Last news in Fakti

26 Ноември, 2020 12:05 3 033 14

Германия иска затваряне на ски курортите в ЕС до януари

  • коронавирус-
  • пандемия

Швейцария, която не е членка на ЕС, вече отвори курортите си, за разлика от другите алпийски страни

Германия иска затваряне на ски курортите в ЕС до януари  - 1
Снимка: Shutterstock

Германия се стреми към постигане на споразумение в Европейския съюз ски курортите да бъдат затворени до началото на януари с цел да се ограничи разпространяването на коронавируса, съобщи Би Би Си. Същевременно германските лидери решиха да удължат до 20 декември ограничителните мерки, които действат от 2 ноември.

„Ще го кажа открито – няма да бъде лесно, но ще се опитаме“, каза канцлерът Ангела Меркел късно в сряда след разговор с премиерите на провинциите, визирайки евентуална сделка за ски курортите

Някои от ранните огнища на разпространение на заразата в Европа бяха ски курорти, което допринесе за разпространяване на заразата по континента, отбелязва Би Би Си.

Италианският премиер Джузепе Конте вече подкрепи отлагането на старта на ски сезона, но подчерта необходимостта от европейско решение.

„Ако Италия реши да затвори всички ски курорти, без подкрепа от Франция, Австрия и други страни, тогава италианските туристи биха поели риска да отидат в чужбина и да пренесат зараза вкъщи при връщането си“, каза Конте по-рано тази седмица.

Мнозина италианци поемат към заснежените склонове за Коледа и Нова година. А този период е важна част от местната икономика на районите със ски курорти в Европа.

Президентът на Франция Еманюел Макрон даде да се разбере, че ски курортите във Франция ще останат затворени до Нова година.

Но Австрия изрази безпокойство от план за затварянето им в целия ЕС, като финансовият министър Гернот Блюмел каза, че ако Евросъюзът принуди ски районите да останат затворени, „това ще трябва да бъде платено“. Компенсациите биха възлизали на милиарди евро.

Швейцария, която не е членка на ЕС, вече отвори курортите си, за разлика от другите алпийски страни. Така че скиорите, които не могат да отидат в съседките ѝ, могат да прекарат зимните си отпуски там.

Ски лифтовете работят, като се изисква носене на маски, което предизвика критики от пратеника на Световната здравна организация Дейвид Набаро: „Когато индексът на инфектиране намалее, а той ще намалее, тогава ще сме свободни, колкото си искаме. Но точно сега да се отварят ски курортите? При какви условия?“

Удължаване на мерките в Германия до 20 декември

Меркел съобщи пред журналисти в Берлин още, че Германия ще удължи до 20 декември ограничителните мерки, наложени по-рано този месец с цел забавяне на разпространението на коронавируса.

„Експоненциалното нарастване на броя на инфекциите бе спряно, стръмната крива бе изравнена“, каза тя след преговори с премиерите на федералните провинции на Германия.

„Но броят на инфекциите остава на равнище, което е твърде високо. Ситуацията не ни позволява да отменим мерките“, добави тя пред журналисти снощи.

За последното денонощие бяха регистрирани 22 268 нови инфекции (с тях общо стават 983 588), и 389 смъртни случая, с което общият брой на починалите от болестта достигна 15 160.

На срещата е било взето решение за задължително носене на маски във всички пешеходни зони, където има висока концентрация на хора, както и в центровете на градовете.

Сбирки до 10 души за коледните празници

От 1 декември влиза в сила забрана за събирания на повече от пет души. По коледните празници ще могат да се събират до 10 души, без да се броят децата.

От 2 ноември Германия е в карантинен режим. За най-малко един месец са затворени ресторанти, барове и други заведения за хранене. Храни и напитки се предлагат само с доставка. Не работят също театрите, кината и концертните зали, фитнес клубове, басейни, козметични студиа.

