Last news in Fakti

1 Декември, 2020 21:00 2 334 23

"Пфайзер" иска условно одобрение на COVID ваксината си от Европейската агенция по лекарствата

  • ваксина-
  • коронавирус

ЕK оценява данните за ваксините срещу коронавирус, произведени от "Пфайзър" и "Модерна", и засега не може да посочи кога ще излезе със становище

"Пфайзер" иска условно одобрение на COVID ваксината си от Европейската агенция по лекарствата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Компаниите "Пфайзер" и "Бионтех" кандидатстваха ваксината им за COVID-19 да бъде одобрена условно от Европейската агенция по лекарствата, съобщи ДПА. Производителят иска ваксината да бъда налична в Европа до края на годината.

Германия си поставя за цел първите хора от уязвими групи и от здравните работници да бъдат ваксинирани срещу новия коронавирус през януари, заяви здравният министър Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс. Германските власти подготвят специални ваксинационни центрове, които трябва да са готови в средата на декември, въпреки че тогава вероятно още няма да има готова ваксина, добави министърът.

Здравни работници ще ваксинират хора с мобилни екипи във ваксинационните центрове, тъй като ваксината на „Пфайзър/Бионтех“ трябва да се съхранява при температура минус 70 градуса.

Германия планира да купи най-малко 100 милиона дози само от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“.

Същевременно говорител на Европейската комисия съобщи, че Европейската агенция по лекарствата оценява данните за ваксините срещу CОVID-19, произведени от "Пфайзър" и "Модерна", и засега не може да се посочи кога ще излезе със становище. Това предаде БТА.

Говорителят поясни, че ако ваксините бъдат оценени положително, Еврокомисията ще трябва да даде одобрение за допускане на препаратите до пазара в ЕС. Преди комисията да се произнесе, държавите от ЕС трябва също да одобрят достъпа до ваксините, уточни говорителят след въпроси на пресконференция.

По неговите думи, за да може ЕК да се произнесе положително, ще бъде необходимо квалифицирано мнозинство сред държавите от ЕС (55 на сто от страните, представляващи 65 на сто от европейското население).

Говорителят добави, че Комисията е готова да даде пазарен достъп броени дни след положителното становище на лекарствената агенция.

Комисията ще действа в случая по спешна процедура, заяви говорителят. Той допълни, че ЕК е готова да осигури на държавите от ЕС помощ за преноса и съхранението на ваксините. По неговите думи, след като лекарствената агенция и ЕК дадат разрешение, доставката на ваксините ще бъде договаряна пряко между държавите и производителите.

Говорителят призова да не се смесват въпросите за осигуряване на ваксините и спекулациите с борсовата стойност на фармацевтичните дружества след съобщенията за успешна ваксина.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    19 5 Отговор
    Първо да я бият на гербавите.След година ще видим какъв е ефектът.

    Коментиран от #4

  • 3 SARS

    19 4 Отговор
    Ако още малко изчакат, няма да има нужда от ваксини :)
  • 4 гербаджия

    5 10 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ние герберите сме с имунитет. Първите ваксини заминават за ресторантьорите и техните клиенти.
  • 5 ДЕДО ВИ КРАЧУН

    15 4 Отговор
    ТИЯ ШМЕКЕРУВАТ, КАТО РЕМДИСЕВИРА. ДОКАЗАНО Е ЧЕ НЕ ПОМАГА СРЕЩУ КОРОНА НО Е НАЙ-ПРОДАВАНОТО.ТАЗИ ЩЕ Е МОЖЕ БИ ЛОША ВАКСИНА СА НАЙ-МНОГО СТРАНИЧНИ ЕФЕКТА. В БРАЗИЛИЯ УМРЯХА НЯКОЛКО ДУШИ ОТ НЕЯ.
  • 6 нашия

    23 3 Отговор
    а защо не искат БЕЗУСЛОВНО приемане-защото не искат да носят отговорност явно

    Коментиран от #8, #14

  • 7 БОЗА

    25 4 Отговор
    Тези не искат да носят отговорност,за ваксината си...елиминират евентуални съдебни искове...искат да прескочат правилата в Европа и да са монополист и преди всички...нагличко...вярно хапката е тлъсти,ма еб@си "апетита"... ;-)

    Коментиран от #23

  • 8 Точка Омега

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "нашия":

    Защото за да ви пратят в Казана, сами трябва да се самоубиете.
  • 9 Русенец

    6 6 Отговор
    Големият бум на заразени ще дойде няколко седмици, след като хората почнат да се ваксинират. Сега, хората са наплашени и спазват мерки. После, когато половината се ваксинират, ще спрат да спазват мерки и ще почнат да разпространяват зараза, дори и без да могат самите те да се заразят.

