Last news in Fakti

2 Декември, 2020 12:07 3 077 37

Турция започва ваксинацията срещу COVID-19 на 11 декември

  • турция-
  • коронавирус

Приоритетно ще бъдат ваксинирани последователно здравните работници, хронично болните, възрастните над 65 години, служителите от сигурността, куриери и авиоработници

Турция започва ваксинацията срещу COVID-19 на 11 декември  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция ще започне ваксинациите срещу новия коронавирус на 11 декември, съобщи здравният министър на страната Фахреттин Коджа, като уточни, че прилагана ще бъде китайската ваксина срещу COVID-19, предава БТА.

"Първата ваксинация е на 11 декември", пише в заглавие в. "Акшам". Ваксината ще бъде поставяна първоначално на здравните работници в страната, уточни Коджа. По думите му намерението е през декември и януари постепенно да започне интензивно ваксиниране. Същевременно към април се планира Турция да премине към ваксинация със собствената си ваксина, която в момента е на етап изпитания върху хора, посочи още министърът.

В. "Джумхуриет" уточнява, че през декември в Турция ще пристигнат 20 милиона дози от китайската ваксина от общо 50 милиона, поръчани от страната. Специализираният Научен съвет за борба с коронавируса към здравното министерство ще определи кои ще бъдат първите ваксинирани с препарата. Министърът на здравеопазването каза още, че се водят интензивни преговори също и с "Пфайзер" във връзка с тяхната ваксина, пише още "Джумхуриет".

В. "Сабах" пък цитира думите на президента Реджеп Тайип Ердоган, който изрази очакване, че с поставянето на поръчаните 50 милиона дози в рамките на 90 дни пандемията в страната ще бъде поставена под контрол. През първото тримесечие на 2021 г. 25,5 милиона души ще получат по две дози от ваксината. Приоритет ще имат медиците и хората с хронични заболявания, посочи президентът.

По думите на Ердоган Турция въвежда нужните мерки и ограничения в зависимост от картината на разпространението на коронавируса. Той посочи обаче, че ако сегашните мерки не дадат желания резултат за ограничаването на пандемията, ще бъде подготвена нова пътна карта. Съгласно плана на страната до три месеца епидемията трябва да бъде поставена изцяло под контрол, пише "Сабах".

Същото издание посочва, че първият ваксиниран следващата седмица ще бъде именно здравният министър на Турция Фахреттин Коджа. Приоритетно ще бъдат ваксинирани последователно здравните работници, хронично болните, възрастните над 65 години, служителите от сигурността, куриери и авиоработници. За тях ваксината ще бъде безплатна. Другите граждани ще могат сами да си купят ваксини от аптеките срещу "скромна сума", посочва още "Сабах".

Същевременно в средата на декември се очаква да приключи фаза 1 от изпитанията на една от ваксините, разработвани от Турция, която се намира в най-напреднал етап, пише "Миллиет". В този етап препаратът бе поставен на 44 доброволци и засега не е дал сериозни странични ефекти.

След две седмици започват изпитанията от фаза 2, които ще се проведат сред 200 доброволци, а към фаза 3 се планира да се премине през февруари. Този последен етап от изпитанията на турската ваксина ще обхване 10 хиляди доброволци.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владислав Горанов

    7 0 Отговор
    Забравихте ли го ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иван

    29 16 Отговор
    Турците и в това ни изпревариха. Не знам какъв диктатор е Ердоган, но дай боже и за нас един такъв управник. Не се харесва на никой извън Турция, но народът си го обича, защото единствено той мисли за страната си.

    Коментиран от #16, #31

  • 6 един от многото

    20 3 Отговор
    Знаете ли , че от 270 публикации във факти за вчера , 56 са имали пряко отношение с пандемията. Имам чувството , че искат да го побъркат този народ. Медиите не смятате ли , че ще е по добре да намалите броя на тези публикации и да ги замените с по-позитивни новини.

    Коментиран от #9

  • 7 мелеза

    16 9 Отговор

    До коментар #4 от "М__ъ__рШИ":

    И в църква да влезеш ще видиш хора, които се молят или като влезеш в църква ти виждаш алкохолици с танцуващи шарфантии на пилон ли. Иначе ако се молят, за теб са фанатици. Знаеш ли, безбожници като теб са хиляда пъти по гнусни от човек, който се осланя на Бог, Аллах...
  • 8 Stéphanie 🎲

    6 13 Отговор
    Анатоли е избрал страхотна снимка👍2в1 😅 що ли 😉стига ми само да я погледна думите са излишни 😂.Няма нужда от адекватни коментари които ще се изтрият от после .Уникални к****и 😂 пророка ще им помогне ваксината е излишна 🙃🙃🤪

    Коментиран от #10

  • 9 пич

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "един от многото":

    Дремме им за народа, важното е повече рекламки! Иначе наистина жалко, има хола които буквално вече са полудели! Впрочем, повечето от коментиращите тук са под огромно напрежение и стрес по отношение на пандемията!
  • 10 Ха ха

    18 3 Отговор

    До коментар #8 от "Stéphanie 🎲":

    На българите кой пророк помогна за да сме робите на Европа?

