Last news in Fakti

27 Ноември, 2020 11:02 2 798 10

След 20 дни карантина Гърция още не вижда края на епидемията

  • гърция-
  • коронавирус

От регистрираните вчера 2018 нови случаи на коронавирус 562 са в Солун, докато в далеч по-многолюдната Атика са 408

След 20 дни карантина Гърция още не вижда края на епидемията - 1
Снимка: Shutterstock

Двайсет дни след началото на националната карантина Гърция не вижда край на епидемията от коронавирус, а вчера правителството удължи до 7 декември строгите ограничения, които първоначално бяха обявени до 30 ноември, пишат гръцките вестници.

В Гърция вчера е извършено първото прехвърляне по въздуха на пациенти с COVID-19 от Северна Гърция в Атика с транспортен самолет С-130, съобщава на първа страница ежедневникът "Катимерини". Транспортирането на пациентите се налага, защото в Северна Гърция ситуацията с пандемията е по-тежка. От регистрираните вчера 2018 нови случаи на коронавирус 562 са в Солун, докато в далеч по-многолюдната Атика са 408, предава БТА.

Вестникът пише, че заради пандемията публичната администрация се намира в състояние на "полуваканция". Според "Катимерини" скоростта и ефективността никога не са били черта на гръцката администрация, но дистанционната работа, която някои държавни служители възприемат като платен отпуск, и мерките за избягване на струпването на хора са влошили ситуацията драматично. Голям проблем за гражданите е трудността да се свържат със службите по телефона, което е необходимо, за да си запазят час да бъдат обслужени.

Големи закъснения се наблюдават в дейността на редица институции. Например комисията за регистрация на търговски марки на министерството на развитието и инвестициите се нуждае вече от осем месеца, за да обработи исканията на фирмите.

Според проучване на общественото мнение, извършено от социологическата агенция Пулс по поръчка на телевизия Скай и цитирано от "Катимерини", 64 процента от гърците заявяват, че ще се ваксинират срещу новия коноравирус, когато излезе ваксина. В друго проучване обаче, на "Метрон аналисис", публикувано в ежедневника "Та неа", едва 51 процента казват, че ще се ваксинират, а 41 процента - че няма да го направят.

Двойно по-малък оборот в сравнение с миналата година се очаква на днешния "Черен петък" в магазините в Гърция, пише икономическото издание "Нафтемборики". Според вестника първите оценки на поведението на купувачите в навечерието на "големия момент" са показали, че виртуалната витрина може да е привлекателна, но загубата на физическия канал за търговия не може да се компенсира от електронния.

Според първоначалните оценки тази година оборотът на "Черния петък" ще е с около 50 процента по-нисък от миналогодишния.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 0 Отговор
    Нямат си НОЩ.
  • 2 1234

    2 0 Отговор
    Да си сложи очила
  • 3 Съдията Дред

    17 0 Отговор
    А у нас прехвърлиха тъпата кърджалийска п.... от шуменска в софийска болница с хеликоптер. Щото си била ударила рамото в лека катастрофа. А да прехвърлят болни от короната с хеликоптер или самолет, не може да се случи. То всяка болница си има стълбище, и там вече на кой както му излезе късмета.
  • 4 Кирилов

    17 2 Отговор
    Цялата ситуация при вас в Гърция ce cлучвa, зaщoтo упрaвлявaщитe зaтвoрихa прaвocлaвнитe църкви зa миряни, и c тoвa прoгнeвихa Гocпoдa!

    Тoвa рeшeниe нa упрaвлявaщитe в Гърция - хрaмoвeтe дa ca зaтвoрeни зa eнoриaшитe - e бeзумнo, aнти-църкoвнo и aнти-прaвocлaвнo!

    Cрeщу тoвa рeшeниe трябвaше да стачкувате и дa прoтecтирaте дoкрaй, дoкaтo нe гo oтмeнят! Зaщoтo пocягaт нa вярaтa и cвoбoдaтa нa вярaтa нa прaвocлaвния хриcтиянин!

    Зaщoтo църквaтa ce cъcтoи oт хoрa и вceки прaвocлaвeн хриcтиянин имa cвeщeнo прaвo дa приcъcтвa нa Бoгocлужeниe в хрaмa и никaквa cвeтcкa влacт нямa прaвo дa зaбрaнявa или oтмeня тoвa!

    Коментиран от #9, #10

  • 5 123

    14 1 Отговор
    Нали имат мерки. Защо ковида не изчезва?
  • 6 Азззззззззз

    11 1 Отговор
    Мерките ще останат докато дойде отровната ваксина. Хората ще бъдат изнудвани да си я бият.
  • 7 QR Виза

    6 1 Отговор
    Новоформираният "Гръцки синдром" е много по-опасен от "Стокхолмския синдром" ! Някой ден, ще се изучава в учебниците по психиатрия, помнете ми думата!
  • 8 Факт

    4 1 Отговор
    Мерките са прах в очите на хората. Даже ги скупчват още повече да се заразят по-бързо
  • 9 Нана

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кирилов":

    Кой може да ти вземе вярата,човече? Не е важно къде си- вярата е в сърцето. Всеки дом е храм,ако има вярващи. Напомняте ми на стари времена ,когато анатемосвали в името на Бог ,а всъщност самите те са носели лошото в себе си ,породено от ограничени умове.
  • 10 пророк Исай

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кирилов":

    Ти , вярваш в написаното от теб , нали ??? Лошооооооооооо , ти си се поболял , без да си се заразявал ! Фанатизмът е най-лошата форма на вярата в НЕЩО !