    Коментиран от #20

  • 10 Доктор 😷 Менгеле

    16 3 Отговор
    Така, така, условно, за да не носи отговорност, и защо толкова бързат, да правят пачки 💶 💶 💶, Дойчовците и те първи на пангала, той оня с мустачките не можа да завладее света ама бабата може и да му довърши делото!!!
  • 11 123

    11 3 Отговор
    Една част от ваксините са отровни. С 10-15% както е казал Бил Гейтс може да се намали населението на Земята.
  • 12 Азззззззззз

    16 1 Отговор
    Какво одобрение след като ваксината иска технологично време за тестване, а то е няколко години. Получава се игра на руска рулетка.
  • 13 Hoho Boho

    9 1 Отговор
    Търсят се доброволци за тестване на ваксините.
  • 14 Диверсант

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "нашия":

    Май още не си разбрал че са си осигурили имунитет и на опаковката ще пише че производителя не носи отговорност за евентуални негативи последици

    Коментиран от #16

  • 15 Пацо

    15 2 Отговор
    Малко зная за ваксините и малко съм чел по въпроса. Но това което разбрах е че никой не знае със сигурност как тези ваксини ще действат във времето. Нищо не е сигурно а това е тревожно. Тези ваксини не са като всички остали до момента. Действат по различен начин и са малко наблюдавани във времето. Тревожни са нещата. Не зная кое е по опасно повече вируса или ваксините.
  • 16 Мир

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Диверсант":

    В сайта на СЗО също се застраховат предварително, че не носят абсолютно никаква отговорност за негативни последствия последвали техните съвети. Това заявление естествено не е на първата страница а е забутано в дъното и е написано с малки букви. Говорят че искат да подобрят физическото и психическото здраве на населението на планетата но реално всичко е само една голяма заблуда, за морал въобще е трудно да се говори. Пазете си здравето сами, доверявайте се само на лекар който познавате като човек, за съжаление здравната система не работи за нашето здраве.
  • 17 Ели

    6 0 Отговор
    Интересно ми е какво има в тази ваксина, че трябва да се съхранява при -70 градуса? Снощи по испанската телевизия казаха, че се обмислят дебати, които се очаква да доведат до закон за ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ваксинация.

    Коментиран от #18

  • 18 тттгтгт

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ели":

    Ели, стига малоуммни въпроси!
  • 19 Истината

    8 2 Отговор
    Ваксината с-у Ковид причинява безплодие при мъжете 97%, а при жените 47%, освен това поврежда мозъка така, че човек не може да мисли задълбочено, те това е. На бъдещите ваксинирани ЧЕСТИТО.

    Коментиран от #21

  • 20 Чел недочел

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Русенец":

    Всички в Русе ли сте на това умствено ниво? Как някой който не е заразен ще пренася заразата? Доста четене си пропуснал явно от много писане по интернет.
  • 21 Зелено човече

    3 4 Отговор

    До коментар #19 от "Истината":

    Явно не си ваксиниран против шарка и е нанесла безвъзвратни поражения в черепната ти кутия. Извънземните ли ти прошепнаха тази детайлна информация за ваксините? Земята е плоска нали?
  • 22 ДА СИ ПРОДАВАТ БОКЛУШКИТЕ

    4 1 Отговор
    ВАКСИНИ В САЩ. .ДА ТРОВЯТ ТЕХНИТЕ ХОРА! !!
  • 23 Не знам дали

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "БОЗА":

    Не знам дали знаеш, но вчера Британския Парламент е приел освобождаването на Пфайзер от всякаква наказателна отговорност във връзка с употребата на ваксината им.
    Явно тази ваксина е голям буламач, произведена на маймунски вектор, едва в края на втората фаза на изпитването е, и това криволичене с отговорността означава, че вероятно е опасна, трудна е за транспорт, транспортира се в хладилници и разбира се е пет до седем пъти по- скъпа от руската, а с руската са ваксинирани над 60 000 човека , ефективност над 95% ,съхранява се на нормална температура, лесна за транспорт, разработена на човешки вектор и струва само 10 долара за доза...на я познайте, коя ще до купим ние в Република БЪЛГАРИЯ