вързват...
  • 40 Да да и да

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Защо триеш":

    Чак толкова са тъпи, мисля че няма нужда от допълнителни диказателства!?
  • 41 добре е

    9 1 Отговор
    Днес кихнах три пъти.Наистина.А съм в съвършенна кондиция.Ко да правя ся?

    Коментиран от #52

  • 42 Сигурно

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Не че такова,":

    се чуди дали чел книга...
  • 43 Сигурно

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Не че такова,":

    се чуди дали си чел книга.
  • 44 Азз

    3 1 Отговор
    Новия Менгеле
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Hoho Boho

    3 1 Отговор
    А аз си мисля, че наскоро прекарах Ковид безсимптомно,
    защото през последните 14 дни нямах никакви гриподобни симптоми.
  • 47 Дългия

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Живеещ в Германия":

    Ами, че ти сам си избрал къде да живееш, и ще си плащаш гяволъка! В БГ наеми не плащам!

    Коментиран от #50, #56

  • 48 Монгола

    7 1 Отговор
    Новия вирус ще казва kur ще поразява анusa изневиделица!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Не плащащ

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Дългия":

    Щот живееш при маминка и татинка или си някъде за заврян и през живота си никога няма да бъдеш истински самостоятелен като мъж и никога няма да спечелиш реални пари. Мързел със самочувствие.
  • 57 На мамуни ни напрайха!

    6 1 Отговор
    Сега даже ако си здрав и се чувстваш прекрасно,означава,че си безсимптомно заразен и много опасен!Целта е никой да не избегне ваксинацията!!!

    Коментиран от #59

  • 58 БРЦК

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "РЪМПЕЗИ":

    Човек най голямата болест в момента сме самите ние . Страховете породени от нашите фантазии потклаждани от медиите са убийствени. Ние се ръководим от внушенията си и от тях се разболяваме .
  • 59 БРЦК

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "На мамуни ни напрайха!":

    И всеки да влезе в системата за манипулации и контрол. Чрез банките и навсякъде регистрации в интернет в общината навсякъде. ......
  • 60 Боце

    2 1 Отговор
    И какво - първо ще избият прилепите, после норките, а сега и камилите?
  • 61 Електрошок

    3 1 Отговор
    Още преди 30г.разбрах какви овце сме,когато започнаха да пишат закръглените цени на 99,вместо 100.За нормален човек това е обидно!След това включиха цветните кодове за времето например-като за олигофрени!Сега ни сервираха вируса,като последна стъпка към ваксинирането! Наред с това започна цензура,под предлог за разпространение на фалшшиви новини,език на омразата и теории на конспирацията.Оказа се,че тайните на илюминатите и масоните не са нищо повече от добро познаване на човешката наивност и глупост.
  • 62 факт

    0 1 Отговор
    айде на камилския гриб
  • 63 3333

    1 1 Отговор
    Най новия корона вирус е от камили и талибани. Предизвиква четиристранна бронхо пневмония.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.