Last news in Fakti

27 Ноември, 2020 08:06 2 161 7

Последен етап! AstraZeneca ще проведе допълнителни глобални проучвания за нейната COVID ваксина

  • ваксина-
  • коронавирус

Двата режима на пълни дози на ваксината, разработени от AstraZeneca и Оксфордския университет, показват само 62% ефективност в сравнение с 90 на сто, когато първо се поставя половин доза, последвана от пълна доза на ваксината поне месец по-късно

Последен етап! AstraZeneca ще проведе допълнителни глобални проучвания за нейната COVID ваксина  - 1
Снимка: Shutterstock

Главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио разкри в четвъртък, че компанията има за цел да проведе още едно проучване в световен мащаб на разработената от нея коронавирусна ваксина.

Въпреки това е малко вероятно процесът на одобрение на ваксината да бъде забавен в Обединеното кралство и Европейския съюз поради допълнителните тестове, посочи той и добави, че одобрението може да отнеме повече време в САЩ, въпреки че не се очаква Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) да вземе предвид резултатите от това ново проучване за ефективността на ваксината.

"След като открихме, че нашата ваксина изглежда има по-добра ефикасност, трябва да потвърдим това, така че трябва да направим допълнително проучване", каза Паскал Сорио. Според него това проучване "може да бъде по-бързо, защото знаем, че ефикасността е висока, така че се нуждаем от по-малък брой пациенти".

Междувременно разработчиците на руската ваксина "Спутник V" предполагат, че AstraZeneca може да комбинира своите две пълни дози на ваксината с "човешки аденовирусен вектор за повишаване на ефикасността" на "Спутник V".

"Комбинирането на ваксини може да се окаже важно за реваксинациите", подчертаха руските разработчици в Туитър съобщение, публикувано в четвъртък.

Двата режима на пълни дози на ваксината, разработени от AstraZeneca и Оксфордския университет, показват само 62% ефективност в сравнение с 90%, когато първо се поставя половин доза, последвана от пълна доза на ваксината поне месец по-късно.

От друга страна, Федералният изследователски център за епидемиология и микробиология "Н. Ф. Гамалея" обяви преди дни, че неговата ваксина "Спутник V" е била над 95% ефективна 42 дни след първата доза или 21 дни след втората.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 AstraZeneca

    8 3 Отговор
    Нашата ваксина е най-добрата:

  • 2 РОКИ

    7 2 Отговор
    ОЩЕ НЕ Е ПРОВЕРЕНА НО НИЕ СМЕ Я КУПИЛИ И ЩЕ ВАКСИНИРАТ ХОРАТА С КАКВО И ОТ КАКВО ЩЕ СПАСЯВАТ
  • 3 ****

    10 3 Отговор
    Тук надпреварата е не кой ще създаде ефикасна ваксина,а кой първи да прибере парите на наивниците.
  • 4 Виж ти....

    2 0 Отговор
    Струва ми се ,че нещо се протака по тези казано жизненоважни ваксини!
  • 5 Вела

    4 2 Отговор
    Това заиграване с дозировката леко ме притеснява. Първо половин доза значи какво, че е опасна ако е цяла и подготвя организма за да не ни разболее? Защо това не се обясни? Освен това ваксината с жив вирус ли е или с умъртвен, ацелоларна ли е или не? Много неща не се казват и това ме притеснява!
  • 6 Сандо

    1 0 Отговор
    Голям зор ще бъде докато я пробутат тая пуста ваксина.
  • 7 волен сидеров

    2 0 Отговор
    ХА ХА ХА ХА ХА ,КОГА Я НАПРАВИХА ВАКСИНАТА ,КОГА Е ИЗБРОБВАХА И КОГА ОДОБРИХА -ЖАЛКИ ИЗМАМНИЦИ,КАТО С МАСКИТЕ -УБИВАТ И ДЕЦАТА НИ