Last news in Fakti

1 Декември, 2020 10:09 3 944 27

Китайците победиха коронавируса. Как успяха?

  • китай-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • мерки-
  • диктатура

Магазините са пълни, нощните клубове работят, а децата ходят на училище

Китайците победиха коронавируса. Как успяха? - 1
Снимка: Shutterstock

Нощните клубове работят, няма ограничения за излизане, магазините са пълни с клиенти. Статистически погледнато, рискът от заразяване в най-многолюдната страна на света е минимален: в официалните данни се съобщава за по-малко от 10 нови зарази на ден, които се регистрират основно при хора, завърнали се с вируса от чужбина.

Китай днес

Като изключим задължителното мерене на температурата на влизане в ресторантите, държавните институции, банките и болниците, всичко друго изглежда като съвсем нормален начин на живот: моловете, ресторантите и фитнес-залите отново работят, училищата и университетите са пълни с ученици и студенти.

На входовете на заведенията посетителите трябва да показват и т.нар. здравен код. Генерира го специално приложение, което подрежда риска от зараза в три категории: зелен, жълт и червен код. От началото на пандемията този код се ползва навсякъде в Китай. Без въпросното приложение и без зелен код за нисък риск от зараза придвижването в Китай е почти невъзможно. В същото време приложението дава на властите още една възможност да следят кой кога и къде ходи.

Ако въпреки всичко това някъде бъдат регистрирани повече нови инфекции, това незабавно води до спешни мерки: масово тестване на стотици хиляди и дори милиони хора в рамките на броени дни, а съответните градове биват изолирани от останалата част на страната.

В диктатура като Китай всичко това е възможно

Масово тестване и стриктно проследяване на веригите на зараза: това са основните инструменти на китайските власти в борбата срещу коронавируса. А при осъществяването на тези мерки не се жалят нито пари и усилия, нито персонал. Към това трябва да прибавим и добре охраняваните граници на страната, които практически са напълно затворени.

Решаващ е също така фактът, че в диктатура като Китай личните права и свободи и защитата на личните данни на практика не играят никаква роля. Властите изработват дигитални профили на всички хора, използват данните от камерите за видеонаблюдение и не са длъжни да се съобразяват с принципите на правовата държава. И за разлика от Европа, в Китай не се водят никакви обществени дебати - нито за налаганите мерки, нито за корените на пандемията.

Автор: Щефан Вурцел (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много просто

    20 18 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Китайците победиха коронавируса. Как успяха?
    Просто спряха да го изсипват от въздуха,върху главите на хората си.

    Коментиран от #3

  • 2 5кммм цм

    37 6 Отговор
    Ех, Дойчезеле, как ви се иска светът да е концлагер, а вие да сте в ролята на Менгеле! Да има диктатура, проследяване, затваряне и пр. демократични инструменти.
    Не се ли усещате, как прозирате?!
    Само се чудя, като се гътне дъртият гущер, дето ви управлява, кой ще го замести?!

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 4588

    4 16 Отговор
    Много просто - затвориха плътно границите си за да не се вижда какво става вътре. Сега могат спокойно да кажат каквото си пожелаят...
  • 5 Ташун Касапа

    15 2 Отговор
    Tова е знак ,че скоро ще свърши ковид блокадата понеже успяха да си пробутат ваксините и си назначиха удобния Байдън.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Алфа Вълкът

    10 1 Отговор
    Ако имахме танкове и ние щяхме да победим коронавируса!
  • 8 123

    5 7 Отговор
    В Европа и САЩ искат да постигнат същия контрол върху хората като в Китай за да са конкурентноспособни. Много работа за малко пари ама няма да им се получи.
  • 9 ДддддД

    15 3 Отговор
    Кога ще ги стигнем комунистите от Китай-а соросоиди...? Или ви е гот да умирате демократично като кучета????

    Коментиран от #26

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кой68

    16 1 Отговор
    Дисциплина....Бизнеса им е адаптивен...Не чакат някой да им казва какво да правят...Не чакат отнякъде субсидии....Няма противопоставяне лекар-лекар....А у нас?