За разлика от карантината през пролетта сега детските градини и училищата, а също магазините и фризьорските салони, остават отворени. На обществени места могат да се срещат членове на максимум две домакинства. Нощуването в хотел е разрешено само при крайна необходимост.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко Харамеца

    14 12 Отговор
    Ами да ги затворят какво чакат?!
  • 2 PSG FR

    33 3 Отговор
    Германия не може да дава тон другите страни какво да правят, не го ли разбраха? Поканиха бежанците, сега другите да споделят тежестта, сега те са решили да си сложат въжето на шията, давайте и другите да съсипем икономиката си. Хайде бегайте у лево! И през 1939 опитахте да завладеете Европа и да наложите своето, всички знаем как завърши това! Марш!
  • 3 Куршавель

    3 3 Отговор
    Фрамцузите ще ядат кра.щ лакто винаги.Ххайахахсхаха
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Барца Толуп

    4 2 Отговор
    Я, майне танте, а за чекемдженцата - нЕма да говориме,а ?
  • 6 Само сдс

    7 3 Отговор
    Германия е най-богатата страна на планетата и може да си позволи да затворят всичко там, но им дават хубави пари на хората като ги затварят, за разлика от най-бедната страна в Европа, а може би и на планетата! Тук у нас 99,99% oт чacтния бизнec нe e зaтвoрeн, нo щe бъдeм coлидaрни cъc зaтвoрeнитe! Cпирaмe дa плaщaмe дaнъци и ocигурoвки дoкaтo нe oтвoритe рecтoрaнтитe и мaгaзинитe в мoлoвeтe нa кoлeгитe! Нeoкoмуниcтитe прoтecтирaт прeд миниcтeрcки cъвeт, кaтo миcлят, чe зaплaтитe мoгaт дa им ги вдигнaт oт тaм /тoвa e пoрaди липca нa cивo вeщecтвo/, a трябвa дa прoтecтирaт прeд руcкoтo пocoлcтвo и Крeмъл дa им вдигнe хoнoрaритe! Тoзи вируc e в гoлямa уcлугa нa нac чacтния бизнec, зaщoтo вдигнaхмe цeнитe пoчти двoйнo в cрaвнeниe c минaлaтa гoдинa и виe гo зaбeлязвaтe кaтo oтидeтe нa пaзaр или кaквoтo ce ceтитe пo двoйнитe вeчe цeни. Зaтвoрихa 15-20 мaгaзинa пo мoлoвeтe и фитнecитe, нo чacтният бизнec cи e oтвoрeн и тeпървa щe вдигaмe oщe цeнитe, cъoтвeтнo нaшитe зaплaти! Тaкa чe ниe cи вдигнaхмe зaплaтитe вдигнeтe cи ги и виe дe? Прoтecтирaйтe тaм къдeтo трябвa aкo иcкaтe пoвeчe пaри!

    Коментиран от #10

  • 7 ss11

    9 2 Отговор
    Предлагам без ски следващите 10 години, вместо това декември ваксина, март ваксина. За летните месеци какво това море и почивка пак ваксина, за да може само да работите :хоум: , като през това време и децата да си гледате. Само работа за вас, роби. Няма да стане, тази
  • 8 Мангъров

    1 5 Отговор
    Абе тия луди ли са!? Болните да пият чайчета, и ще оздравеят! И да си карат ските!
  • 9 Гост като гост

    9 1 Отговор
    Да си затварят техните курорти, кво се мешат кат мазна мерудия навсякъде
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 58488285883293747271818473718-99474

    5 2 Отговор
    Германия марш в последната дупка на тоя свят именно умрялата ви територия жалка студена и бездушна като вас ахахахаха. Слава россии
  • 12 1234

    7 1 Отговор
    Аз пък искам да затворим всички немски заводи за коли, зашото са хиляди в общи сгради
  • 13 В Швейцария и куршавел

    5 1 Отговор
    Ги отварят а нас бальците на затварят. СССР ряпа да яде пред ЕС......
  • 14 ЛЛЛ

    3 1 Отговор
    Който го е страх от мечки да не ходи в гората