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Stéphanie 🎲

    6 11 Отговор

    До коментар #10 от "Ха ха":

    Благодари на техния за 500години и после на Окупаторите РФ за още 45години.Все пак България е още е на картата 😉 можеше и по зле да е

    Коментиран от #13, #18, #20

  • 13 Ха ха

    13 3 Отговор

    До коментар #12 от "Stéphanie 🎲":

    Забрави и 200 години под византийско робство. Да се благодарим на САЩ, че ни има. Защото гърците подкрепяни от Франция искат заличаването на Царство България и разкъсването му на три „автономни“ области, подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния, а и Беломорието е подарък от французите за гърците откъснати от нас, България....

    Коментиран от #37

  • 14 куку

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "Говорим":

    Ако не ти харесва живота ти с нас, изчезвай където искаш
  • 15 Тюрк

    17 6 Отговор
    Тюркия е велика национална държава. Турците са най-големите националисти на планетата. Там ако хвърлиш знамето на земята ще те линчуват публично турци и кюрди заедно.
  • 16 Айше,

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    спри се вече!

    Коментиран от #19

  • 17 Тюрк

    16 6 Отговор
    През 1996г. в Севернокипърска Турска Република един грък искаше да свали знамето Аскера му заби куршума в главата от 15 метра и го свали като лебед. Аскера не прощава и няма да се спре докато не си възвърнете загубените земи от Османската империя.

    Коментиран от #36

  • 18 Сега

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Stéphanie 🎲":

    сме официално робите на ЕС, това трябва да ни радва ли?
  • 19 чичолина,

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "Айше,":

    боли ли
  • 20 Нещо си в грешка!

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "Stéphanie 🎲":

    Именно Великобритания, Франция и Германия разкъсват България и отнемат територията ни. А и през годините през които сме в ЕС обезлюдяваме със страшна сила и изчезвам. Разбра ли, Стоянке?

    Коментиран от #21, #25, #28

  • 21 Хи хи

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "Нещо си в грешка!":

    Тя не е 100 Янка, тя си една янка, която се кръстила на стефани,да звучи френско, със сигурност и баба и по време на османското робство се е кръстила айше за да звучи по османско

    Коментиран от #32

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ОСМАНАГИЧ

    3 6 Отговор
    Първо да ваксинират сиририйците и да им кажат,$иктир гит в Юръп.
  • 24 Ония

    10 2 Отговор
    Турците започват ваксинация, а пък нашите тулупи сега се сетиха да правят комитет.Ама нали трябва да направят още някой милион от тестове. За какво да бързат.
  • 25 Stéphanie 🎲

    3 6 Отговор

    До коментар #20 от "Нещо си в грешка!":

    Виж малко цинично но е факт -голата истина 😉на много не им изнася да го чуят.След ВСВ именно там бе проблемА ЗАЩО ни дадоха на РУСИЯ ?защщщщщо -Великобритания, Франция и Германия и Америка.Ако ни бяха вземали сигурно щяхме да сме светлинннннни години напред не това положение .

    Коментиран от #35

  • 26 Иван

    3 4 Отговор
    Огънят в Ада ще ги ваксинира.
  • 27 гост

    1 4 Отговор
    " която в момента е на етап изпитания върху хора"-това за Турция не мисля че е необходимо.
  • 28 Stéphanie 🎲

    2 5 Отговор

    До коментар #20 от "Нещо си в грешка!":

    Що се отнася за Франция бъди сигурен че Франция няма интереси 😂най много в някоя фабрика да шият панталони за износ ,за 20лв.надница на ден 😉 а във Франция еднин панталон да се продава 1000€ или повече.Ако имаха реален интерес жалко че го нямат вече щеше да се водиш французин 😉 както десетките територии по света на Франция.
  • 29 Ние от ЕС

    3 2 Отговор
    ще започнем да се ваксинираме след Турция?! Нема коментари от ...?!
  • 30 любопитко

    2 6 Отговор
    Анатоли, тези на снмката тъпкачите ти ли са?
  • 31 Йовчо

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    В какво не са ни изпреварили турците ,та викаш пак ли!?Аааа да в кражбата не могат!
  • 32 Хахах

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хи хи":

    Това е мъж !Като ония дженди васик атанасова!Най-вероятно е същия!
  • 33 годорийка

    1 3 Отговор
    Че каква е тази ваксина, дето не смеете да и кажете името ?
    Като знам качеството на стоките от чайника ... удЖас !
  • 34 бедност и нужда

    0 7 Отговор
    ами турците които работят за обогатяването на емира на катар има смисъл да станат опитните животни на китайците
  • 35 вулгарина

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Stéphanie 🎲":

    никога не може от нова повече. Нали и други държари бяха дадени на СССР а са колко пред нас? зависта основен манталитет, даже и ти лесното, нямаш вина а СССР.
  • 36 Готови ли сте

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тюрк":

    Готови ли сте да се сблъскате за 17 -ти път с руснаците ...

    Ще ти напомня, че от 16 -те предишни сблъсъка сте спечелили само един ... що не продължихте към Нагорни Карабах ... нещо не ви стигат топки да се срещнете с руски миротворци ... особено след 2008г., когато Грузия се пробва да убие руски сини каски ...
    Едно време , като имахме и ние армия Аскера се посираше , само като се вдигнеше изтребител от Граф Игнатиево.
    Много ви провървя с педАлта Горбачов кюрпета ... много .
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.