    Коментиран от #14, #18

  • 13 Затваряне

    8 2 Отговор
    С половинчатите мерки прилагани в Европа епидемията се ограничава безспорно, но временно, ако болестта не се изкорени ефекта е единствено агония огромен брой жертви, съсипана икономика и страни потънали в международни кредити. Мерките които са наистина ефективи и решават проблема са затваряне, но напълно на всичко за кратко това приложи Китай, също макар и не толкова строго го приложи и Нова Зеландия и Австралия. Това са страните които са пример за справяне. Икономиката на Китай вече работи на пълни обороти, а в почети целия свят всичко тепърва потъва. За съжаление никой другаде не иска да предприеми крути мерки и да изкорени болестта, а всички искат само да управляват епидемията. Управляващи си го признават публично това навсякъде целта не е елиминиране, а контролиране на епидемията,а това е практически невъзможно за продължително време.
    С тези техните неадекватни и половинчати мерки се създава само някаква илюзия, че се опитват да правят нещо. Затваряне при което може да се ходи на работа и има работещи сектори които не са живото осигуряващи не е никакво реално затваряне. Докато има обществен транспорт няма как да се казва, че имало затваряне. Страна която остава заразените и карантинираните в домовете им никога няма да елиминира епидемията. Страните които изграждат карантини центрове с режим на непрекъсната охрана и настаняват карантинираните в тях те се справят.
    Истината е, че епидемията носи облаги за почети всички освен за обикновените хора, к
  • 14 Киншаса

    2 8 Отговор

    До коментар #12 от "Кой68":

    Ми заминавай за Катай кат не ти аресва тука.Ама няма да накараш българина да работи за 200 лева на месец за да е конкурентен още по-малкото французина или немеца
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 А ти си глпак

    2 9 Отговор

    До коментар #15 от "бате Митко":

    Така че китайците го разработиха и пуснаха в Уханската лаборатория.Те казаха по този начин няма значение как гласувате американци ние ви избираме президента
  • 17 Потребител

    9 5 Отговор
    Евала на китайците брокираха и спряха мързеливите браншове ресторантьорство, заведения за хранене и други овеселителни заведения които са ненужни за обществото и са най големите развъдници на заразата трябва да вземем пример от тях БРАВО 👏👏👏

    Коментиран от #19

  • 18 Хо хо хо

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Кой68":

    И най вече плодят се като зайци.Що иначе запада не и вестира в Монголия
  • 19 Нужник си ти

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Потребител":

    Като са ненужни китайците да спрат да ходят в Париж Рим и Венеция

    Коментиран от #22

  • 20 Трън

    9 0 Отговор
    В Китай има диктатура, а живота си тече нормално. В Европа всичко е затворено и няма диктатура.
  • 21 Пацо

    4 3 Отговор
    Разликата между Китай и Европа е следната. В Китай ти го начукват. В Европа трябва да си го начукаш сам. Реално разлика няма никаква защото винаги са ти го начукали. Едното е диктатура а другото е демокрация но и в двата случая ти е вътре и няма мърдане. Колкото по мърдаш още ти влиза. Другото е преразказ по картинка за децата в първите класове. Тотален контрол се задава . Ако искаш работа социален живот и технологии и т н имунизация ограничения карантини ако не отиваш на село при овцете. Отврат стават нещата.
  • 22 Потребител

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Нужник си ти":

    Я си изпий хапчетата и пак прочети хубаво какво съм написал заради такива като теб ще има болести и зарази.
  • 23 Как успяха?

    4 0 Отговор
    Като изгониха американските "учени"и провокаторите на СЗО.
  • 24 Китайците

    4 0 Отговор
    победиха вируса щото не ги управлява крадливата тиква и простите му калинки.
  • 25 Мангъров

    2 3 Отговор
    Победиха вируса щото не са прости като нашите орки, които ми се кланят и чакат да им сервираме липов чай...
  • 26 ппппппп

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "ДддддД":

    Има хора за които е важно не просто да живееш,а как живееш,защото простто съществуване има смисъл само за хора като теб,но това вероятно няма да го разбереш.
  • 27 😷😷😷

    5 0 Отговор
    И ние живеем в Диктатура, но това не помага, така че не това е "ключа от палатката" Истината е че китайците разбраха, кой им пуска вируса и не го допуснаха повече за разлика от богата и глупава Европа, където ни го пуснаха пак и по- силен! Както се казва "нищо лично просто бизнес"!...за милиарди!