4 Декември, 2020 08:37 2 199 15

Европа остава в бойна готовност! Шарл Мишел предлага международен договор за пандемиите

  • пандемия-
  • ес-
  • шарл мишел

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също отправи остри критики към държавите, които първоначално са отричали опасността от COVID-19 и са отхвърляли съветите на СЗО

Европа остава в бойна готовност! Шарл Мишел предлага международен договор за пандемиите  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

За сключване на всеобхватно международно споразумение за съвместни действия срещу пандемии призова председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на виртуална конференция на високо равнище за COVID-19, организирана от ООН, предаде Франс прес.

Шарл Мишел смята, че светът е знаел, че може да го сполети такава пандемия, но все пак е бил неподготвен за появата на новия коронавирус.

"Броят на епидемиите се умножи в последните няколко десетилетия и ние бяхме хванати неподготвени с вируса на COVID-19", подчерта председателят на Европейския съвет:

"Има, тоест, известен провал и трябва да извлечем поука от това", допълни той.

В същото време "успехът по отношение на ваксините е резултат от международната солидарност и мобилизация", подчерта Мишел.

"Пред бъдещи пандемии трябва сега да утвърдим този подход, като структурираме нашия колективен капацитет да изпреварваме, подготвяме и управляваме този тип кризи. Предлагам да го направим по пътя на международен договор за пандемиите", каза Мишел.

Според него подобен договор трябва да се впише в рамките на Световната здравна организация и да има за цел да подобри нещата във всички области, в които е констатирано, че има интерес от засилване на сътрудничеството.

Шарл Мишел посочи като пример нуждата от по-добър контрол на рисковете, развитие на научните познания и надзор на появата на животинските инфекциозни болести, чието предаване на хората представлява голям епидемиологичен риск.

Един договор ще позволи също да се финансира и координира по-добре изследователската дейност, да се подава тревога, да се споделят информациите, да се подобри и достъпът до здравни грижи, смята Мишел:

"Визираната цел е да гарантираме достъп до ваксини, здравни грижи и тестове за бъдещи пандемии и това заслужава да бъде потвърдено с договор", каза председателят на Европейския съвет, но без да посочва краен срок до кога трябва да стане това.

В двудневната виртуална извънредна сесия на Общото събрание на ООН, посветено на COVID пандемията, участват лидери и министри от 140 страни, припомня БТА. Техните речи са предварително записани и се излъчват поетапно след състоялото се вече откриването от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Сред ораторите са френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Борис Джонсън, японският премиер Йошихиде Суга и други.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи остри критики към държавите, които първоначално са отричали опасността от COVID-19 и са отхвърляли съветите на СЗО:

"В условията на глобална криза ние трябва да сме единни, солидарни и координирани в глобални действия", заяви Гутериш.

Според агенция Франс прес жертвите на коронавируса по света са вече повече от 1 милион и 500 000. Общо от началото на пандемията са се заразили близо 65 милиона души.

Най-смъртоносен е COVID-19 в Латинска Америка - 452 000 души, след това в Европа - 430 000.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с магарето

    20 1 Отговор
    такова лапане не е имало
  • 2 Световният чефотский конгрес

    17 0 Отговор
    Започна 1984
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ха ха ха

    12 1 Отговор
    Тоз мишок пак ще се хване за голямите пръсти 🤣
  • 5 един от многото

    19 0 Отговор
    Вчера от 269 статии във факти 54 бяха с пряко или косвено отношение към пандемията , или 20,7 %. Медийната кампания върви с пълна сила!
  • 6 КОВИТО......МЪГЛЯВИНАТА ЗА БСП

    1 8 Отговор
    КВО СТАВА ДРУГАРИ ОТ БСП........НЯМАЛО КОВИ А.....

    Коментиран от #8

  • 7 МВРто

    4 0 Отговор
    Да отиде с дрегера и да му направи тест за алкохол и наркотици на този охлюв!
  • 8 Ми няма ми

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "КОВИТО......МЪГЛЯВИНАТА ЗА БСП":

    Не виждаш ли, че правят опит да ни поробят и първи ще са най-лесните - демек слугите им /като теб/!
  • 9 Ха ха

    5 0 Отговор
    Нищо ново. Това е една от точките на организаторите на пандемията, както и закупуването на ваксината от определени производители. Производителите на ваксината не носят отговорност за странични ефекти на ваксинираните.
  • 10 Аре

    3 0 Отговор
    Интересно от къде знаете, че ще има пандемия. Сега и договори да сключвали, той няма да свърши работа. Заловете гаднярите който пускат тия вируси. Ама как я като и вие сте с тях.

    Коментиран от #12

  • 11 Тра-ла-ла

    1 0 Отговор
    С други думи: Да си дойдем на думата!
  • 12 Гей Билдс

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Аре":

    Бил Гейтс го каза!
  • 13 павел пенев

    0 0 Отговор
    Бойната готовност на Европа се изразява в дрънкане на празни приказки.
  • 14 АЛО РАДЕЕЕВ

    2 0 Отговор
    И ТИЯ ДВАМА МОШЕННИЦИ СА СЪЩИТЕ КАТО НАШИЯ ЛЪЖЕЦ С ЖИПКАТА !
  • 15 БОКО ЛЪЖЕЦА

    1 0 Отговор
    Бойко Борисов
    Премиерът Бойко Борисов с коментар в парламента
    Първо ще купим влакове, да се возят хората, после самолети.